Bu bölgede birileri fark yaratacaksa o da Türkiye'dir

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Batı'nın Musul Operasyonu konusunda Türkiye'ye takındığı tutumu eleştirdi: Hassasiyetlerimizi anlamıyorlar. İçeriden, dışarıdan saldırıya uğradığı bir ortamda Türkiye'nin burnunun dibinde olanlara kayıtsız kalması beklenemez. Bölgede biri fark yaratacaksa o da Türkiye'dir.

ŞENAY KÖŞDERE

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Musul operasyonuyla tekrar gündeme gelen Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolü konusunda, "Kendi mahallemizde olanlara dahil olmak zorundayız" dedi. Batı'nın Musul Operasyonu konusunda Türkiye'ye karşı takındığı tutuma eleştiri getiren Koç, "Sağdan, soldan hem içeriden hem dışarıdan saldırıya uğradığı bir ortamda Türkiye'nin burnunun dibinde olanlara kayıtsız kalması beklenemez" ifadelerini kullandı.

HASSASİYETİMİZİ ANLAMIYORLAR 

Washington DC'de Smithsonian Müzesi'nde 3 ay devam edecek Kur'an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nden Hazineler sergisinin açılışında gazetecilerle bir araya gelen Koç, son 3 haftadır ABD'de temaslarda bulunduğunu belirterek, "İş dünyası, siyaset ve üniversite çevreleriyle temaslarımda gördüm ki, Batı Ortadaoğu’da ne olup bittiğini ve Türkiye’nin hassasiyetlerini anlamıyor" dedi.

BATI'NIN EN BÜYÜK HATASI

"Türkiye gibi bir ülkenin kayıtsız kalmasının mümkün olmayacağını da anlamıyorlar. Sınırımızdaki terör örgütleri konusundaki hassasiyetlerimizi de anlamıyorlar" diye devam eden Koç, Ortadoğu tarihinde rejimlerin yıkılmasının kısa vadeli hesaplarla yapıldığını, uzun vadede açılan yaraların ise maalesef dikkate alınmadığını kaydetti. Koç, bu ortamda fark yaratabilecek bir ülke varsa bunun Türkiye olduğunu dile getirerek, "Bu kaos ortamının giderilmesi için Türkiye'nin önemli bir rolü olduğunu yaşayarak görüyoruz. Türkiye'nin burnunun dibinde olan bitene kayıtsız kalması beklenemez, bekleniyorsa bu Batı dünyasının en büyük hatası" dedi. Koç, ekonomisiyle, halkıyla, kültürüyle Türkiye'nin bölge ülkelerinden farklı bir konumda olduğuna dikkat çekti.

10 yılda yol alındı ama ters istikamette

Kur'an-ı Kerim sergisiyle Müslüman dünyasının algılayışını bir kez daha tartışmaya açmayı hedeflediklerini anlatan Ali Koç, 2007'de Mevlana'nın hoşgörüye dayanan felsefesini vurgulayan bir sergi daha yaptıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: "O zaman sergi açılışında konuşan Rahmi Koç, 'Müslümanlığın algılanışı medeniyetler çatışmasına zemin hazırlıyor' demişti. Aradan geçen 10 yılda maalesef yol alındığını ama tam tersi istikamette yol alındığını görüyoruz. Bizim açtığımız sergi bir tohum."

'Piyasa her zaman haklıdır' teorisi çöktü

Ali Koç, dünyanın çok büyük bir değişimden geçtiğine dikkat çekerek, şu örneği verdi: "Şöyle bir algı vardı: Piyasalar o kadar mükemmel işliyor ki, başka bir şeye gerek yok, piyasa her zaman haklıdır. Ancak böyle olmadığı ortaya çıktı. Bu kadar piyasa endeksli olmayan, sosyal konulara da cevap veren bir sistem olmalı."