Borusan'dan 63 milyarlık yatırım

Borusan Holding, 2026 yılı sonuna kadar 63 milyar TL'lik yeni yatırım yapmayı planlıyor. Premium elektrikli oto satışının öncülerinden olan grup, ikinci el oto ve şarj istasyonu konusunda da iddialı hedefler belirledi.

AKŞAM

Özgül Öztürk

Bu yıl 80'inci yaşını kutlayan Borusan Holding, yurtiçi ve yurtdışında yapacağı yeni yatırımlarla büyüme planları yapıyor. 2023 yılını 182 milyar TL ciro ve 6 milyar TL yatırımla kapatan grup, üretim, makine, lojistik, enerji ve otomotiv sektörlerine 63 milyar TL'lik yeni yatırım yapmayı planlıyor. İstanbul'da düzenlediği basın toplantısıyla grubun yeni yatırım planlarını açıklayan Borusan Grup CEO'su Erkan Kafadar, "2026 yılı sonuna kadar üretime 31.2 milyar TL, otomotive 10.9 milyar TL, enerji sektörüne 9.5 milyar TL, makine ve güç sistemlerine 6.1 milyar TL, lojistiğe 5.3 milyar TL yatırım yapacağız" dedi. Borusan Holding, bu stratejik plan döneminin ilk yılı olan 2024'te, 2023'te yapılan yatırımların 2 katı tutarında yatırım yapacak.

Yatırım planlarını anlatan Borusan Holding yöneticileri, önümüzdeki dönemde yeni RES ve GES santralleri kurmak için lisans da aldıklarını söyledi. Yeni yatırımlarıyla Türkiye'nin rüzgar enerjisinin yüzde 6'sinı üreteceklerini söyledi.

GEMLİK'E KAPLAMA TESİSİ

Açıkladıkları rakamın bugüne kadar yapılan en yüksek yatırım olacağına dikkat çeken Kafadar, "Yatırım kapsamında Gemlik'teki Borçelik tesisinin kapasitesini artırarak, 500 bin tonluk ve 20.8 milyar TL'lik yeni bir kaplama tesisi yapılacak. Bu yatırımla ağırlıklı olarak büyüyen otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin hammadde ihtiyacı karşılanacak. 2024 yılının ilk çeyreğinde otomotive yönelik ürünlere odaklanan Romanya tesisi hizmete alınacak. Avrupa otomotiv boruları pazarında etkili pazar konumunu ileri taşıyacak bu yatırımla birlikte, Teksas-Baytown'daki tesiste de yeni boru üretim hattı faaliyete alınacak" diye konuştu.

1 SIFIR ARACA KARŞI 5 İKİNCİ EL SATACAK

İkinci el otomobil alanında büyüme planları yapan marka, önümüzdeki dönemde her sıfır araç karşılığında 5 ikinci el araç satmayı hedefliyor. Borusan, otomotiv yedek parça sektöründe faaliyet gösteren 'Parçapazarı' şirketindeki işi büyütmek için çalışmalarını sürdürüyor. Firma, ikinci el araç pazarında online ve offline'ı bir arada getirecek hibrit bir model üzerinde çalışıyor. Türkiye'deki elektrikli araç adedinin 2030'a kadar 1.2 milyona çıkacağını belirten Kafadar, "7 yılda 250 milyon dolarlık 7 bin şarj noktası kuracağız" dedi.