Borçlulara müjde yolda

Sicil affından sonra ikinci yapılandırma paketi de geliyor. Yeni paket 31 Aralık 2022'ye kadar oluşan vergi, SGK borçları ile elektrik, su ve cezaları kapsayacak.

Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması için hazırlıklar başladı. Hazine ve Maliyle kaynaklarından alınan bilgiye göre 31 Aralık 2022'ye kadar oluşan vergi ve SGK borçları yapılandırma kapsamına alınacak. Borçlar uzun vadelere bölünecek ve borçluların rahat ödemesine imkan tanınacak.

CEZALARI DA KAPSIYOR

Vergi, sigorta primi (SGK ve Bağ-Kur), idari para cezaları gibi borçlar yapılandırmaya dahil edilecek. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı da tanınacak. Belediyelere olan Emlak Vergisi borçları, elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları da yapılandırma içine alınacak. Motorlu Taşıtlar Vergileri, nüfus cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, gümrük cezaları, askerlik cezalarının da yapılandırma kapsamına alınması bekleniyor.

FAİZLER SİLİNECEK

Taksitli ödeme seçeneklerinin yanında ana para borçlarına işleyen faizlerin peşin ödemede yüzde 90'a varan oranda silinmesi bekleniyor. Daha önce de yapılan yapılandırmalar dikkate alındığında 36 aya kadar vade imkanı tanınması bekleniyor. Ayrıca belli periyotlarda yapılacak olan taksitlendirmeler borçluları zorlamadan ödeme imkanına kavuşturacak. Belirli tutarın altında olan borçların tamamının silinmesinin söz konusu olduğu belirtildi.

PAZARTESİ KABİNE GÜNDEMİNDE

Yapılandırma paketi pazartesi günü Kabine'de gündeme gelecek. Kabine sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın detayları açıklaması beklenecek. Vergi yapılandırma işlemleri daha önceki yapılandırmalarda olduğu gibi vergi daireleri ve internet üzerinden gib.gov.tr aracılığıyla yapılabilecek. Zaman kaybı olmaması adına internet üzerinden başvuruların yapılması kolaylık sağlıyor.

KART VE KREDİ BORÇLULARI İÇİN SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Daha önce çıkan torba yasa ile KYK borç faizlerinin silinmesi, icra takibindeki 2 bin TL ve altı alacakların tasfiyesi, senet-kredi borçlarının yapılandırılması gibi imkanlar getirilmişti. Böylece Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve kamuoyunda "kara liste" olarak bilinen kredi borçlularına sicil affı olanağı gelmişti. Halen yürürlükte olan bu düzenlemeyle borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları siliniyor.