Birleşik Krallık'ın tatil başkenti Marmaris! Kasım ortasına kadar rezervasyon yağmuru

Bu sezon turizmcinin yüzünü İngiliz ve Alman turistler güldürüyor. Birleşik Krallık'tan sadece Marmaris'e 1 milyon turist beklenirken, bölgeye kasım ortasına kadar uçuş ve yoğun rezervasyon akışı olduğu belirtildi.

ENDER TÜRKKAN

İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'i kapsayan Birleşik Krallık'tan Muğla'ya bu yıl daha erken ve daha yoğun şekilde gelen turistler, turizmcilerin yüzünü güldürdü. Marmaris'te oteller, sokaklar, plajlar eğlence mekanları nisanda Ada ülkelerinden gelen tatilcilerle doldu. Birleşik Krallık'tan bölgeye kasım ayı ortasına kadar uçuş ve yoğun rezervasyon bulunduğuna dikkat çeken Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Marmaris Temsil Kurulu Suat Esin, bu ülkelerden bu yıl Muğla'ya gelecek turist sayısında tüm zamanların rekorunun kırılacağını ifade etti. Esin, şunları söyledi:

2019'U YAKALAYACAĞIZ

"Sezon bu yıl erken başladı. Britanya'dan gelen ilk uçak 27 Mart'ta Dalaman'a indi. Kasım ortasına kadar da hem uçuş hem rezervasyon var. Bu yıl pandemi öncesinin yani 2019'un sayılarına rahatça ulaşılabileceğini öngörüyoruz. 2019'da bölgeye toplamda 1 milyon 137 bin Britanyalı gelmişti. Bu yıl ise, 2019'da 863 bin 347 Britanyalının uçaktan indiği Dalaman, kolaylıkla bu rakamı yakalayacak gibi görünüyor. Bodrum Havalimanı ise 2019'da ulaştığı 210 bin 817 sayısını sollayarak 300 bine dayanacak. Muğla'ya gelecek turist sayısı 1.5 milyona ulaşacak. Bu pastadan en büyük payı Birleşik Krallık yaşayanlarının tatil yapmayı alışkanlık haline getirdiği Marmaris alacaktır."

1 MİLYON BRİTANYALI

Koronavirüs salgını öncesi Marmaris'e gelen Britanyalı sayısının 750- 800 bin civarında olduğunu kaydeden Güney Ege Otelciler ve Turistik İşletmeler Birliği Müdürü Cahit Sarıbey de, bu rakamın bu yıl 900 bine çıkabileceğini hatta 1 milyona dayanabileceğini belirterek, "Marmaris'in nüfusu 95 bin, dolayısıyla ilçemizde, kaba hesapla kişi başına 10 Britanyalı düşecek. Marmaris 'Birleşik Krallık'ın tatil başkenti' unvanını hak ediyor" dedi.

3.5 MİLYON İNGİLİZ BEKLENİYOR

Antalya'da da, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa pazarında yaşanan hareketlilik turizmcileri sevindirdi. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak-30 Nisan'da kenti 1 milyon 112 bin 383 yabancı turist ziyaret etti. Bu yıl, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 162 artış kaydedildi. Kente, en fazla turist gönderen ülkeler sırasıyla 329 bin 96 misafirle Almanya, 150 bin 944 turistle İngiltere, 143 bin 485 turistle Rusya oldu. Bazı İngiliz tur operatörleri, Türkiye'ye yönelik uçuşlara ek kontenjanlar koyarken, bu ay Rus pazarının canlanması bekleniyor.

UÇAKLAR BİZE DÖNDÜ

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu, "İngiltere'den uçaklar Türkiye'ye yönelmiş durumda. Bu yıl Antalya'da 1 milyonun üzerinde, Türkiye'de ise 3.5 milyonun üzerinde İngiliz turist ağırlayacağımızı düşünüyorum" dedi. Turizmci Hacı Osman Üçdan da zincir otellerin nisanda 2019'un cirosunu geçtiğini söyledi.

TURİSTLER MEMNUN: 20 YILDIR BAŞKA YERE GİTMEDİM

Marmaris'te tatil yapan Britanyalılar, AKŞAM'ın 'Neden Marmaris?' sorusunu yanıtladı. Jackie Shell Shear, "Marmarisime kavuştum. 2021 hariç 20 yıldır başka yerde tatil yapmıyorum" dedi. John Shortt da, "Güneşli havası güzel, insanlar cana yakın. Benim dördüncü gelişim, yine geleceğim" yorumunu yaptı. Chris Clemens ise, "Arkadaşımın tavsiyesiyle ilk kez geldim. Çok beğendim. Doğasının yanı sıra fiyatlar da çok cezbedici. Ülkeme döndüğümde ben de yakınlarıma tavsiye edeceğim ve mutlaka yeniden geleceğim" dedi.

KUŞADASI'NA 4 GEMİ BİRDEN

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ne toplam 2 bin 800 yolcunun bulunduğu 4 kruvaziyer birden geldi. Kuşadası Ege Port Limanı Genel Müdürü Aziz Güngör, bu ay 74 kruvaziyerin ilçeye gelmesini planladıklarını kaydetti. Öte yandan İstanbul'dan yola çıkan İtalya bandıralı kruvaziyer Costa Venezia da, Bodrum Limanı'na geldi. Bodrum'a bu yıl 150 gemi, 200 bin yolcu bekleniyor.