ÖZGÜL ÖZTÜRK
Kurumsal iş hayatını bırakıp Yalova Altınova'da kurduğu Alova Farm çiftliğinde başta yaban mersini ve çilek olmak üzere orman meyveleri üreten tarım girişimcisi Levent Sarılgan, şimdi de kitle fonlama yoluyla ikinci çiftliğini kurmaya hazırlanıyor. İpek yolu Orman Meyveleri A.Ş, tarıma ilgi duyan ama bu konuda bilgisi ya da zamanı olmayanlara anahtar teslim çiftçilik fırsatı sunacak. Yeni çiftliğini büyük ve küçük yatırımcılarla birlikte kurmak vizyonuyla kitle fonlama kampanyasına başladıklarını belirten Altınova Çilek'in kurucusu Levent Sarılgan, "17 Ağustos'ta başlayan ve 60 gün sürecek projeye şu ana kadar 8 milyon TL yatırım geldi. Hedef 25 milyon TL toplamak. Fide temininden, bahçenin kurulumuna, fidelerin dikiminden sulama ve gübrelemeye kadar tüm çiftçilik faaliyetinin organize edilmesini biz üstlenerek yatırımcılara modern, teknoloji tabanlı, tarımsal üretim şirketine ortak olma ve bu şirketten gelir elde etme fırsatı sunacağız" dedi.
HEDEF AB MARKETLERİ
Altınova Çilek'in kurucusu Levent Sarılgan, Altınova'da 27.5 dönüm arazide, 18 bin ağaçla üretime başlayacak çiftliğin 12 yılda 5 milyon euro ciro yapmasını hedeflediklerini söyledi. Çobankale mevkiindeki yaban mersini üretim çiftliğinde, sulama ve gübreleme otomasyonu kullanılarak yurt içi ve yurt dışındaki tüm büyük zincir marketlerin talep ettiği boyut ve kalitede yaban mersini yetiştirilecek. İpek Yolu Orman Meyveleri A.Ş, Türkiye'nin 10 yıllık hedefi olan yıllık 150 bin ton yaban mersini üretiminin yüzde 20'sini tek başına gerçekleştirmeyi hedefleniyor. Çiftliğin yakaladığı bu üretim hacmiyle Türkiye'yi küresel ölçekte en büyük beş yaban mersini üreticisinden biri haline getireceğine dikkat çeken Levent Sarılgan, "Çiftliğimiz bu üretim hacmiyle hiçbir aracıya ihtiyaç duymadan Avrupa pazarındaki büyük market zincirlerine direkt satış yapan bir tedarik merkezi haline gelecek" diye konuştu.
SEKTÖRDE DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATACAK
Fonlama kampanyasıyla ilgili bilgi veren Sarılgan, "Fonlama kampanya süresi 60 gün ve talep edilen fonlama tutarı 25 milyon TL. Kampanyanın başarılı bir şekilde sonuçlanması durumunda 90 günden daha kısa bir sürede şirket kurularak 27.5 dönüm arazi üzerinde yaban mersini üretimine başlanacak. Kampanyanın sona ermesinin ardından en geç iki ay içinde çiftlik kurulumu ve fide dikimi gerçekleştirilecek. Bu kampanya başarılı olduğunda sadece çiftçilere değil tarımsal üretime yatırım yapanlara da düzenli gelir sağlayacak. Böylece, ilerleyen yıllarda geniş kitlelerce fonlanan çok sayıda meyve bahçesi kurulacak. Aslında bu projeyle tarımsal alanda tüketici sahipliğinde modern tesisleri dönüşümünü başlatıyoruz" diye konuştu.
12 YILDA 5 MİLYON EURO CİRO HEDEFİ
Sarılgan, "İpek Yolu Orman Meyveleri A.Ş, Türkiye'de B2B ve B2C satış yapmayı amaçlıyor. Saksı başı üretimin 2024'te 1.5 kg'dan başlayarak sonrasında 3 kilogram ve ilerleyen yıllarda 4 kilogram olması öngörülüyor. Toplam üretimin 2024'te 27 ton, 2025 ve 2026'da 54 ton, 2027'de 63 ton ve sonrasında 72 ton olması hedefleniyor. Şirket, 12 yıllık süreçte yaklaşık 5 milyon euro ciro oluşturup yatırımcılarına euro bazında yüzde 18 kâr payı sunacak" dedi.