Bor kabür tesisi bu sene devrede

Balıkesir'in İvrindi İlçesi'nde Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve TÜMAD Madencilik altın ve gümüş madeni işletmesinin açılışı yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, madencilikte yeni dönem hedeflerine değindi. Dönmez, maden ürünlerini yurtiçinde işleyerek, katma değerini artırarak yurt dışına ihraç edeceklerini, böylece ham maddede 1 birim olan değeri, ara üründe 8-10, uç üründe 25-30 birime kadar artıracaklarını vurguladı. Bakan Dönmez, şunları söyledi: "Geçen yılın sonlarına doğru Siirt'te, Türkiye'nin tek çinko metal külçe üretim tesisinin açılışını yaptık. Pilot tesiste devam eden lityum karbonat üretimi için de iki yeni tam kapasite çalışacak fabrika kuracağız. Diğer yandan bor karbür tesisimizde de sona doğru yaklaşıyoruz. Bu yıl içinde orayı da devreye alacağız."

LİSEYE AR-GE MERKEZİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de açılışta yaptığı konuşmada, "Madencilik alanındaki 51. Ar-Ge Merkezi'ni buraya kuracağız ve bu okul ülkemizin gelişimine katkıda bulunacak" dedi.

İSTİHDAM SÖZÜ

Bakan Dönmez, işletme sahibinden, açılan meslek lisesinden mezun olacak öğrencilerin istihdamı için de söz istedi.

OLUMSUZ ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Bakan Dönmez, şöyle devam etti: "Son zamanlarda madenciliğe, özellikle de altın ve gümüş madenciliğine yönelik oluşturulmaya çalışılan olumsuz algının farkındayız. Kimi yerde iş makinalarının yakılması, tehdit ve şantajlarla çalışanların yıldırılmaya çalışılması gibi şeylere de şahit oluyoruz. Bu eylemleri düzenleyen, finanse eden ya da buralara adam taşıyanların çevre mevzuatından bihaber olduklarının farkındayız." Okulla ilgili de bilgi veren Dönmez, "Lisemiz tam kapasite faaliyete geçtiğinde 544 öğrencye ulaşacak. TÜMAD ile yapılan protokolle, okulumuza 1 milyon liralık laboratuvar kazandırdık" dedi.