Miray ÇİMEN
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, son dönemde yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin bor stratejisini sil baştan yazdı. İlk olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde açıkladığı, şimdi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in devam ettirdiği bor stratejisi kapsamında yapılacak çalışmalar da ortaya çıktı.
İLERİ TEKNOLOJİLİ TESİS
Buna göre, Balıkesir’de ileri teknoloji bor karbür üretim tesisi kurulumuna yönelik, Eti Maden ile Çin’in en büyük bor karbür üreticisi arasında “Teknoloji Transferi Mutabakatı” imzalanırken, proje çalışmalarının devam ettiği tesisin temeli bu yılın sonunda atılacak. 2019 sonunda ise deneme üretimine geçilecek olan tesiste tüm kısımlar devreye alındığında 150 kişilik istihdam yaratılacak.
BOROSİB ÇALIŞMALARI
Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce sektörel önceliklere bakılarak bor ve türevlerinin geliştirilmesi ve sanayide aktif kullanımının sağlanması için müjdesini verdiği Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesi (BOROSİB) ile ilgili de çalışmalar devam ediyor. Edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin bor kimyasalları kullanarak ürün üreten kurum ve kuruluşların BOROSİB çatısı altında yatırım ortamının kurulması, yönetilmesi için ortak yol haritasının belirlenmesi çalışması, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) sorumluluğunda yürütülürken, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü de çalışmalara gerekli katılım ve desteği sağlamaya devam ediyor.
PAYI %60’A ÇIKACAK
Çin, Hollanda, Hindistan, İspanya, Rusya ve ABD başta olmak üzere küresel anlamda yaklaşık 110 ülkeye ihracat yapan Eti Maden, dünya bor ihracatında yüzde 57 pazar payına sahip. Eti Maden yıl sonunda söz konusu pazar payını yaklaşık yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyor.
HEDEFLER YAKALANACAK
Eti Maden’in bor madeninden sağladığı gelire bakıldığında ise 2018 ihracat hedefinin yakalanacağı öğrenildi. Buna göre Eti Maden, 2015 yılında 1,94 milyon ton bor ürünü satışı karşılığında 811 milyon dolar gelir, 2016 yılında 1,78 milyon ton bor ürünü satışı karşılığında 711 milyon dolar, 2017 yılında ise 2,2 milyon ton bor ürünü satışı karşılığında 880 milyon dolar gelir elde eti.
620 milyon $’lık ihracat yapıldı
2018 yılında ise 2,35 milyon ton bor ürünleri satışı karşılığında 913 milyon dolar gelir hedeflenirken, buna uygun olarak bu yılki bor ürünleri ihracat hedefi miktar bazında 2,26 milyon ton, gelir bazında ise 879 milyon dolar olarak belirlenmişti. 2018 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle yaklaşık 1,5 milyon ton bor ürünü satışı karşılığında yaklaşık 620 milyon dolar gelir elde edilirken, yetkililer yıl sonu hedefinin tutturulacağını ifade etti.