12 Ocak BTC, ETH ve XPR ne kadar, kaç dolar? Bitcoin, Ethereum ve XRP kaç TL oldu?

Bitcoin, Ethereum ve XRP son durumu yakından takip ediliyor. Bilindiği üzer kripto para piyasasının en yüksek hacimli birimi olan Bitcoin, hafta sonu 42 bin dolara dayanmasının ardından keskin bir düşüş yaşadı ve yüzde 20'lik değer kaybıyla 33 bin dolar seviyelerine kadar geriledi. Ethereum'daki günlük düşüş ise yüzde 23 olarak belirlendi. İşte son fiyatlar...

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Bitcoin, Ethereum ve XRP düşüşler yaşandı. Analistler, kripto paralaranı düşüşlerin devam edeceğini belirtiler. Yedi günlük raporlama döneminde, kripto para piyasasının önemli ölçüde düşmesiyle birlikte sosyal medya üzerinden "Bitcoin, Ethereum ve XRP kaç TL oldu? 12 Ocak BTC, ETH ve XPR ne kadar, kaç dolar?" soruların yanıtları merak konusu oldu. 

Kripto para piyasası yeni haftaya büyük bir düşüşle başladı. Kripto para piyasalarında toplam hacim yaklaşık 160 milyar dolarlık düşüşle, yeniden 1 trilyon doların altına gerileyerek, 946,97 milyar dolara kadar geriledi.

ABD tahvillerindeki hızlı artış sebebiyle yatırımcıların çoğu, düşük riskli sabit getirili yatırım araçlarına yöneldi. Bu yönelimin de etkisiyle Bitcoin son 24 saatte dolar bazında yüzde 20’lik değer kaybıyla 33 bin dolara kadar indi.

Bitcoin fiyatındaki keskin düşüşte kâr realizasyonlarının yanı sıra HSBC başta olmak üzeren İngiliz bankalarının attıkları yeni adımlar da etkili oldu.

The Times’ın haberine göre İngiliz bankası HSBS, Bitcoin (BTC) yatırımı yapanların karlarını yatırmalarına izin vermeyecek. Bu gelişmelerle birlikte son 24 saateki düşüş, 12 Mart 2020 tarihinden beri görülen en büyük bir günlük düşüş olarak belirlendi.

BİTCOİN, ETHEREUM VE XPR KAÇ TL OLDU?

Bitcoin, geçtiğimiz 24 saat içinde 33 bin ile 38 bin dolar seviyeleri arasında işlem gördü. 11 Ocak itibari ile 1 BTC= 35 bin 300 dolar/ 263 bin TL’dir.

Bu satış dalgası altcoinleri de çok sert vurdu. Kripto para piyasalarında son 24 saatte en yüksek hacimli 100 birimden yalnızca 7 birimin değeri yükselirken, ilk 10 birimin arasında yükselen olmadı. Geçtiğimiz 24 saat içinde 1.091$ dolar ile 1.257,30$ dolar seviyeleri arasında işlem gören Ethereum (ETH), yüzde 23 düşüşle 1024 dolara kadar geriledi.

Devam eden dava sürecine bağlı olarak değer kaybetmeye devam eden Ripple’ın XPR’si yüzde 26’lık değer kaybı ile ilk 10 içerisinde yatırımcılarına en sert kaybı yaşatan kripto para oldu. Toplam piyasa hacmi 12 milyon dolar olan XPR, 0.29$/2.16 TL’den işlem görüyor.

BİTCOİN NEDİR?

Satoshi Nakamato adlı kişi ya da kişiler uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin'e dair teknik yazılarını yayınladılar. Böylece Bitcoin merkezsizleştirilmiş, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak "1. nesil blockchain" olarak adlandırıldı.

Dağıtık yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti. Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün iken, işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak olanaksızdır. Bitcoin Blockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.

Düzenlemeye ya da kontrole tabii tutulamadığı için Bitcoin'in değeri sıfır noktasından, binlerce dolara kadar yükselmiştir. Bitcoin'in yükselişinin ardından birçok kripto para birimi daha ortaya çıkmıştır. Bu para birimlerine "alternative coin", bir diğer değişle "alt coin" denmektedir. Alternatif kripto para birimleri yaratılırken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip olarak rekabet avantajından yararlanılmış ve yeni market tipleri ortaya çıkmıştır. Bu farklılıklara üretilebilecek maksimum para miktarı, algoritma, blockchain alt türleri (özel/paylaşımlı, izinli/izinsiz mutabakat) örnek olarak verilebilir.

Bitcoin blockchain platformunda üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyon adettir. Bitcoin uçtan uca, adresten adrese transfer imkanı sağlamaktadır, ayrıca blok üretim süresi yaklaşık 10 dakikadır.

Bitcoin adresleri kullanıcıların platform üzerindeki kimlikleridir. İşlemi yapan şahısla ilişkilendirilemezler ve bu adreslerin anahtarları kaybedildiğinde adresler üzerinde hak iddia edilemez.

ETHEREUM NEDİR?

Ethereum açık kaynak, kamuya açık, blok zinciri (blockchain) tabanlı akıllı sözleşme (smart contract)işlevselliğine sahip dağıtık hesaplama platformudur. Ethereum, merkezi olmayan turing bütünlüklü kamuya açık uluslararası ağ düğümü kullanarak komutları çalıştırabilen Ethereum Virtual Machine (Ethereum Sanal Makinesi) adındaki sanal makineyi sağlar. Ethereum ayrıca 'ether' adı verilen ve hesaplar arası transfer edilebilen ve gerçekleştirilen hesaplamalar için katılımcı düğümlerini tazmin etmeye yarayan bir kripto para birimi sunar. Bir dahili işlem fiyatlama mekanizması olan 'Gas' ise yığın mesajı azaltmak ve ağdaki kaynakları paylaştırmak için kullanılır.

Ethereum akıllı sözleşme (komut dosyası) işlevselliğine sahip, açık kaynak kodlu, halka açık, blok tabanlı, dağıtılmış bilgi işlem platformudur. Ethereum, uluslararası bir ortak düğüm ağı kullanarak komut dosyalarını çalıştırabilen merkezi olmayan bir Turing tam sanal makinesi ya da diğer adıyla Ethereum Sanal Makinesi ile işlem görür. Ethereum, hesaplar arasında aktarılan ve gerçekleştirilen hesaplamalar için katılımcı düğümleri telafi etmek için kullanılabilen “eter” isimli bir şifreleme simgesi de sağlar. Gas adında dahili bir işlem fiyatlandırma mekanizması ise, spam’ı azaltmak ve kaynaklarını ağ üzerinde tahsis etmek için kullanılır.

ETHEREUM AVANTAJLARI NELERDİR?

Merkezi olmayan Ethereum platformunun en önemli avantajları şu şekilde özetlenebilir; Değiştirilemezlik; Üçüncü taraflar Ethereum platformunda yer alan herhangi bir veriyi değiştiremezler. Yolsuzluğa Karşı Dayanıklı; Ethereum’da yer alan uygulamalar fikir birliği ilkesi doğrultusunda oluşturulan ve gizliliği imkânsız hale getiren bir ağa dayanır. Güvenli; Uygulamalar hileli etkinliklere ve siber saldırılara karşı korunmaktadır. Aksama Olmaz; Uygulamalar bozulmaz ve kapatılamaz.

ETHEREUM NASIL SATIN ALINIR?

Ethereum madenciliği ile Ethereum kazanabileceğiniz gibi madencilik süreçlerine girmeden daha pratik bir şekilde de satın alımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ethereum alabilmek için öncelikle güvenli olduğu bilinen Bitcoin borsalarından birine kaydolmanız ve Bitcoin almanız ya da Bitcoin madenciliğine başlamanız gerekir. Bitcoin elde edip, sanal cüzdanınıza aktardıktan ve borsasında hesap açtıktan sonra Ethereum borsalarına da kaydolmanız gerekmektedir. Kayıt olduğunuz global dijital para borsalarına aldığınız Bitcoinleri transfer ederseniz bu bitcoinlerle Ethereum alabilirsiniz. Ethereum satış süreci de aynı şekilde işlemektedir. Öncelikle Ethereum’u Bitcoin’e çevirmeniz ve sonrasında dilediğiniz ulusal para birimine dönüştürüp banka hesabınıza yollamanız yeterlidir.

RİPPLE NEDİR?

Ripple, 2012 yılında ortaya çıkmış bir ödeme ağı sistemi (RippleNet) ve kripto para değeridir (XRP). Ripple diğer birçok kripto para birimlerinin aksine merkezi olan bir kripto para birimidir. Blockchain sistemi üzerinde işlem görmesine rağmen işlem gören bütün defterler şirket tarafından yönetilmektedir.

Ripple ile amaç büyük miktarlardaki varlık ve para transferlerinin hızlı, güvenilir ve ucuz bir şekilde, blockchain sistemi üzerinden yapılmasıdır.

Ripple şirketinin CEO’luğunu Brad Garlinghouse yürütmektedir ve dünyanın birçok yerinde ofisleri bulunmaktadır.

Ripple şu anda kripto para değerleri arasında Bitcoin ve Ethereum’dan sonra üçüncü en çok piyasa değeri olan kripto pardır.

Kurumsal bir merkeze sahip olması Ripple kripto para değerinin, ödeme sistemleri sağlayıcısı şirketlerin ve bankaların tercih ettiği bir kripto para ve transfer sistemi olmasını sağlamıştır.

RİPPLE’IN AVANTAJLARI NELERDİR?

• Ripple, varlık ve para transferlerinde blockchain teknolojisi sayesinde çok düşük maliyetlere ve çok kısa sürelerde uluslararası gönderim imkanı sunmaktadır.

• Piyasa değerinin en yüksek üçüncü kripto para olması ve çok yüksek işlem hacmine sahip olması birçok borsada işlem görmesine neden olmaktadır. Bu durum da erişilebilirliği kolaylaştırmaktadır.

• Bitcoin gibi merkezi olmayan kripto para değerlerinin aksine, değerinin kar eden bir şirkete dayandırılıyor olması Ripple’ı diğer kripto para değerlerinden ayıran en önemli unsurdur.

• Büyük ödeme sistemleri sağlayıcı şirketler ve bankalarla yaptığı anlaşmalar ile günden güne değerini arttırmaya devam etmektedir.

RİPPLE MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Ripple’ın, diğer kripto para birimlerinin aksine madenciliği veya üretimi yapılmamaktadır. Dolaşımdaki bütün Ripple değerlerini şirket üretmektedir. Toplam üretilen Ripple miktarı 100 milyar adet olsa da, şirket piyasaya sadece 40 milyar adet Ripple sunulmuştur.

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinden farklı bir politika izleyen şirket madencilikten farklı bir üretim sistemi benimsemiştir. Üretilen Ripple’lar belli aralıklarla piyasaya sürülmeye devam etmektedir.

RİPPLE İLE BİTCOİN ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

• Bitcoin sistemi herhangi bir merkeze bağlı değildir, Ripple ise bir şirket bünyesindedir ve denetlenmektedir.

• Bitcoin transfer işlemlerinde her bir saniyede 4 işlem yapabilirken, Ripple’da bir saniyede 1500 işlem yapılabilmektedir. (Bu rakamlar zamanla değişebilir)

• Transfer işlemleri için kesilen komisyon ücretleri konusunda Ripple, Bitcoin’den çok daha uygun bir yöntemdir.