Bölge İhtişamlı yıllarına geri döndürülecek! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Önceliğimiz Dağlık Karabağ'ın yeniden ihyası

Azerbaycan'la 11 anlaşma imzalandı ve 138 maddelik eylem planında mutabık kalındı. Fuat Oktay, “Önceliğimiz, işgalci Ermenistan'dan kurtarılan ve özgürleştirilen bölgelerin ihyası” dedi.

Bir dizi görüşme için iki gündür Ankara'da olan Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı Ali Esedov, ülkesine somut anlaşmalarla dönüyor. Önceki gün Türkiye - Azerbaycan İş Forumu'nda 11 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalanırken, dün de Türkiye-Azerbaycan 9. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'nda işgalci Ermenistan'dan kurtarılan Dağlık Karabağ'ın ihyasına yönelik çalışmalarda mutabakata varıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İmzaladığımız İşbirliği Protokolü ve Eylem Planı, 15 milyar dolarlık hedefe ulaşmada önemli bir aşama olacak" diye konuştu.

SERMAYE FONU PLANI

Oktay, şöyle konuştu: "Toplantımızda sanayi ve teknoloji, enerji, şehircilik, savunma, kültür ve turizm, ulaştırma ve haberleşme, tarım ve gıda güvenliği, eğitim, gençlik ve spor gibi alanlarda işbirliği imkanlarımızı ele aldık ve bunları da karara bağladık. Ülkelerimiz arasında 'Türkiye -Azerbaycan Sermaye Fonu' oluşturulmasına dair değerlendirmelerimiz oldu. Diğer taraftan rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir alanlarında ve maddelerin ortak aranması ve işletilmesi alanlarında işbirliği imkanlarını değerlendirdik. Yeni eylem maddeleri de dahil toplamda 138 karardan oluşan eylem planı üzerinde mutabık kaldık." Oktay, mutabık kalınan eylemler arasında önceliğin, işgalci Ermenistan'dan kurtarılan ve özgürleştirilen bölgelerin kalkındırılmasına ve ihya edilmesine yönelik çalışmalar olacağının altını çizdi. Fuat Oktay, şöyle devam etti:

'AKILLI ŞEHİR' MODELİ

"Yoksulluğun giderilmesi ve bölgenin tarihindeki ihtişamlı yıllarına döndürülmesini asli vazifemiz olarak görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, akıllı şehir modeliyle çağımızın koşullarına uygun bir yapılanmaya kavuşması için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ise zarar gören altyapının, iletişim ve enerji hatlarının yenilenmesi ve 'Yeşil Enerji' konseptinin bölgede hayata geçmesi için tüm desteği verecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız da, işgalden kurtarılan toprakların yeniden tarıma elverişli hale getirilmesi için destek sağlayacaktır. Karabağ'ın Ermenistan işgalinden kurtulmasına nasıl destek olduysak, yeniden hayat bulmasına da aynı samimi desteği vereceğiz." Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov da, iki günlük ziyaretten memnuniyet duyduğunu ve bu sürede olumlu görüşmeler yaptıklarını aktararak, önemli anlaşma ve protokollerin de imzalandığını belirtti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI 'TÜRK DÜNYASI METEOROLOJİ BİRLİĞİ'

İklim değişikliğine karşı yürütülen çalışmaların tek çatı altında toplanması amacıyla 'Türk Dünyası Meteoroloji Birliği' kuruluyor. Birinci Türk Dünyası Meteoroloji Forumu'na mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hem Dağlık Karabağ Savaşı hem de salgın sürecinde yaşadıklarımız, savunmadan diplomasiye, sağlıktan tarıma, turizmden enerjiye her alanda Türk dünyasının dayanışmasının önemini göstermiştir. 'Türk Dünyası Meteoroloji Birliği' kurulması düşüncesi bu yönde atılmış kıymetli bir adım" dedi. Fuat Oktay da, "Ülkelerimizi ve geleceğimizi tehdit eden iklim değişikliği olgusuna karşı ayrı ayrı yürüttüğümüz çalışmaların başarıya ulaşması için topyekun mücadelemizi ve iş birliğimizi güçlendirmemiz elzemdir" diye konuştu. Forumda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, Türkiye'nin meteoroloji alanındaki tüm birikim ve teknolojisini Türk dünyasıyla paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.