Borsa ‘Evet’ rallisiyle 100 bine koşuyor

‘Evet’ kararıyla büyük coşku yaşanan Borsa İstanbul’da bu coşkuyu Avrupa Konseyi’nin aldığı yanlı karar da bozamadı. BIST 100, 94 bin 635 puanla yeni tarihi zirvesine ulaştı.  

Borsa İstanbul’da önceki gün 93 bin 803 puanla tarihi zirvesine çıkan BIST 100 endeksi dün de rekor kırmaya devam etti. Endeks sabah saatlerinde 94 bin puanı aştı. Daha sonra ise gelen kâr satışlarıyla yeniden 94 binin altına geriledi. Öğleden sonra ise Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) ‘Türkiye’yi yeniden denetime’ alma kararı piyasalarda kısa süreli bir şoka neden oldu. Söz konusu kararın açıklanmasının ardından BIST 100, 93 bin 761 bin puandan yaklaşık 10 dakika içerisinde 93 bin 212 puana kadar geriledi. Bu seviyeden sonra ise gelen alımlarla yeniden yönünü yukarı çevirdi. Böylece günü yüzde 0.89 yükselişle 94.635 puanda yani yeni zirvesinde kapattı. 

AKPM KARARı ETKİSİZ KALDI 

Hükümetin son aylarda ekonomiyi canlandırmaya yönelik attığı adımlar ve 16 Nisan referandumundan ‘evet’ çıkmasıyla piyasalara hakim olan olumlu hava, Fransa cumhurbaşkanı seçimlerinde Emmanuel Macron’un AB karşıtı Marine Le Pen’den fazla oy alması ve 2. Tura favori olarak girmesiyle büyük bir coşkuya dönüştü. Yatırımcıların risk iştahını kabartan bu etkenler AKPM’nin yanlı kararının etkilerini minimuma indirdi. Dün itibarıyla BIST 100, 2017 genelinde yüzde 20’yi aşan getiriyle dünyanın en iyi performans gösteren endekslerinden birisi oldu. Endeksin sadece nisan ayındaki yükselişi ise yüzde 6'ya yaklaştı. 

Kutay Gözgör

BIST 100 endeksini destekleyen etkenlerin başında yurtiçinde sonuçlanan referandumun geldiğini ifade eden Nişantası Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör; "Referandum sonrası politik risk sürecinin ortadan kalkması, TL varlıklarını olumları etkiledi. TL'nin dolar karşısında değer kazanması BIST 100 endeksini de desteklerken; bankacılılık, holding gibi sektör hisseleri ön plana çıktı" şeklinde konuştu. Başta bankacılık sektörü olmak üzere, birçok öncü şirketin bilançosunun olumlu açıklanacağına yönelik beklentilerin de yükselişte etkili oluyor bilgisini paylaşan Kutay Gözgör; "Özellikle teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ'lere kefil olarak finansman desteği sağlayan Kredi Garanti Fonu'nun, banka bilançolarına olumlu yansıması bekleniliyor " dedi.

ABD'nin politikaları önemli 

Borsadaki gelişmelerde Trump'ın politikalarının etkisine dikkat çeken Kutay Gözgör; "Küresel gelişmelere baktığımızda ise BIST 100 endeksini destekleyen faktörlerin yer aldığını görüyoruz. ABD Başkanı Trump'ın açıklayacağı vergi teşvikleri borsaları olumlu yönde etkiliyor" dedi.

Yabancı ilgisi zirvede 

Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yayımlanan verilerden hesaplanan Borsa İstanbul'daki yabancı takas oranı, nisan ayındaki yüzde 65,2 ile Kasım 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Merkez Bankası, MKK ve Borsa İstanbul verilerine göre, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stokları 41 milyar dolar seviyesinde seyrederken, aylık işlemlere bakıldığında yabancı yatırımcı yılbaşından bu yana Borsa İstanbul'da 922 milyon dolarlık net alım yaptı. 

Bankaları uçurdu

Yabancı yatırımcıların bu yıl özellikle banka hisselerinde net alım tarafında olması, endeks üzerindeki ağırlığı yüksek banka hisselerinin yılbaşından bu yana ortalama %26 değer kazanmasını sağladı. 

Sıkı duruş ivme kazandırdı 

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, ocak ayında TCMB’nin para politikasındaki sıkı duruşunun verdiği güvenin yabancı yatırımcı girişine ivme kazandırdığını ifade ederek, "Yabancı yatırımcının bir ülkeye girişinde hisse senetlerinin değerlemesi kadar, giriş ve çıkış yaptığı esnadaki kur tahminleri de etkilidir" diye konuştu.

ABD’liler ilk sırada yer alıyor

Borsa İstanbul'daki yabancı takas oranı, tarihi zirvesini Ekim 2007'de yüzde 72,5 ile görmesinin ardından 2012'den bu yana yüzde 61-66 bandı içinde dalgalı bir görüntü ortaya koymuştu. Yabancı yatırımcıların portföy değerleri hem nominal hem de piyasa değeri açısından artmaya devam ederken, yatırımcı sayısında düşüş yaşandı. Geçen yıl 9 bin 500'ün üzerinde olan yabancı yatırımcı sayısı, son açıklanan verilere göre 9 bin 433'e geriledi. Ülke bazında bakıldığında, ABD 58 milyar TL'yi aşan portföy değeriyle ilk sırada yer alırken, ABD'yi 25.8 milyar lirayla İngiltere, 121 milyar lirayla Lüksemburg takip ediyor. 

Uzun vade için cazip

BIST 100 endeksinde mevcut seviyelerin birkaç yıl vadeli düşünen yatırımcılar için hâlâ cazip olduğunu düşündüğünü kaydeden Üzeyir Doğan, 16 Nisan'da gerçekleştirilen halk oylamasının ardından genel seçimlerin 2019’da yapılacağı beklentisinin artmasının TL varlıkları açısından yatırımcı kararlarını pozitif etkilediğini söyledi. Doğan "Yabancı yatırımcılar kısa vadede siyasi ve jeopolitik gelişmelere göre pozisyonlarını zaman zaman gözden geçirebilecektir” ifadelerini kullandı. 

Nisanın parlayan yıldızı TL 

Referandum  öncesi 3.73 seviyesinde bulunan dolar/TL, dün 3.57 ile son 2 ayın en düşük seviyesini gördü.  TL, başlıca gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında nisan başından bu yana en iyi performans gösteren ikinci, önceki gün ise en çok değer kazanan para birimi oldu. Analistler, TL'deki değerlenmenin devam edebileceğini söyledi.