ÖZGÜL ÖZTÜRK
Günümüzde kadınlar, iş ve aile hayatını dengelemekte büyük bir mücadele veriyor. Ancak bazıları, bu dengeyi ustalıkla kurarken, kişisel deneyimlerini ilham verici girişimlere dönüştürmeyi başarıyor. İşte onlardan biri: 47 yaşındaki Fulya Birdal İncekara...
AŞURE TENCERESİNDE BAŞLADI
20 yılı aşkın bir süre kurumsal hayatta üst düzey pozisyonlarda görev alan İncekara, kızının alerji sorunu nedeniyle başladığı doğal beslenme arayışını, bugün yüzlerce sofraya ulaşan "Mia Mesa" markasıyla taçlandırdı. Hem anne şefkatiyle hem de iş dünyasının dinamizmiyle yoğrulmuş bu hikaye, kadın girişimciliğin gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Hızlı yaşam temposu, katkılı gıdalar ve sağlıksız beslenme alışkanlığıyla birlikte toplumda pek çok kişide bağırsak geçirgenliği, gıda intoleransı ve alerji gibi rahatsızlıkların arttığına dikkat çeken İncekara,"Aynı sorunlardan ben de ve kızımda da vardı. Bunun üzerine aile sağlığımız için mutfağımda probiyotik içeren kemik suları ve besleyici ürünler hazırlamaya başladım. Bu besinlerin sorunlarımızı çözdüğünü gördükçe yeni fonksiyonel gıdalara yöneldim" diyor. Fulya Birdal İncekara'nın hikayesi, sadece bir annenin çocuğuna şifa arayışıyla sınırlı kalmıyor. Eşinin kariyerindeki belirsizlikler ve yeni bir yön arayışıyla gıda sektörüne adım atmaya karar veren genç çift, fonksiyonel beslenme alanında faaliyet gösteren Mia Mesa'nın fitilini ateşliyor
'ÖNCE EVDE DENİYORUZ'
2019 yılında Birdal ailesinin mutfağında bir aşure tenceresiyle başlayan Mia Mesa'nın kuruluş öyküsü bugün 600 metrekarelik üretim tesisi ve 15 çalışanlı önemli bir markaya evriliyor. Mia Mesa'nın ürün gamında neler yok ki... Kemik suyuyla hazırlanmış meyve suları, pratik ve besleyici çorbalar, kemik suyuyla yapılmış limonata, vişne suyu, iğdeli fıstık ezmesi...Tüm ürünler önce kendi evlerinde denenmiş, içlerine sinmeden piyasaya sunulmamış. Bugün Mia Mesa, sadece ürün satan bir marka değil, aynı zamanda bir fonksiyonel mutfak anlayışını temsil ediyor.
'KADIN BAKIŞ AÇISININ YARARINI GÖRDÜM'
Fulya İncekara bir kadın girişimci olarak Türkiye'de üretim yapmanın hem avantajlarını hem de zorluklarını yaşamış. "Üreticilerle kurduğum ilişkilerde, süreç yönetiminde ve detaylara olan özenimde kadın bakış açısının pozitif etkilerini gördüm" diyor. Başarılı girişimci iş hayatının başlarında kadın olmanın zorluklarını da deneyimlemiş olsa da, bunları aşmayı başarmış. Girişimcilik yolculuğunda en büyük desteği ise hayat arkadaşı ve iş ortağı olan eşi olmuş. "Mia Mesa'nın gelecek hedefi ise Türkiye'de sundukları ürünleri yurtdışına açmak. Şu anda yurt dışından yoğun talep aldıklarını ifade eden İncekara, "Fonksiyonel mutfak anlayışımızın dünyada da karşılık bulduğunu görmek umut verici. Doğru iş birlikleri ve doğru zaman geldiğinde, yurtdışına ürün göndermeyi planlıyoruz" diyor.
YEREL ÜRETİCİYE DE DESTEK SAĞLIYOR
Mia Mesa, sadece tüketiciye ulaşan bir marka değil, aynı zamanda yerli üreticiyi destekleyen, toprağa emek veren çiftçiyle birlikte yol alan bir yapı kurmuş durumda. Başlangıçta organik üreticilerden temin ettikleri sebzeleri, artık sadece kendileri için ayrılmış ekim alanlarında yetiştirdiklerini anlatan başarılı girişimci İncekara, "Bu sayede tam izlenebilir, sürdürülebilir ve kaliteli bir üretim modeli oluşturduk. Bugün 600 metrekarelik üretim alanımız bize yetmiyor. Merkezimizi büyütmeyi planlıyoruz. Böylece Mia Mesa sadece bir mutfak değil, sahadan sofraya uzanan bir değer sistemi haline geldi. Bu model, hem üreticiye güvenli bir pazar sunuyor, hem de tüketiciye güvenilir ürünler sağlıyor"diyor.