Bodrum'a zengin akını! Özel jetle tatilin yeni rotası Türkiye

TAV'ın işlettiği Bodrum Havalimanı'na zengin turistleri taşıyan özel jetlerin biri iniyor, diğeri kalkıyor. Havalimanına günde ortalama 20 özel jet inerken bu rakam özel günlerde 45'i geçiyor. Jet turistinde Kazak artışı ise dikkat çekiyor.

Akşam Gazetesi - YAŞAR KIZILBAĞ

TAV Havalimanları yılın ilk 6 ayına ilişkin finansal verilerini Bodrum'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Paylaşılan verilere göre 8 ülkede 15 havalimanı işleten TAV 6 ayda 15 milyonu yurt için toplam 39 milyon yolcuya hizmet vererek pandemi öncesinin üzerine çıkarken, yolcu profilindeki en çarpıcı gelişme Bodrum Havalimanı'nda yaşandı. Toplantıda verilen bilgiye göre Bodrum'a inen özel jet sayısı pandemi öncesinin en parlak yılı olan 2019'un yüzde 15 üzerine çıktı. Havalimanına günde ortalama 20 özel jet inerken bu rakam bayramları da kapsayan özel günlerde 45'in üzerine çıkıyor.

EK APRON YAPILDI

Özel jetlere park yeri sıkıntısı yaşandığı için ek apron bile yapılan Bodruma'a bu yıl en fazla özel jetle yolcu BAE- Rusya, Fransa ve İsviçre'den gelirken Kazakistan ise bu yıl en fazla büyümeayi kaydetti. Bodrum'a özel jetle gelen yolcu sayısı ise 20 bine yakalatı. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, Kazakistan'daki yükselişin sadece özel jetlerde olmadığına dikkat çekerek "Kazakistan'dan ülkemize gelen yolcu sayısı da iki katına çıktı. Rusya-Ukrayna savaşının etkisini fazlasıyla telafi etmiş durumdayız" dedi.

HEDEF 110 MİLYON

2025'te yolcu sayısını 110 milyona çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Kaptan "Şu an Antalya, Ankara ve Almatı'da 1.1 milyar euroluk yatırım yapıyoruz. 2024'te Almatı, 2025'te de Antalya'da yeni terminallerin devreye girmesiyle ciddi bir kapasite artışı elde edeceğiz. Yolcu memnuniyeti ve ticari gelirlerimizde önemli bir artış olacak. Önümüzdeki üç yıl trafik ve ciroda çift haneli büyüme bekliyoruz. Böylece 2025'te 1.5 milyar euro ciro ve 110 milyon yolcuya ulaşacağız" dedi. Bu dönemde 560 milyon euro ciro elde ettiklerini belirten Kaptan şunları söyledi: "S.Arabistan'ın umre ve hac kısıtlamalarını kaldırmasıyla Medine Havalimanı'nda ciddi bir trafik artışı oldu. Rusya ve Gürcistan arasında uçuş yasağı mayısta kalktı. Antalya, Bodrum ve İzmir'e Batı Avrupa'dan gelen turist sayısı önemli ölçüde yükseldi."

PASSPORT KART E-TİCARETTE KULLANILACAK

SERKAN Kaptan'ın verdiği bilgiye göre TAV Passport Kart, e-ticarette de kullanılacak. Kaptan "Yeni bir markayla gelecek ve ödeme yapısı olacak" dedi. Kaptan ayrıca havalimanlarına 15 milyon dolarlık GES yatırımı yapacaklarını belirtti. Kaptan, Kırıkhan'da 37 milyon harcamayla 2.500 kişilik 'Havacılık Kent'i kurduklarını da söyledi.

ÜÇ YENİ HAVALİMANI RADARIMIZDA

Son 2 yılda Almatı Havalimanı'nı satın alan, Antalya'da işletme süresini 7.25 milyar euroluk bedelle 2052, Ankara'da da 475 milyon euro bedelle 2050'ye uzatan TAV ortalama işletme süresini 8 yıldan 30 yıla çıkarırken 3 yeni havalimanı için de harekete geçti. TAV'ın şu an takip ettiği yeni projeler arasında Nijerya Lagos Havalimanı, Karadağ'ın Podgorica ve Tivat havalimanları ve Kuveyt Havalimanı bulunuyor. Serkan Kaptan "Nijerya ve Kuveyt'te bu yıl bir gelişme bekliyoruz. Karadağ'da ön yeterliliği geçtik. Kuveyt'te ön yeterlilik aldık. Orada tek Türk biziz. 220 milyon nüfuslu Nijerya'da ise kazandık, müzakere sürüyor" dedi.

40 HAVALİMANINDA SALON İŞLETİYOR

TAV, iştirakleriyle birlikte 29 ülkede 108 havalimanında yer alıyor. "Ciromuzun yüzde 43'ü servis şirketlerimizden geliyor" diyen Kaptan'ın verdiği bilgiye göre TAV Technologies'in yazılımları 40'tan fazla ülkede kullanılıyor. Özel salon ve ticari alan işleten TAV İşletme Hizmetleri ise 19 ülkede 40'tan fazla havalimanında faaliyette. Havaş ise Letonya ve Zagreb'de de faaliyet gösteriyor.