Bir köyde iki muhtar olmaz gelecek başkanlıkta!

Başkanlık tartışmasına bir yorum da Doğa Koleji'nin kurucusu Fethi Şimşek'ten: Başkanlık sistemini Doğa Koleji’nde denedik ve çok başarılı oldu.

1

Yetkin bir başkan olduğu zaman okulun rengi değişiyor. Bir köyde iki muhtar olmaz. Çok başlılık bir ülke için en önemli sorunlardan birisidir. Türkiye’nin geleceği başkanlık sistemi.

ŞENAY KÖŞDERE

senay.kosdere@aksam.com.tr

İstanbul Beykoz’da devasa bir ormanın içindeyiz, otomobil yok, gürültü yok, şehir hayatından eser yok. Onun yerine etrafta dolaşan envai çeşit hayvan, tenisten, basketbola spor alanları, binicilik tesisi, un değirmeni, yüzme havuzları ve çevrede koşuşturan öğrenciler var. Burası Doğa Koleji’nin Beykoz Kampüsü. 110 okula ulaşan zincirin temellerinin atıldığı ilk merkez. Doğa Koleji’nin kurucusu, Doğa Grup’un Başkanı Fethi Şimşek’le eğitim sektöründeki planlarını ve yeni projelerini konuştuk. 

Nasıl başlıyor hikayeniz?

Çocukluğum Şanlıurfa’da Birecik Suruç arasında bir ovada, balıklarla kaplumbağalarla geçti. Ardından megakente gelince de neye uğradığımı şaşırdım. Kimya okumak için İstanbul’a geldim, öğretmen oldum. 1980’de daha 21 yaşındayım, iki ortak kendi girişimimiz yaptık. Bir apartman dairesinde negatif sermayeyle Kültür Dershanesi’ni kurduk. Özal döneminde, 84-85’ten sonra  girişimciler yüreklendi. O yıllarla birlikte biz de büyüdük. Sonra English Time Dil Okulları'nı kurdum. Ardından Beykoz’daki bu araziyi görünce kafamdaki ‘Doğa konsepti’ şekillendi, ‘burayı bir eğitim vadisi haline getirilebilirim’ dedim. Burada biz modern bir doğal hayat inşa ettik.   

DOMATESİ DALINDAN YİYOR

Çocuklar burada standart okullardaki gibi matematik, fizik öğreniyor. Başka?

Burada bir ‘yaşayarak görerek öğrenme modeli’ var. Çocuğun doğayı, yaradılışı yaşayarak öğrenmesi gerek. Yani çocuk domates manavda yetişir zannediyor, hayvanı sadece karikatüründen tanıyabiliyor.  Doğaya dair fikri yok, bir ata dokunmamış, bir koyunu okşamamış sevgi eksikliği var. Bizim hocalarımız bazen açıyı anlatırken ormana dalıyor. Öğrencelerimiz, toprağı ekiyor biçiyor, hayvanlara dokunuyor, binicilik eğitimi alıyor. Geliyor mutfağımızda reçel yapıyor, sütün nasıl sağıldığını, nasıl yoğurt yapıldığını görüyor. Domatesi dalından koparabiliyor. 

Bu konsept başak ülkelerin de ilgisini çekiyor mu?

Çekiyor, şu anda AB projesi olarak doğa konseptli eğitim modeli inceleniyor ve modelleniyor. Bu model başka ülkelerle de paylaşılıyor. Projenin bütçesini ise AB fonları veriyor. Bununla ilgili 500 bin dolarlık fon ayırdı. Millî eğitim Bakanlığı da bizim öğrenci meclisleri sistemimizi, başkanlık sistemimizi modelliyor. 

MECLİS YÖNETİYOR

Nasıl bir sistem bu?
Bizim liselerde öğrenci meclisleri var. Okulu adeta öğrenci meclisleri yönetiyor. Meclis başkanımızın odası var.  Mesela okul müdürü beni çağırdığında onu ekebiliyorum ama meclis başkanı aradığında mecburen gidiyorum. Türk toplumunun geleceği eğitimde, onun için bu konuyu çok önemsiyorum. Diğer maceramın sebebi de bir yerlerden para kazanıp burayı geliştirmek.  

Yani başkanlık sistemini destekliyorsunuz? 
Bunu Doğa Koleji’nde denedik ve çok başarılı oldu. Yetkin bir başkan olduğu zaman okulun rengi değişiyor. Bir köyde iki muhtar olmaz. Çok başlılık bir ülke için en önemli sorunlardan birisidir. Türkiye’nin geleceği başkanlık sistemidir. Cumhurbaşkanımızı meclis seçmiyor, halk seçiyor, bu fiili başkanlık sistemidir ve bunun inanılmaz faydaları var. Biz bunu Doğa Koleji’nde denediğimiz iyi biliyoruz.

Yıllık fiyat 18-30 bin lira

Doğa Koleji’nde başarı oranı nasıl? 
Doğa Koleji sınav başarısında Türkiye’nin lideri. Bizim müşteri kitlemizin çoğu varlıklı aile çocukları ve bu çocuklar ileride iş hayatını yönetecek. Bunun için bir model geliştirdik. Bu  model dünyanın 50-60 ülkesi tarafından kullanılıyor.  

Varlıklı ailelerin çocukları dediniz… Burası pahalı bir okul mu?
Fiyat kampüse göre değişiyor ama skala 18 bin TL ile 30 bin TL arasında. Türkiye’den bizden çok daha pahalı okullar var. Biz mutlu azınlığın okulu değiliz.

Üniversite 2016'ya yetişir

Üniversite ne zaman geliyor? Ne kadar yatırım yapıyorsunuz?
2016’ya yetiştirmek için canla başla çalışıyoruz. Alemdağ’da 70 dönümlük bir arazimiz var, Doğa Üniversitesi’nin bir parçası mutlaka orada olacak. Şimdilik  üniversitenin içine 100 milyon TL'lik bir varlık koyduk ama ihtiyaç oldukça bu rakam daha da artacak.

5G devrimi için 'akıllı anten' projesi

Doğa grubu bünyesinde başka neler var?
Bizde federatif bir yapı var. Başkanlık sistemini işletmeye de getirdik. Başkan benim, altımda eyaletler var. Doğa koleji bir eyalet mesela, Doğu Grup ikinci bir eyalet. O eyaletin içinde Irak’taki demir çelik fabrikası var, bilişim, bilgi teknolojileri üzerinde bir şirketimiz var, Sade organik var, hayvancılık işimiz, mermercilik işimiz var. English Time ise ayrı bir eyalet. Doğa sigorta ve Doğa Hospital ayrı bir grup tarafından yönetilen şirketlerimiz. Ayrıca Doğa grubunun içinde gayrimenkul işlerimiz de var. Ama şu anda en çok ilgilendiğim şirket Doğa Girişim.  

Neler yapıyor Doğa Girişim?
Arge’si Amerika ve Türkiye’de yapılan bir akıllı anten projemiz var. Özellikle 5G aşamasında çok ihtiyaç olacak bir proje bu. Bu şirket aynı zamanda Ericsson’la da protokol yaptı. Akıllı anten işimizin başında ise Utah Üniversitesi’nden dünyanın duayyen kabul ettiği Prof. Bedri Çetiner hocamız var. Bir de buranın yönetim kurulunda eski BTK Başkanımız Tayfun Acarer var. Bu yatırım Türkiye’nin vizyon projesi. Ben buraya 1 milyon dolarlık bir sermaye ödedim. TUBİTAK’tan da çok miktarda hibe aldı bu proje. Ericsson da hemen beraber çalışmak istedi. Şirketin değeri şimdiden 30 milyona çıktı. Bir de yüzde 5-10 ortaklık için bir fonla görüşülüyor.

Kürt vatandaşla PKK'yı aynı kefeye koymasınlar

Doğuda ciddi olaylar yaşanıyor. Siz Güneydoğu kökenli bir vatandaş olarak ne düşünüyor musunuz?
Bu uluslararası bir oyun. Ben o bölgenin insanı olarak söylüyorum. Bir ayırımcılık olsaydı ben şimdi burada olmazdım. Başkanlık sistemiyle dış mihrakların elindeki kullanabilecekleri argümanları azalır ve daha stabil bir bölgeyi rahat yönetmeyi sağlar. Uluslararası terör finansörleri veya uluslararası oyuncular yine rahat durmayacaklardır ama ellerindeki birçok bahaneyi almış olursunuz. Şunu söylüyorum Türkiye’de  vatandaş arasında herhangi bir sorun yok. Bu tamamen dışarıdan pompalanan bir terör hareketi. Batıdakilerden da ricam Kürt vatandaşla PKK terör örgütünü aynı kefeye koymasınlar.

Hedef en kısa zamanda 300 milyon dolar

Nedir bu bahsettiğiniz akıllı anten? 
Onun teknolojisine girersek  içinden çıkamayız ama kısaca sinyal hangi taraftan gelirse gelsin o tarafa dönebilen bir antenden bahsediyoruz. Bu sayede tek antenle yüzlerce antenin görevini görebiliyorsunuz. 5G de akıllı anten olmadan verimli olamayacak bir teknoloji. Bu şirketin en kısa zamanda 100-300 milyon değerlere ulaşacağını öngörüyorum.

Birileri algı yönetimi yapıyor

Doğa Koleji uzun bir süre Fethullah Gülen ile birlikte anıldı… 
Böyle bir şey yok. Birileri belki algı yönetimi yapıyor. Aksine biz yıllarca rekabet ettik. 30 yıllık işletme hayatım ortada. FEM Dershanesi’nin yanı başında Kültür Dershanesi olmuş, Anafen’in yanında Fatih Dershanesi olmuş. Birisi onlara ait birisi bana ait. Böyle bir şeyin olma ihtimali akıllara ziyan. Türkiye’de hakikaten at izi ile it izi birbirine karışmış vaziyette, bunu ayırmak lazım.

Markanın efendisi değil, kölesiyim

Yurtdışında büyüme planlarınız var mı?
Şu anda 110 kampüsteyiz, en kısa sürede 150 kampüse ulaşırız, 100 bin öğrenci sınırını aşarız.  Şu anda Türkiye dışında Kıbrıs’ta varız. Onun dışında dünyanın birçok kentine açılmayı planlıyoruz. Cidde, Dubai, 
Azerbeycan bu hedeflerin içinde. Yurtdışından tabii ki çok teklifler alıyoruz ama burada söz sahibi olan markanın aslında kendisi. Bense markanın efendisi değil, kölesiyim. Doğa Koleji ben uzaya gideceğim derse ben onu uzaya götürürüm.