Türkiye İş Bankası, bu yıl 92’nci yaşını kutluyor. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 92. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Zor zamanlarda hep yaptığımız gibi, bu ülkenin genel yararına hizmet eden yapıcı politikalarımızın benimsenen izlenen bir politika olduğunu görmeye ihtiyacımız yok. Başkasına bakarak hareket etmeyiz, kendimiz yaparız, öyle yapmaya devam ederiz. Biz bu ülkeye taahhüdümüzü biliyoruz" dedi. Bali, toplam 252.5 milyar liralık kredi hacminin bankanın ülke ekonomisindeki kritik rolünün en çarpıcı göstergesi olduğunun altını çizdi.
Ekonomide dik duruş
Bali, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) işgal kalkışmasının, sisteme etkisine dair de şu yorumu yaptı: "Darbe girişimine karşı finans sektörü olarak yine çok sağlam durduk. Halkımızın hayatı pahasına, canı pahasına göstermiş olduğu o sıcak refleks… Türkiye ekonomisinde finansal kuruluşların yönetimini güçleştirecek yönde bir müşteri davranışı değişikliği de görmedik. Yani bir mevduat çıkışı yok. Biz o sabah hemen bir araya gelerek durumu inceledik. Ama mutlulukla söyleyebilirim, 15 Temmuz öncesi İş Bankası nasıl yönetiliyor idiyse, değişiklik yapmadan yönettik sonraki dönemi… 11 milyar doların üzerinde döviz satışı ne demektir? Sadece tanklara karşı gösterilmiş değil, güçlü bir ekonomik refleks de gösterildi."
Ülkenin doğrusu
Sadece pozitif düşünmenin yetmediğini, pozitif davranmak da gerektiğini vurgulayan Bali, şöyle devam etti: "Bu bilançoların yarattığı imkânlar bir şeye lazım olacaksa bugünlere lazım, bugünler için lazım. Sadece kendinizi koruma refleksi için değil, ülkenin doğrusu için, ekosistemin korunması için kullanılması lazım. Yapılandırma gereği varsa yapılandırma. Çünkü mücbir nedenlerle ortaya çıkan tabloların farklı bünyelerde ortaya çıkardığı durumları yönetebilmek için iyi bir refleks göstermemiz lazım."
Hep beraber sistem için çalışacağız
Bali, şöyle devam etti: "Onun için finans sistemine ‘sıra bizde’ derken, kastettiğim buydu. Bu dönem sadece kendi doğrumuzun değil, bütün muhataplarımızın doğrusunu arayacak tarzda bir çalışma şeklini gerektiriyor. Dolayısıyla biz şu anda sistemin kısa süre içinde normalleşmesi, bundan sonra da sahip olduğumuz değerlerin muhafazası ve korunarak daha da iyi noktalara getirilmesi için çalışacağız. Başka çaresi yok."
Sermaye bir yere istifleme işi değil
Yapıcı politikaların hayata geçirileceğini belirten Bali, şöyle devam etti: "Sermaye lazımsa zaten bu işler için lazım. Sermaye bir yere istiflenip sadece kendinizi korumak için refleks geliştirme işi değil. Büyük kuruluşlar kriz beklentisiyle, hazırlık yapıyorum diye sadece kendilerini koruyucu bazı tedbirler almaya kalkarlarsa aslında krize hazırlık yapmış olmazlar, bizzat krizi hazırlamış olurlar. Onun için bizim gibi kuruluşlar, gelecekse öyle bir şey, onu püskürtecek tarzda imkânlarını sonuna kadar kullanmalıdır."
Merkez'e övgü: Güven verdi
Bali, Merkez Bankası’nın piyasalara çok ciddi güven veren yaklaşımının yılın kalan bölümünde de devam edeceğini düşündüğünü belirtti. Bali, Merkez'in marttan ayından bu yana özellikle faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirimlere darbe girişiminin ardından da devam ettiğini hatırlattı.
Olağandışı bir şey yaşadık
Bali, şöyle devam etti: “Türkiye çok olağan dışı bir şey yaşadı. Savuşturulmuş olsa bile, bu hadiseyi buraya kadar getiren dinamiklerin bundan sonra da farklı dalgaları olabilir. Önümüzdeki dönemde form değiştirerek de olsa, teknolojide, enerjide, finansta bunun karşılığı olabilir."
Faiz bir miktar daha düşebilir
Bali, fonlama faizleri, enflasyon trendi, kurun bu seviyelerini koruması veya aşağıya gitmesi ve kamu ekonomisindeki bu süreçleri yönetmeye yönelik mali bünye sağlamlığından gelen alan bir arada düşünüldüğünde faizlerde bir miktar daha aşağıya doğru eğilimin mümkün olduğunu belirtti.
Tüm senaryolara hazırlıklı olmalıyız
Bali, bundan sonra da inişli çıkışlı süreçler yaşanabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bankacılık sektörü, aynı anlayışla da reel sektör ve kamu, hepimiz olumsuz senaryolara güçlü cevap verebilecek hazırlıkta olmalıyız. Reformcu yaklaşım elden bırakılmamalı."