Borsaya girişteki kâr engeli kalkıyor 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, dönem kârı elde edemediklerinden Borsa İstanbul’a giremeyen şirketlerin önündeki engelleri kaldırmak için düzenleme yaptıklarını bildirdi. 

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul'da işlem görmek için başvuru yapan Yıldız Pazar (piyasa değeri 100 milyon liranın üzerinde) büyüklüğündeki şirketlere esneklik sağlamak amacıyla mevzuat değişikliğine gittiklerini açıkladı. Bu kapsamda, Borsa Yıldız Pazarı’nda işlem görme talebiyle yapılan kotasyon başvurularında, faaliyet karı elde eden ancak finansman giderleri nedeniyle dönem zararına uğradığından bu pazardaki  "2 yıl dönem kârı elde etme" şartını sağlayamayan şirketlere kolaylık getirdiklerini belirten Şimşek, bu şirketlerin paylarının da borsada işlem görmesine imkan sağlayabilecek şekilde istisna uyguladıklarını kaydetti. 

Bağımsız denetim koşulu 

Şimşek, yapılan düzenlemeye ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Borsa, şirketin bağımsız denetimden geçmiş son yıl ve ilgili ara dönem finansal tablolarında faaliyet kârı elde etmiş olması koşuluyla; faaliyetlerine, finansman yapısına ve halka arz gelirinin kullanımına ilişkin sunacağı bilgileri dikkate alarak, 2 yıl dönem kârı elde etmiş olması şartını sağlayamayan şirketlerin paylarının da Yıldız Pazar’da kota alınmasına karar verebilecek." 

Finansman giderleri azalacak 

Şimşek, söz konusu değişiklikle şirketlerin yatırımlarını sermaye piyasalarından yararlanarak finanse etmesinin sağlanacağını vurgulayarak, "Şirketlerimizi yüksek finansman giderlerinden kurtarmayı amaçlıyoruz" dedi. 

Yatırımlarına yönelik katlandıkları kur ve faiz gibi finansman giderleri nedeniyle dönem kârı elde edemediklerinden Borsa İstanbul’a gelemeyen şirketlerin önündeki engellerin, İstanbul Finans Merkezi vizyonu çerçevesinde kaldırıldığını belirtti. 

Sermaye yapısı güçlenecek 

Şimşek sözlerine şöyle devam etti:  "Bu düzenlemeyle şirketlerin, hem sermaye yapısının güçlenmesi sağlanacak hem de azalan finansman giderleri neticesinde kârlılığı olumlu etkilenecektir. Bununla birlikte, borsamız derinlik kazanacak. Ayrıca bu şirketlere yabancı kurumsal yatırımcılar da yüksek tutarda talep göstereceğinden, halka arzların yurt dışı sermaye piyasaları yerine Borsamızda yapılması neticesinde ülkemize dış kaynağın gelmesi sağlanacak."