Borsa yatırımcısı için kritik 5 uyarı

İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül ve İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, borsa yatırımcısı için kritik uyarılarda bulundu. İşte öne çıkan uyarılar...

YAŞAR KIZILBAĞ

TAVSİYE HESAPLARA KANMAYIN: İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül, Twitter'da, Telegram'da kimliği belirsiz pek çok yüksek takipçili, borsayla ilgili yatırım tavsiyesi verip hsse önerisi yapan hesapların taşıdığı risklere de dikkat çekti. Yatırımcıların bu tür hesaplara aylık 3500 liraya varan üyelik ücreti ödediğini belirten Akgül mevzuata göre bu tür işlemlerin 'organize suç' kapsamına girdiğini de belirterek küçük yatırımcıları dikkatli olmaya çağırdı.

KREDİ HİSSE ALIMINA DİKKAT: Tarkan Akgül, borsa yatırımcısı için kredi kullanımının artık riskli hale geldiğini söyledi. Akgül "Yatırımcı açısından kredi kullanımı son 6 aya göre daha riskli hale geldi. En başta kredinin maliyeti artmıştır. Artık testere formasyonu var. Endeksteki yükseliş hareketi yerini kısmi realizasyona bıraktığı için doğru hisse seçimi yapılmadığı takdirde olası getirinin kredi taşıma maliyetini karşılamaması, yani zarar edilmesi söz konusu olabilir" dedi. Akgül seçim sonrası görev başına gelen yeni ekonomi yönetimi ekibinin yarattığı pozitif havanın etkisiyle borsa yatırımcısınnın kredi kullanımında süregelen artış haziran–kasım döneminde de artarak devam ettiği bilgisini paylaştı.

BORSA ARTIK RAKİPSİZ DEĞİL: İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, Merkez Bankası'nın yüzde 40'a gelen faizleri nedeniyle borsanın artık alternatifsiz olmadığını belirterek "Borsada orta ve uzun vadede çok umutluyuz. Burada büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Ancak kısa vadeli işlem yapan yatırımcılar dikkat etmeli. Psikolojik olarak 8000'in üzerinde tutunan bir piyasayı pozitif değerlendiririz. 8400'ün üstüne yerleşebilecek bir endeks ise seçime kadar biraz daha iyi performans gösterebilir. Bir yönü yukarı ama dalga boyu biraz daha yükselen bir endeksi seçime kadar görmemiz sürpriz olmaz" dedi.

HİSSE SEÇİMİ ÖNEMLİ: Mert Yılmaz hisse seçerken de dikkatli olunmasını öneriyor. Yılmaz "Portföyde, ulaştırma, perakende ve holding olmalı. Enerji şirketleri de olmalı ama adında enerji geçen her şirket değil" dedi.

FİNANSAL OKURYAZARLIK DESTEĞİ ALIN: Mert Yılmaz yatırımcıların mutlaka destek alması gerektiğini belirterek bu konuda kendilerinin de finansal okuryazarlığa katkı sunmak için bir dizi çalışma yaptıklarını anlattı. Yılmaz "Instagram'da başlattığımız yolculuğumuzu özellikle Youtube'da büyüterek geliştirdik. Youtube'da yaklaşık 200 bine varan bir abone sayısına ulaştık. Sabahları yayınlarla başlayan süreç gün sonunda canlı yayınlarla sona eriyor. Burada pek çok konuyu konuşuyoruz. Ekibimizden çok sayıda arkadaşımız bize destek veriyor, dışarıdan kıymetli akademisyenler ve piyasa profesyonelleri destek veriyor. Amacımız toplumun gelişimi açısından finansal okuryazarlığa bir katkı sunmak. Ayrıca Türkiye'nin farklı şehirlerinde yatırımcı buluşmaları yapıyoruz" dedi.

PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 5'İ GEÇTİ

İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül, İnfo Yatırım'ın 3'üncü çeyrek kârının önceki döneme göre % 147'lik artışla 359.3 milyon liraya çıktığını belirterek "359 çalışanımızla dijital kanallarda ve 17 ilde bulunan 30 irtibat büromuzla hizmet sunuyoruz. Aynı dönemde açılan hesap sayımız da yüzde 70'lik artışla 85 binden 145 bine yükseldi" dedi. İlk 9 ayda 6 halka arza aracılık ettiklerini belirten Akgül "İnfo Yatırım'ın pay piyasasındaki pazar payı, 2023'ün temmuz ayında % 4.88 iken eylülde % 5.17'ye yükseldi" diye konuştu.