Bosch'un maske üretim hattının ilk talibi MESS

Pandemi sürecinde hızlı test ve otonom maske üretim hattı geliştiren Bosch'un üretim hattının ilk talibi MESS oldu. Bursa'da ayda 6 milyon maske üretilecek.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Türkiye’de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Alman Bosch, Kovid-19 sürecinde aralıksız üretime devam etti. Bu dönemde Avrupa’nın fabrikaların kapanmasından dolayı veremediği ürünlerin de Türkiye’de üretildiğini ifade eden Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “Bu dönemde tedarik zincirini açık tutmak çok önemliydi. Aylarca fazla mesai yaptık. Çin’e Uzakdoğu’ya bile ürün gönderdik” diye konuştu.

HIZLI TEST GELİŞTİRDİ

Bu dönemde krizi sorumluluk duygusuyla yönettiklerini belirten Young, “Bosch Grubu, altı hafta gibi çok kısa bir süre içinde, Kovid-19 için hızlı test geliştirdi. Tamamen otonom nitelikteki bu testle sonucun çıkması en fazla 2.5 saat sürüyor. Testin başarı oranı yüzde 95. Bu sürenin 45 dakikaya çekilebilmesi için çalışılıyor” dedi. 400 bin çalışanlı grubun, çalışanların maske ihtiyacından yola çıkarak maske üretimine girdiğini vurgulayan Young, “Tam otonom maske üretim hattı, dünyanın dört bir yanındaki Bosch çalışanları için Almanya, Hindistan ve Meksika’da maske üretiyor. Almanya’da tasarladığı tam otomatik maske üretim hattının Türkiye’deki ilk talibi ise Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) oldu. MESS’e satışı gerçekleştirilen üç adet tam otomatik maske üretim hattı önümüzdeki günlerde devreye alınacak” diye konuştu.

500 MİLYON TL’LİK YATIRIM 

Bursa'da 500 milyon TL’lik bir yatırıma başladıklarını hatırlatan Young, “Yeni nesil yüksek basınçlı pompa üretimi gelecek yıl Bursa fabrikasında başlayacak. Böylelikle benzinli bir motorun hem yüksek basınçlı pompa ve gövdesi, valfi hem de enjektörü Bursa’da üretilmiş olacak. Enjektör ve özel makine imalatından sonra ilk defa yepyeni bir ürün gamı Bursa’da üretilecek” ifadelerini kullandı. 

SANAYİDEKİ İHTİYACI KARŞILAYACAK

Young, şöyle devam etti: “Bosch Türkiye mühendisleri tarafından Bursa’da imal edilen hat, Bosch Rextroth tarafından projelendirildi. Ayda 6 milyon cerrahi maske üretim kapasitesine sahip bu makinelerde, Endüstri 4.0 çözümleriyle el değmeden üretim yapılacak ve MESS üyesi sanayici ve çalışanlarının ihtiyacı karşılanacak. Bu gelişme, Bosch Grubu için de bir ilk.”