Bu hal 'O HAL' değil!

FETÖ'nün hain darbe girişiminden sonra ‘OHAL’ ilan edilince, akıllara ilk gelen 1970’lerde 80’lerde yaşanan ‘sıkı yönetim’ günleri oldu. Ancak, bu algı saatler içinde yıkıldı. Sokaklarda, AVM’lerde, kafe ve restoranlardaki görüntüler, ‘Bu hal, OHAL değil dedirtti. Perakendeciye göre ''Satışlar iyi, Türkiye normalleşti...''

1

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

senay.kosdere@aksam.com.tr

Türkiye geçen hafta yaşanan kanlı darbe teşebbüsüyle birlikte Türkiye büyük bir travmanın eşiğinden döndü. Sonrasında ilan edilen OHAL ise ilk etapta akıllara 1980’li yıllarda yaşanan, ‘sokağa çıkma yasaklı’ günleri çağrıştırdı. Ancak bu algı birkaç saat içinde yıkıldı. ‘Olağanüstü hal’ pek çok insanın kafasında korkutucu bir kelime gibi algılansa da, İstanbul sokaklarındaki görüntüler herkese “bu hal, OHAL değil” dedirtiyor. 

HAYAT DEVAM EDİYOR 

Çünkü sokaklar, alışveriş merkezleri, kafeler restoranlar dolu. Herkes hayatına 1 hafta önce nasılsa, aynı şekilde devam ediyor. Eminönü’nden Mısır Çarşısı’na, büyük alışveriş merkezlerinden semt pazarlarına kadar şehirde hareket hakim. Vatandaşı paniğe sevk edip, ekonominin çarklarını yavaşlatacağını düşünenler ise bir kez daha yanıldı. 

‘ASLANLAR GİBİ İŞ BAŞI’ 

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo, darbe girişiminden sonra markaların düşüşlerinde, AVM girişlerinde herhangi bir düşüş olmadığını, işlerin normal seyrinde devam ettiğini söylüyor. Kanlı teşebbüsün yaşandığı Cuma gecesinin hemen ertesi gününde dahi markaların dükkanlarını yüzde 80 oranında açık tuttuğunu vurgulayan Kariyo, “Vatandaşlık ve demokrasi görevimizi aslanlar gibi yapıyoruz. Görevimizin başındayız. Satışlarda da bir düşüş gözlemlemedik” diyor. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de, “İnsanlar kendini güvende hissetmek ister. OHAL herkesin daha güvende hissetmesini sağladı. Vatandaş bu konuda bir an önce sonuç alınacağı konusunda müsterih” diyor. 

ÖZGÜRLÜKLERE KARŞI DEĞİL

Eskiden OHAL dendiğinde akla sokağa çıkma yasağının geldiğini anlatan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Cumhurbaşkanımızın da OHAL kararını açıklarken vurguladığı gibi bu demokrasiye, hukuka, özgürlüklere karşı bir karar değil” diye konuşuyor.  Güvenlik endişesi olmadığı sürece herkesin sokağa da çıkacağını, alışveriş de yapacağını vurgulayan Palandöken, “Biz bununla ilgili bir ekonomik sıkıntı beklemiyoruz” diyor.

Geçen yıldan daha iyiyiz 

Önceki gün sezon sonu indirimebaşladıklarını ifade eden Silk & Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur da “İndirimin ilk gününde endişeliydik. Ama işler iyi gidiyor. Geçen yıla göre artıdayız. . Türkiye normalleşiyor” dedi.

Büyük fırsat görüyorum

EKONOMİST Kaan Sarıaydın da şöyle konuştu: “Biz alıp satmaya, devam ettiğimiz sürece hiçbir şey olmaz. Siz durdunuz mu ekonomi de durur. İstenen de zaten bu. Her kriz bir fırsattır. Ben şu anda bile büyük fırsatlar görüyorum.”  

Kemer sıkma değil, harcama dönemi 

AKŞAM Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Deniz Gökçe de Türkiye’nin yaşanan elim olayları çabuk atlatabilmesi için vatandaşın kemer sıkmasının değil, harcama yapması gerektiğini belirtti.