Boş tehditler yabancının Türkiye aşkını bitiremiyor

Son zamanlarda Avrupa ülkelerinin artan tehditlerine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi azalmıyor.  Yabancılar yılın ilk 4 ayında 3.6 milyar doğrudan, ilk altı ayda ise 6.5 milyar dolar portföy yatırımı gerçekleştirdi.

EKONOMİ SERVİSİ 

Almanya her geçen gün Türkiye ile ilgili tansiyonu yükseltmeye yönelik açıklamalar yaparken son olarak Alman haber kanalı n-tv, Türkiye'ye yatırım çekmeye yönelik reklamları bundan böyle yayınlamayacağını duyurdu. Önceki gün de Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, Türkiye'deki mevcut siyasi iklim nedeniyle Alman şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmalarının çok zor olduğunu söylemişti. Almanya’dan Türkiye’yi ekonomik tehditler gelse de yabancı yatırımcılar Türkiye’deki yatırımlarına hız kesmiyor. Alman şirket Bosch’un Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young önceki gün yaptığı açıklamada, bu sene Türkiye’ye 650 milyon TL yatırım yapacaklarını söyleyerek “Şu anda yatırım için oldukça iyi bir ortam var. Teşviklerden yaklaşırsak olaya, cazip teşvikler var Türkiye'de" ifadelerini kullandı.  

15 YILDA 185 MİLYAR DOLARI BULDU

Son dönemde Türkiye'ye yönelik özellikle Avrupa kaynaklı tehditler yabancı yatırımcının Türkiye ilgisini azaltmadı. Yabancılar yılın ilk 4 ayında Türkiye’de 3.6 milyar dolarlık doğrudan yatırım gerçekleştirdi. 2002 yılından bu yana yabancıların Türkiye’de yaptığı doğrudan yatırımların tutarı 184 milyar 347 milyon dolara ulaştı. 15 yıllık süreçte en fazla doğrudan yatırım 22.1 milyar dolar ile Hollandalı şirketlerden yapıldı. Ancak bu şirketlerin büyük bölümü bölgedeki operasyonlarını yönetmek için merkezini Hollanda’da kuran uluslararası şirketlerden oluşuyor. İkinci sırada 11.2 milyar dolar ile ABD’li şirketler geliyor. Almanya ise yaklaşık 9 milyar dolarlık yatırım ile 6’ncı sırada yer aldı. 15 yılda Almanya’nın Türkiye’deki doğrudan yatırımlardan aldığı pay yüzde 6.3 seviyesinde. 

1 haftada 500 milyon $ geldi 

Türkiye yabancılar için sadece doğrudan yatırımlar için cazibe merkezi değil. Portföy yatırımları anlamında da yabancıların Türkiye’deki alımları sürüyor. Yabancılar geçem hafta 155 milyon doları hisse senedi, 346 milyar doları da Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde (DİBS) olmak üzere 501 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Böylece yabancıların bu yıl Türk piyasalarında yaptıkları net alımlar 6 milyar 425 milyon dolara ulaştı. Bu rakamın 2.5 milyar doları hisse senedi, 4 milyar doları da DİBS’te yapılan alımlardan kaynaklandı. 

13 yılda 216.5 milyar dolar 

Bu yıl hisse senedi ve DİBS’teki 6.5 milyar dolara dayanan alımlar 2012'denberi en yüksek yabancı girişini fade ediyor. Yabancılar, 2005'ten bu yana Türkiye’de 76 milyar dolarlık net portföy yatırımı yaptı. 2005 yılından bu yana hem doğrudan hem de portföy yatırımı olarak yabancılar Türkiye’ye 216.5 milyar dolar getirdi.