HABER MERKEZİ
Deloitte Türkiye, 2023 yılının birleşme ve satın alma işlemleri raporunu açıkladı. Rapora göre, ekonomik ve jeopolitik zorluklara rağmen, yabancının Türkiye'ye ilgisi sürdü. 2023 yılında Türkiye pazarında, 403 işlemle 8 milyar dolarlık toplam birleşme ve satın alma işlem hacmi gerçekleşti. Toplam işlem hacminde yaşanan yüzde 30 küçülmeye rağmen yabancı yatırımcı 96 adet işlem ve 5.2 milyar olarlık hacimle geçmiş yıllara benzer seviyede bir ilgiyi korudu.
Yılın işlem değeri açıklanan en büyük işlemleri arasında, çoğu yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen Getir (500 milyon dolar), Tofaş–Stellantis (445 milyon dolar), Tatneft–Aytemiz (336 milyon dolar) işlemleri yer aldı. Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Direktörü Duygu Doğançay, "Stratejik yatırımcı trendleri, ihracat odaklı ambalaj, kimya ve otomotiv gibi sanayi şirketleri etrafında şekillendi. Türkiye'nin stratejik konumu, rekabetçi işgücü ve gelişmiş endüstriyel altyapısı, yatırımcıya fırsatlar sunarak birleşme ve satın alma işlemlerinin temel dayanağını oluşturuyor" dedi.
2023 yılında yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen en büyük işlemlerden birisi, 500 milyon dolarla Getir oldu.
Rapora göre, yabancının ilgisi ve orta ölçekli işlemler pazarındaki hareketlilik; birleşme ve satın almalar piyasasını zor bir yılda ayakta tuttu. Yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmine katkısı yüzde 65 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti.
Türkiye pazarında azalan finansman olanakları, küçük yatırımcının kazançlı yatırım arayışı, daha geniş yatırımcı ağına ve gelişen yatırım platformlarının etkisiyle halka arzlarda artış yaşandı. Finansmana erişimdeki zorluklar ve yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle şirketler, büyüme için kaynak sağlamak amacıyla sermaye piyasasına yöneldi. Ayrıca, yüksek enflasyon ortamında, bireysel yatırımcılar, tasarruflarını koruma amacıyla Borsa İstanbul'u tercih etti. Bireysel yatırımcıların Borsa İstanbul'daki payı 2019'un başından bu yana iki katına çıktı. Açıklanan verilre göre Aralık 2023 itibarıyla 54 şirket başarıyla halka açıldı ve toplam yaklaşık 3.3 milyar doların üzerinde kaynak elde edildi.
2024'te beklenti daha pozitif
Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Özlem Ulaş, şunları söyledi: "Avrupa, ABD ve Körfez Bölgesi'nden yatırımcılar yaptıkları orta ölçekli stratejik satın almalar ile Türkiye pazarının önemli fırsatlar sunduğunu teyit ettiler. Türkiye piyasası zorlu zamanların ardından çok hızlı toparlanabiliyor. Uygulanan ekonomi politikalarının da meyvelerini vermeye başlamasıyla 2024, 2023'e kıyasla daha pozitif geçecek."