Türkiye'nin ilk ferrobor tesisinin temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katıldığı törenle dün Balıkesir Bandırma'da atıldı. Son yıllarda maden ihracatında katma değerli üretim ve ihracat için yoğun mesai harcayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bu alanda attığı adımların başarılı örneklerinin başında bor geliyor. Önceden madenden çıktığı gibi ham haliyle ihraç edilen bor madeni, son yıllarda yarı mamul ve mamul üretimi için Eti Maden öncülüğünde çalışma başlatıldı. İnşaatında sona gelinen bor karbür tesisi ve lityum karbonat tesislerinin yanında önemli bir adım da ferrobor üretiminde atılıyor.
100 KİŞİYE İSTİHDAM
Son yıllardaki bor yatırımlarıyla dikkati çeken Bandırma'da yükselecek tesis bölgedeki istihdama da katkı sağlıyor. Gelecek yıl deneme üretimine geçecek olan tesiste 100 kişilik de istihdam sağlanacak. Tesisle Türkiye'nin nitelikli çelik ihtiyacına ait ve yüzde 100 ithal edilen ferrobor üretimiyle cari açığa da büyük bir katkı sağlaması hedefleniyor. Söz konusu tesis hayata geçtiğinde yılda 800 tonluk ferrobor üretimi planlanıyor. Tesisin faaliyete geçmesiyle üretilecek ferrobor, başta demir-çelik sanayi olmak üzere bir çok alanda kullanılacak. Ferroborun en dikkat çekici kullanım alanı ise güçlü mıknatısların üretimi. Sanayi tipi mıknatısların üretiminde harç vazifesi gören ferrobor; otomotiv, tıp, ev aletleri gibi bir çok alanda da kullanılıyor.
BOR KARBÜRDE SON VİRAJ
Dünyanın en fazla bor rezervine sahip ülkesi Türkiye'de, bu stratejik üründen katma değerli üretimi daha da artırmak için son yıllarda yapılan yatırımlar da yükselmeye devam ediyor. Bir diğer önemli yatırım ise Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi. Yine Bandırma'da yapımı devam eden bor karbür tesisinde son viraja girildi. Yüksek sertlik ve mukavemet gücüyle savunma sanayiinde çimento vazifesi gören, zırh yapımında da kullanılıyor. Yılda bin ton bor karbür üretimi yapacak tesisin yıl sonunda deneme üretimine başlaması planlanıyor.
40 BİN DOLARDAN 400 BİN DOLARA ÇIKACAK
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şunları söyledi: "Bor cevherinde katma değer odaklı yeni bir tesisimizin daha temelini atıyoruz. İleri teknoloji ürünlerde kullanılan ferrobor özellikle çeliğe eklendiğinde mukavemetini artıran bir ürün. Biliyorsunuz Türk çeliği dünyada kalitesiyle meşhur bir ürün. İnşallah ferrobor üretiminin ardından bu alanda rakipsiz olacağımıza inanıyoruz. Çelik üretiminin yanı sıra, neodiyum mıknatıs, transformatör çekirdekleri, otomobillerin çelik aksamları, metal enjeksiyon dökümleri gibi pek çok alanda ferrobor kullanılıyor. Bor karbürün neredeyse tamamını yurt dışından ithal ediyorduk. Bor karbür tozunun tonu yaklaşık 40 bin dolar. Zırh yapıldığında tonu 400 bin dolara kadar çıkıyor. İnşallah bor karbür tesisimizle bu değer zincirinin tamamına sahip olacağımız imkanlara kavuşacağız. Soruyorum boru madenden çıkarıp ihraç etmek nerede, katma değerli ürün haline getirip, değer katıp ihraç etmek nerede? Aradaki devasa farkı görüyorsunuz" dedi. Bakan Dönmez, geçen yıl 1 milyar 30 milyon dolar ile Cumhuriyet tarihinin bor ihracat rekorunun kırıldığını belirterek, "Bu yıl yola çıkarken hedefimiz 1,1 milyar dolardı ancak bu yıl yeni sözleşmeler, yeni pazarlar, yeni bağlantılar sayesinde hedefimizi yukarı yönlü revize ettik. Bu yıl hedefimizi 1,25 milyar dolar ile geçen yılki rekorumuzu tazelemek olarak güncelledik" dedi.