Borsa rekor kırdı dolar çakıldı

Referandumda sandıktan 'istikrar' çıkmasıyla adım adım yükselen BIST 100 Fransa seçimlerinin de etkisiyle dün 93 bin 803 puana çıkarak rekor kırdı. Dolar da 3.58 liranın altına geriledi.  

16 Nisan anayasa değişikliği referandumundan ‘evet’ sonucunun çıkmasıyla piyasalara gelen bahar havası Fransa’daki seçim sonuçlarıyla adeta bir bahar şenliğine dönüştü. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 93.803 puanla yeni tarihi zirvesine ulaştı. Endeks daha önceki zirvesini 93.398 puanla 22 Mayıs 2013'te görmüştü. Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turunda Emmanuel Macron’un, AB karşıtı Marine Le Pen’den fazla oy alması bu yükselişte etkili oldu. Macron’un ‘iş dostu’ politikaları benimseyen bir aday olması küresel risk iştahını artırdı. 

AVRUPA’DA BÜYÜK COŞKU 

Borsa İstanbul’un aksine son haftalarda düşüşlerin yaşandığı Avrupa borsalarında yüzde 4’ü aşan yükselişler yaşandı. Euro/dolar paritesinde ise yüzde 1.2’lik yükseliş yaşandı. Avrupa’yı saran bu olumlu havadan BIST 100 de nasibini aldı. Endeks günü yüzde 1.49 yükselişle 93 bin 803 puandan kapattı. Böylece hem kapanış hem de gün içi rekoru kırıldı. Bu son yükseliş ve rekor aslında Borsa İstanbul’un yaklaşık 5 aylık güçlü performansını taçlandırmış oldu.    

ARALIKTA YÜKSELMEYE BAŞLADI 

BIST 100 endeksi 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen 2016 yılını yüzde 6.6 yükselişle kapatmıştı. Söz konusu yükselişte aralık ayı performansı etkili olmuştu. O tarihte hükümetin ekonomiyi canlandırmaya yönelik attığı adımlar ve ABD’de Trump ile ilgili oluşan olumlu beklentiler borsanın yönünü yukarı çevirdi. BIST 100 bir ayda yüzde 5.9 arttı ve yılı 78 bin 139 puandan kapattı. Ancak Borsa İstanbul’un yükselişi burada kalmadı. 

BIST'te ilk hedef 95.000

Bu hafta yurtiçinde TCMB'nin çarşamba günkü faiz kararı, yurtdışında ise Avrupa Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantısı  başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde yeni hedefin 95.000 olacağını söyledi. Analistler, TL bazında rekor kırılmasına karşın, endeksin dolar bazında halen 26.000 puan ile çok düşük seviyelerde bulunduğunu, getiri potansiyelinin ise devam ettiğini öngördü. 

5 aylık seri 

BIST 100 16 Nisan sonrası güçlenen ‘evet’ rüzgarıyla 2017 genelinde şu ana kadar yüzde 20 yükseldi. Dünyanın en çok yükselen endekslerinden birisi oldu. Nisanın son işlem günlerinde bir sürpriz yaşanmazsa BIST 100, aylık bazda, 5 ay üst üste yükselmiş olacak.

Dolar/TL 3.50’ye gerileyebilir

Paritedeki düşüşün etkisiyle dün dolar 3.58 liranın altına geriledi. . Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve ekonomi programcısı Murat Tufan, “Piyasa dostu mesajlar veren Macron’un seçilmesi sonrası risk iştahı yükseldi. Dolar kuru 3.55- 3.50 bölgesini test edebilir. BİST100 endeksinde ise yeni rekorlar görülebilir” dedi. 

RAHATLAMAYA SEBEP OLDU

Seçimler sonrası piyasalarda olumlu havanın estiğini söyleyen Tufan, “İlk tur oylamasında Avrupa Birliği’ne karşı olmayan Macron’un kazanması; piyasaların rahatlamasına neden oldu. İkinci tur seçim anketlerine göre ise; Macron oyların yüzde 62’sini, Le Pen ise yüzde 38’ni alabilir. Piyasaların bu beklentiyi de fiyatladığını görüyoruz” diye konuştu. Seçimin 2. turunda diğer adayları destekleyen seçmenlerin Le Pen karşısında birleşmesi bekleniyor. 

2. tur şimdiden fiyatlanıyor

Fransız seçmenler ülkenin cumhurbaşkanını belirleyecek 2. Tur için 7 Mayıs’ta sandığa gidecek. Piyasalardaki coşkunun devam etmesi için Macron’un kazanması gerekiyor. Daha akıllı, mantıklı görünen adayın ikinci tur seçimi öncesinde öne çıkıyor olmasının piyasaya iyimserlik getirdiğini belirten KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan “ Gerçek seçim baskısı 7 Mayıs’ta Macron zaferini ilan ettiğinde olacak; Macron’un zaferi de çok yüksek bir ihtimal. O yüzden piyasa olumlu fiyatlama için ikinci turu beklemedi. O yüzden piyasa olumlu fiyatlama için ikinci turu beklemedi” değerlendirmesinde bulundu.