BOTAŞ hattına koruma! Denizin 100 metre derinliğinde bir ilk

BOTAŞ'ın deniz seviyesinin 100 metre altında bulunan 53 kilometrelik doğalgaz hattı korumaya alınıyor. Yapı&Yapı tarafından hayata geçirilecek proje ile borunun zarar görmemesi için hat üzerine hasır beton serilecek.

Ulaşımdan altyapıya, konuttan ticaret merkezlerine kadar bugüne kadar gerçekleştirdiği projelere çevreci dokunuşlar yaparak değer katan Yapı&Yapı İnşaat, denizin 100 metre derinliğinde bir ilke imza atıyor. Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Ambarlı–Pendik arasındaki deniz tabanında bulunan 53 kilometrelik doğalgaz boru hatlarının iyileştirilmesi projesi Yapı&Yapı tarafından hayata geçiriliyor.

34 YILLIK BORU HATTI

Geçen sene son çeyrekte başlayan projenin, 2023 yılı son çeyreğinde tamamlanması hedefleniyor. Ulusal ve uluslararası yoğun bir gemicilik ve deniz ticareti faaliyetleri gerçekleştirilen Marmara Denizi’nin Ambarlı ile Pendik arasında Rusya–Türkiye Doğalgaz Boru Hattı kapsamında BOTAŞ tarafından 1987 yılında deniz tabanına inşa edilen 30 inç çapında, toplam 53 kilometre uzunluğunda iki adet çelik doğalgaz boru hattı inşa edilmişti.

FELAKETLER ÖNLENECEK

Yapı&Yapı tarafından hayata geçirilecek proje ile bu hat üzerine yer alan gemicilik faaliyetleri nedeniyle borunun zarar görmesi önlenecek. Böylece denizin yaklaşık 100 metre derinliğinde, tabanda bulunan ve Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz transferinin bir parçası olan Ambarlı-Pendik hattının olası bir felaketten korunması amaçlanıyor.

ÖZEL SUALTI ROBOTLARI DA DEVREDE

Proje çerçevesinde bölgede profesyonel ekip ve sualtı robotu ile ön inceleme yapılacak. Ardından yaklaşık 100 metre derinliğe özel eğitimli dalgıç ve ekipmanlarla (sualtı görüntüleme robotu ROV) inilerek boru hattı üzerindeki mevcut durum görüntülenecek. Böylece boru hattı üzerinde moloz temizliği yapılacak, hat boyunca boru hattının deniz tabanına göre askıda kalması engellenecek. Hat üzerinden geçen İSKİ’ye ait kablo ise özel koruma altına alınacak ve boru hattı ile ilişkisi kesilecek. 

DALGIÇLAR GÖREVDE

Proje kapsamında önce dalgıçlar işbaşı yaparak boru hattını molozlordan temizleyecek. Ardından prefabrik hasır örtülerle boru hattının üstü örtülecek.

BORU HATTI HASIR BETONLA KORUNACAK

Proje kapsamında, kara şantiyesinde üretilen ACBM (prefabrik beton hasır örtüler) hat üzerine serilerek boru hattı dış etkenlerden koruma altına alınacak. Son çalışma olarak boru hattı özel sualtı görüntüleme robotu ROV ile taranacak ve yapılan imalatların kalitesi kontrol ve rapor altına alınacak. Tamamlanacak bu proje ile Türkiye için hem ticari hem siyasi önem taşıyan Marmara Denizi’nin tabanında bulunan doğalgaz boru hattı koruma altına alınacak.