125 milyar sigara içtik
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün ürünleriyle mücadelede en başarılı 6 ülke arasında yer alan Türkiye, hala dünyanın en çok sigara içilen 11 ülkesi arasında bulunuyor. Kapalı alandaki sigara yasağıyla birlikte de tiryaki oranında kadın erkek toplamda yüzde 45’lere varan düşüşler yaşanırken, 2014 yılında sigara kullanım oranı yeniden arttı. Türk Toraks Derneği verilerine göre 2014 yılında yeniden artış gösteren sigara tüketimi 2015’te 125 milyar adete yükselerek yasağın geldiği 2008 yılını yakaladı.
Marmara Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Yüksel, son iki yılda sigaraya bağlı ilk hastalık olan akciğer kanseri ameliyatı sayısının arttığını söyledi.
ALO 171 Bırakma Hattı
2008’deki yasakla birlikte kanser sayısının düştüğünü, sigarayı içmeyip maruz kalan çocuk ve yaşlılardaki astım bronşit vakalarının da azaldığını anlatan Prof. Yüksel, “Sigara lobisi sigarayı özendirecek eylemler yaptı ve yeniden tiryaki sayısı arttı. Bir hastanın devlete sigaradan dolayı kanser tedavi maliyeti 30 bin TL’den başlıyor. Kemoterapi de girince maliyet 70 bin TL’yi geçiyor. Hastalanınca tedavi hem çok zorlu hem de çok pahalı oluyor, başarı oranı da çok az oluyor.” dedi. Özel hastaneler de sigaranın yol açtığı başta akciğer kanseri olmak üzere kanser türlerinde tedavi skalalarını ameliyat ve kemoterapi dahil 80 bin ile 150 bin TL arasında tutuyor. Yine bu hastaların yoğun bakım süreci de işin içine girdiğinde günlüğü 500 ile bin 500 TL’den değişen fiyatları da ekleyince hastanın cebinden tedavi için çıkan rakam 200 bin TL’yi buluyor. Sağlık Bakanlığı’nın Alo 171 hattına başvuruyla ücretsiz uyguluyor. Hastayla ilgili nikotin bağımlılığı oranı belirlenirken ilaçlı mı ilaçsız mı bırakılacağına karar veriliyor. İlaç halinde bir süre önce ücret alınan sigarayı bıraktırma ilacı da Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz sağlanıyor.
Özelde 500 TL
Özel sektörde ise pek çok klinik “garantili” sigara bıraktırma yöntemleri uyguluyor. Akapunkturdan hipnoza, kişisel gelişimden radyo frekansına kadar yöntemler çeşitleniyor. İlaçsız bu yöntemlerde tek yada iki seansta ortalama ücret de 500 TL oluyor. İstanbul Neosante Sigara Bırakma Merkezi Müdürü Nurhan Erdoğdu, 11 bin kişiye sigarayı radyofrenaksı sistemiyle bıraktırdıklarını anlatarak tek seansta yapılan işlemin fiyatının 500 TL olduğunu söyledi.
Oranlar artıyor
TÜİK Sağlık Araştırması’na göre ise 2010 yılında her gün sigara içen oranı yüzde 25 iken 2014 yılında yüzde 27 ‘e çıkmış. Erkeklerde sigara içme oranı yüzde 39 dan yüzde 42 ye ulaşmış. Kadınlarda da 2010 yılında yüzde 12 olan sigara içme oranı 2014 yılında yüzde 13 olmuştur. Bu oranların 2015’te yüzde 2 ile 5 arası artış gösterdiği tahmin ediliyor. (Star)