Borsayı yeni rekorlara bankalar sürükleyecek

Banka hisselerinin mart başında dümene geçmesiyle borsa rekorlar kırıyor. Uzmanlar, 3 ay-lık çeyrek bilançolarının borsadaki yükselişi desteklemeye devam edebileceği görüşünde.

Uzun yıllar borsanın lokomotifi konumundaki banka hisselerinin mart ayı başında yeniden dümene geçmesiyle BIST 100 endeksi, rekor üzerine rekor kırarken, özellikle bankalardan beklenen güçlü ilk çeyrek finansal sonuçlarının borsadaki yükselişi desteklemeye devam edebileceği belirtiliyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, üst üste 7 haftadır yükselirken, yılbaşından bu yana yüzde 35'e yaklaşan getiriyle dünya borsalarından oldukça pozitif ayrışıyor.

BANKALAR KAZANDIRDI

Banka hisseleri, borsada yılbaşından bu yana yaşanan yükselişte oldukça önemli bir rol oynuyor. İlk çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin güçlü tahminler ve bankaların oldukça ucuz olması, borsada yeni rekor beklentilerinin de devam etmesini sağlıyor. BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 34,28 yükselişle 2.494,37 puana, BIST banka endeksi de yüzde 32,40 artışla 2.112,79 seviyesine yükseldi. Her iki endeks bu hafta kapanış rekorlarını geliştirirken, dolar bazlı getiri BIST 100 endeksinde yüzde 22,96, BIST banka endeksinde yüzde 21,25 oldu. Banka hisseleri arasında yılbaşından bu yana en fazla getiriyi yüzde 57,2 ile Yapı ve Kredi Bankası sağladı.

HENÜZ DÜZELTME YOK

Uzmanlar dolar bazlı bakıldığında önemli alt desteklerden hareketin yeni başladığını söylediler. Uzmanlara göre beklentiler dahilinde gerçekleşecek finansal sonuçlarla birlikte olumlu seyrin devam etmesini beklediklerini belirttiler. Henüz borsada önemli bir düzeltme yaşanmadığını belirten uzmanlar genel anlamda Borsa İstanbul'da iyimser hareketin hâlâ önemli potansiyel gösterdiğini kaydettiler.

Bilanço dönemi katalizör olabilir

Stratejist Cüneyt Paksoy: Yeni rekorların her zaman olduğu gibi bir kez daha bankacılık sektörü öncülüğünde kırıldığını görüyoruz. Dünya genelinde benzerlerine göre güçlü sayılabilecek finansal sonuçlar ve yabancı payının gelecekte tekrar alış yönünde yer alacağı yönündeki beklentiler sektör için olumlu sayılabilecek kriterler. Dolar bazlı baktığımızda ise önemli alt desteklerden hareketin yeni başladığını görmekteyiz.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan: Bankaların ilk çeyrek finansal sonuçlarındaki güçlü beklentiler banka hisselerinin borsa performansını olumlu etkiliyor. Piyasa çarpanlarının gösterdiği güncel iskonto durumuna bakıldığında, banka hisseleri dünya genelindeki bankalara göre oldukça ucuz. Bilanço dönemi banka hisseleri için yeni bir katalizör olabilir. Beklentiler dahilinde gerçekleşecek finansal sonuçlarla birlikte olumlu seyrin devam etmesini bekliyoruz. Bu durum BIST 100 endeksinde yeni rekorları da beraberinde getirebilir.

Endeksin 2500'lere kadar potansiyeli var

Cüneyt Paksoy, BIST 100 endeksinin yeni yükselişine devam edebilmesi için banka hisselerinin potansiyeline özellikle konsantre olunması gerektiğini belirtti. Cüneyt Paksoy teknik açıdan Borsa İstanrbul'da banka endeksinin 2100 puan seviyesinin üzerinde kalıcı olması halinde orta ve uzun vadede 2500'lere kadar önemli bir potansiyel taşıdığını vurguladı.