Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Rusya pazarını terk eden ABD'li şirketlerin Türkiye'yi yeni üs yapması için harekete geçildi. Bu yönde ilk adım ise ABD iş dünyasını temsilen Türkiye'ye gelen ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant'ın attığı imzayla atıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) ziyaret eden Brilliant, TOBB ile mutabakat zaptı imzaladı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu'nun da katıldığı çalışma yemeğinde bir araya gelen taraflar birçok konuda mutabakata varırken ABD tarafı birçok konuda Türkiye'ye kapı araladı. Atılacak adımların birçoğunun bu yıl hayata geçirilmesi planlanıyor.
6 SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ: Varılan mutabakata göre iki ülke arasında ortak çalışma alanları olarak 6 sektör belirlendi. Türk ve ABD'li şirketler enerji, sağlık, bilişim teknolojileri, dijital ekonomi, turizm ve altyapı alanında işbirliği geliştirilecek.
ORTAK CEO ZİRVESİ: Bu yıl ABD ve Türk şirketlerin CEO'larının bir araya geleceği ortak çevrimiçi toplantı yapılacak.
YATIRIM KONFERANSLARI: TOBB ve ABD Ticaret Odası karşılıklı yatırım konferansı düzenleyecek. Ayrıca karşılıklı ticari heyet programları yapılacak.
RUSYA'DAN ÇIKANLAR İÇİN GİRİŞİM: İşbirliği doğrultusunda Rusya'dan çekilen şirketlerin bir kısmının operasyonlarını Türkiye'ye kaydırması bekleniyor. Toplantıda ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'nin verdiği bilgiye Rusya'da 1100 Amerikan şirketi iş yapıyordu. Franke "Bazıları şimdi orayı terk ediyor. Bazıları da operasyonlarının bir kısmını Türkiye'ye kaydıracağını söyledi. Bence de Amerikan şirketleri Türk pazarını düşünmeli" dedi. Bu durumun Türkiye için de fırsat olacağını anlatan Flake "TOBB ve ABD Ticaret Odası arasındaki bu işbirliğiyle bu hedefe ulaşabileceğimizi umuyoruz" diye konuştu.
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE ORTAKLIK: Türkiye ile ABD arasında atılacak adımlardan biri ise üçüncü ülkelerde ortaklık olacak. Toplantıda Brilliant bu konuda şunları söyledi: "İki ülkenin üçüncü ülkelerde ortak iş yapma potansiyeli var. Türkiye'nin Afrika ve başka pek çok yerde yaptığı çalışmaları bu şekilde değerlendirdik. ABD'li ve Türk firmaları birlikte çalışmalı" dedi.
MÜTEAHHİTLERE ABD'DE İŞ: Myron Brilliant, bir başka işbirliği alanı olarak da ABD'deki müteahhitlik pazarını gösterdi. Brilliant "Türk müteahhitlerin gelmesini istiyoruz. ABD Kongresi'nden altyapıyla ilgili önemli yasa tasarısı geçti. Hem federal hem eyalet seviyesinde Türk firmaları burada daha çok yer alabilir" diye konuştu.
KADINLAR İÇİN İŞ KONSEYİ: Brilliant, kadınların daha fazla iş gücüne katılmasını sağlamanın önemli lduğunu belirterek "ABD Dışişleri Bakanlığı'yla beraber bir İş Kadın Konseyi oluşturalım" önerisinde de bulundu.
ORTAK STRATEJİK MEKANİZMA: Brilliant ayrıca, Türkiye ile ABD arasında büyük potansiyelin varlığına işaret ederek, "Yeni bir ABD-Türkiye ortak stratejik mekanizması oluşturalım ve bunun içerisinde de ticaret bileşeni olsun. Bakanlıklar seviyesinde böyle bir mekanizmanın kuralım" önerisinde de bulundu.
BRILLIANT: YAPTIRIMLAR KALKMALI
Türkiye'ye uygulanan ekonomik ve askeri yaptırımlara dikkat çekilmesi üzerine Brilliant, bu konuların iki ülke liderleri tarafından konuşulması gereken meseleler olduğunu söyledi. Brilliant, "CAATSA yaptırımları yanında Section 232 ile ilgili tarifelerin kaldırılması gerekliliği var. Biz bunların kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Her iki hükümetin bir araya gelerek bence çözebileceği meseleler. Bu konuda çözüm bulunmasını destekliyoruz. Türkiye'deki firmaların genel tercihli sistemde yer alıp almayacağı meselesi de var. Bunları da çözmeliyiz" dedi.
TÜRK TARAFI NE İSTEDİ?
ABD PAZARINI AÇIN: Toplantıda Türk tarafı ABD'nin vergiler de dahil çeşitli yaptırımları kaldırmasını, ABD pazarının türk müteahhitlere açılmasını isterken Türkiye'de daha fazla ABD'li yatırımcı görmek istediklerini belirttiler. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "ABD'li yatırımcıları Türkiye'yi bir yatırım ve ticaret üssü olarak değerlendirmeye davet ediyorum" dedi. Hisarcıklıoğlu ayrıca "Türkiye müteahhitlik sektöründe son derece başarılıdır. ABD müteahhitlik piyasası Türk firmalarına açılmalı" çağırısı yaptı.
VERGİLERİ KALDIRIN: Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu da konuşmasında "Vizyonumuz üretim ve ticaret üssü konumunu pekiştirmek" dedi. Tuzcu ABD'nin getirdiği alüminyum ve çelik vergilerinin kaldırılmasını da istedi. Tuzcu ABD tarafın ayatırım çağrısını ise "Türkiye, Asya merkezli üretim ağına alternatif olabilir ve alternatif arayışında olan ABD yatırımcıları için ciddi potansiyel ve avantajlar barındırdığını ifade etmek isterim" sözleriyle dile getirdi.
* Parlak