Borçlanma telaşı

SGK merkezleri tarihinin en yoğun günlerini yaşıyor. EYT düzenlemesi nedeniyle askerlik ve doğum borçlanmasında yeni yılda gelecek yüzde 54'lük zamdan etkilenmek istemeyenler SGK merkezlerine koştu.

SGK müdürlüklerinde EYT'lilerin yoğunluğu sürüyor. SGK il müdürlüklerine gelenler EYT kapsamı, prim sayıları ve çalışma süreleri gibi konularda bilgi almaya çalışırken en fazla telaş ise askerlik ve doğum borçlanması konusunda yaşanıyor. Askerlik ve doğum borçlanması için 31 Aralık'tan önce yapılan başvuru önemli avantaj sağlıyor. Hizmet borçlanması dilekçesini bugün akşama kadar verenler bu yılki asgari ücret üzerinden, 1 Ocak'tan sonra verenler ise yüzde 54.66 oranında zamlanan yeni asgari ücret üzerinden prim ödeyecek. 18 ay askerlik borçlanmasının maliyeti 37.271 TL'den 57.645 TL'ye çıkacak. Bir çocuk için 720 günlük doğum borçlanmasının maliyeti de 49.694 TL'den 76.860 TL'ye yükselecek.

TEYİT İÇİN GİTTİLER

Alınan bilgiye göre SGK merkezlerine gelen vatandaşların büyük bir bölümünü de e-Devlet'ten başvuru yapıp bunu teyit etmek isteyenler oluşturdu. e-Devlet'ten yapılan işlem sonucu başvurunun tamamlandığına dair ifadenin görüldüğünü aktaran SGK yetkilileri, daha sonra ilgili SGK personeli tarafından işleme konulmak üzere çekilen bu talebin e-Devlet ekranında görülmediğini, bu durumun vatandaşlar tarafından 'başvurum kabul edilmedi' olarak algılanmaması gerektiğini bildirdi. Yetkililer ayrıca e-Devlet'ten aynı başvuruyu birden fazla yapanların sistemde yoğunluğa neden olduğunu belirterek, tek başvurunun yeterli olduğunu kaydetti.

SGK MERKEZLERİ BUGÜN DE AÇIK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlükleri ve SGK merkezleri, vatandaşların borçlanma başvuruları için bugün 09.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. SGK'dan yapılan açıklamada kararın yapılan borçlanma başvurularının yoğunluğu göz önünde bulundurularak alındığı belirtildi.

ALO 170'E 200 BİN ÇAĞRI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, EYT'ye ilişkin açıklamaları sonrası bu kapsama giren vatandaşların düzenlemeyle ilgili bilgi sahibi olabilmek için aradığı Alo 170'e önceki gün yaklaşık 200 bin çağrı geldi. Çağrıların yaklaşık yüzde 70'ini EYT düzenlemesine ilişkin sorular oluşturdu. Günlük ortalama 50 bin çağrının yanıtlandığı Alo 170'te bu sayı EYT'lilerin oluşturduğu yoğunluk nedeniyle 4 katına çıktı. Bu arada Alo 170 çalışanları, EYT düzenlemesi kapsamında gelen borçlanma, aylık bağlama gibi sorulara verecekleri cevaplar hakkında bilgilendirme eğitimine alındı.