Borsada 23 yıl sonra tarihi gün! İki sıfır gidiyor, ‘pahalı' algısı bitiyor

Borsada yeni dönem bugün başlıyor. 2018'den bu yana gündemde olan endekslerden sıfır atılması, yapılacak güncellemeyle hayata geçecek. Uygulama ile ‘enflasyonist piyasa' ve ‘pahalı' algısı sona ermiş olacak.

Borsa İstanbul’da, endekslerden bugün iki sıfır atılması ile tarihi günlerden biri yaşanacak. Borsa İstanbul’un 2018’den bu yana zaman zaman gündemini meşgul eden endekslerden sıfır atılması uygulaması, bugün yapılacak sistem güncellemesi ile hayata geçecek. BIST 100 endeksi başta olmak üzere Borsa İstanbul tarafından hesaplanan 123 fiyat ve getiri endeksinden iki sıfır atılması ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri esaslarında değişiklik yapılmasını içeren yeni BISTECH güncellemesi de bugün devreye girecek.

POZİTİF ALGI OLACAK

Endekslerden iki sıfır atılmasıyla endeks değerinin virgülden sonra iki hane gösterilmesine devam edilecek. Böylece cuma gününü 119.202 puandan kapatan BİST 100 Edeksi 1192,02 puan şeklinde gösterilecek. Analistler, BIST 100 endeksinin 100.000 seviyelerinin üzerinde bulunmasının, hem kullanım zorluğuna hem de psikolojik olarak ‘pahalı’ algısına neden olduğunu belirterek, atılan bu adımın öncelikle sadeleşmeyi sağlayacağını söyledi. Endeksten sıfır atılmasının teoride bir anlam ifade etmediğini aktaran analistler, psikolojik etkisinin ise uzun süre pozitif etki sağlayacağını söyledi.

YATIRIMCIYA KOLAYLIK

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Amerika, Almanya, Fransa, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerdeki borsa endekslerinin 4 veya 5 haneli olduğuna dikkat çekerek, 6 hanenin Borsa İstanbul´u takip etmeyi güçleştirdiğini belirterek “Endeksten 2 hane çıkarma kararı yerli ve yabancı yatırımcıya kolaylık sağlayacak. Altı hane, ekran hücrelerine sığmakta zorluk yaratıyordu” dedi.

RALLİ YAŞANIR MI?

Analistler, dünya geneline bakıldığında, endekslerin büyük kısmının 1.000 ila 5.000 arasında olduğuna dikkati çekerek, 1997’de endeksten iki sıfır atılması ile pay piyasalarında çok güçlü bir ralli yaşandığını ve yılın sonunda, endeksin bir önceki yıl kapanışına göre yüzde 254 değer kazandığını anımsattı. Ancak o dönemde enflasyonun yüzde 100’lerde olduğunu belirten uzmanlar 1997 yılındaki borsa ile şimdiki borsanın karşılaştırılmasının doğru sonuçlar vermeyebileceğini ifade etti. Analistler, yatırımcıların alım ve satım kararlarını uzun vadeli perspektife göre vermesini tavsiye etti.

34 YILDA İKİNCİ ADIM

• 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) adıyla faaliyete başlayan Borsa İstanbul’da, 34 yıllık dönemde teknolojik atılımlar 2015’ten sonra başladı.

• 1986’da yatırımcılar ile buluşan İMKB’de, 1993 yılında bilgisayarlı alım-satım sistemine geçildi.

• 1997’de, o zamanki adıyla İMKB 100 endeksinin 103.500 seviyelerindeyken yapılan güncellemeyle endeksten iki sıfır atıldı ve endeks 1.035 oldu.

• 2013’te İMKB, Vadeli İşlemler Opsiyon Borsası ve İstanbul Altın Borsası, ‘Borsa İstanbul’ markası altında birleşti.

• 2015’te Borsa İstanbul ve Nasdaq arasında yapılan iş birliği sonucu ‘BISTECH’ olarak adlandırılan dönüşüm devreye girdi.