HABER MERKEZİ
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonu da hareketlendi. Gelinlik provası yapanların sayısı da arttı. Yalnızca evlenecek olanlar değil kendini gelinlikle merak edenler de prova yapıyor. Talebin arttığı ve alışverişlerin başladığı alanda 'gelinlik denemeleri'nin artık ücretli olması konuşuluyor. 200-300 liralık bir deneme ücreti ödeyen bir müşteriye 4-5 tane gelinlik deneme hakkı verilmesi, satın alınması durumunda ise alınan deneme ücretinin fiyattan düşürülmesi planlanıyor.
MALİYET ARTIYOR
Ankara Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muhittin Köksal, dün gelinlik denemelerinden artık ücret alınacağını duyurdu. Bu açıklama, gündemde tartışma yarattı. Maliyetlerin her geçen gün arttığı alanda evlilik hazırlığı sürecinde 'bir bu eksikti' diyen çiftler tepki gösterirken, konuştuğumuz gelinlikçilerin büyük kısmı da uygulamanın müşteriyi kaçıracağından endişe ederek, karşı çıkıyor. Kimileri ise denemelerin yıpranmalara neden olduğu için kendilerine ek bir maliyet getirdiğini savunuyor.
KARAR NETLEŞMEDİ
Konuyla ilgili detayları öğrenmek için ulaştığımız Ankara Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkilileri ise kimi esnafların uygulamaya olumlu yaklaşırken kimilerinin de müşteri kaybına yol açmasından dolayı endişeli olduğunu söyledi. Bu nedenle bir uzlaşma sağlanamadığını belirten yetkililer, kararın henüz netleştirilmediğini, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak yeni bir toplantı daha düzenlenmesinin planlandığı bilgisini paylaştı. Öte yandan gelinlikte, işçilik ve emek arttıkça fiyat katlanıyor. Fiyatlar ortama 15 bin ila 150 bin lira arasında değişirken, kiralanma ile satın alma fiyatı arasında 3-4 bin liralık bir fark bulunuyor.
ÜCRET VERMEM DİKTİRİRİM
Görüşüne başvurduğumuz İstanbul'da yaşayan gelin adayı Yelda Ceylan, uygulamayı doğru bulmadığını söyledi. Kimi gelinlikçilerin satışı garantileyerek deneme yaptırdığını belirten Ceylan, her deneme için belli bir ücretin alınmasının zaten zor olan ekonomik şartlarda gelin ve damat adaylarını daha da sıkıntıya sokacağını söyledi. Ceylan, uygulamanın başlaması halinde diktirmenin daha makul hale geleceğini ifade etti.
MÜŞTERİNİN AYAĞINI KESER
İstanbul Fatih'te bir gelinlikçi dükkanı olan ve ismini vermek istemeyen bir işletme sahibi, uygulamayı yanlış bulduğunu söyledi. Düğün maliyetlerinin zaten arttığı böyle bir dönemde uygulamanın müşterinin ayağını keseceğini söyleyen işletmeci, alınan karardan geri dönülmesi gerektiğini ifade etti.
EVLİLİK MALİYETİ 650 BİN
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de her yıl ortalama 600 bine yakın çift evleniyor. Sektör temsilcileri 2023'te evlenen bir çiftin; söz-nişan, kına-düğün ve ev kurma gibi tüm masraflar için ortalama 650 bin TL harcadığını belirtiyor. Evlilik endüstrisinin geçen yıl 300 milyar TL'lik ekonomi yarattığı belirten temsilciler, bu yılın geçen seneye göre yüzde 40 büyümesini öngörüyor.