Borsadan 11 yılın en iyi çeyrek performansı

Salgın nedeniyle şubat ve martta ciddi kayıp veren BIST 100 endeksi, ikinci çeyrekte son 11 yılın en iyi çeyreklik performansını sergiledi. Endeks, işlem hacmi ve yatırımcı sayısında da rekor kırdı.

Borsa İstanbul’da, ocakta rekor seviyeye yükselen BIST 100 endeksi, Kovid-19 salgının etkisiyle şubat ve martta sert düşse de ikinci çeyrekte son 11 yılın en iyi çeyreklik performansını sergiledi. Kovid-19 salgını, küresel bazda merkez bankalarının ve hükümetlerin trilyonlarca dolarlık önlemler almasına sebep oldu. Alınan bütün önlemlere rağmen küresel pay piyasalarının büyük çoğunluğu henüz salgın öncesi seviyelerin oldukça uzağında yer alırken, Borsa İstanbul pozitif ayrıştı. BIST 100 endeksi, Ocak 2020’de rekor seviye olan 124.536,60 puana çıkmasının ardından Kovid-19 salgının etkisiyle 81.936,40 seviyesine kadar gerilese de bu seviyeden sonra tarihi bir yükseliş rallisine imza attı.

AYLIK YÜZDE 10.43 ARTIŞ

Yılın ikinci çeyreğinde 89.643,71 puandan 116.524,78 puana çıkan BIST 100 endeksinde, bu dönemde kaydedilen yaklaşık yüzde 30’luk artış, çeyreklik bazda son 11 yılın en güçlü değer kazancına işaret etti. BIST 100 endeksi yılın ilk yarısında ise yüzde 1.84 değer kazanarak, dünya borsaları arasında bu dönemde getiri sağlamayı başaran ender endekslerden biri olurken, işlem hacmi yatırımcı sayılarında da rekor üzerine rekor kırdı. BIST 100 endeksi, haziranda en yüksek 116.970,70 puanı görmesinin ardından bu seviyenin hemen altında 116.524,80 seviyesinden yılın ilk yarısını tamamlarken, aylık bazda ise yüzde 10.43’lük artış kaydetti.

1.5 MİLYON YATIRIMCI

Analistler, BIST 100’de yaşanan yükselişte, faizlerdeki gerilemenin ardından getiri arayışına giren yatırımcılar ve ‘üreterek büyüyen Türkiye’ hikayesinin en önemli etkenler olduğunu kaydetti. Bu gelişmelerle, pay piyasalarında ayda en az bir kez işlem yapan yatırımcı sayısı son bir yılda yüzde 100’den fazla artarak 343 binden 790 bine ulaşırken, toplam yatırımcı sayısı da 1.5 milyonu aştı.

‘ÜRETEREK BÜYÜYEN TÜRKİYE’ HİKAYESİ POZİTİF AYRIŞTIRDI

AA Finans Analisti Cüneyt Paksoy, Borsa İstanbul’un pozitif ayrışmasında üretim-tüketim ve istihdam tarafının korunmasına yönelik proaktif bir sürecin yürütülmesine dikkati çekti. Paksoy, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yönetiminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme Kurumu ve özellikle kamu bankalarının katılımıyla değişim sinyalinin ve üreterek büyüyen Türkiye hikayesinin masada tutulması BIST 100 endeksinin pozitif ayrışmasında önemli rol oynadı” dedi. 

PİYASALARA GÜVEN ARTIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, borsadaki yükselişi değerlendirerek, Türkiye’ye ve piyasalara güvenin her geçen gün arttığını belirtti. Bakan Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’ye ve piyasalara güvenin her geçen gün arttığını vurgulayarak, “Borsa İstanbul, nisan-haziran döneminde yüzde 29.9’luk yükselişiyle küresel piyasalardan pozitif yönde ayrışarak 11 yılın en iyi çeyreklik performansına imza attı. Sermaye piyasaları büyür, Türkiye büyür” ifadelerini kullandı.