Bingöl'ün geliri Sütaş'la 35 basamak yükselecek

Bingöl'de 1.1 milyar TL'ye entegre süt ve hayvancılık tesisleri kuran Sütaş, yatırımın bölgesel etkisini analiz etti. 1.012 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak tesisler 2033'e kadar şehirde kişi başı geliri 2 bin 900 dolar artıracak.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Sütaş’ın; ‘Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi’ kapsamında 1 milyar 115 milyon TL yatırımla Haziran 2018 tarihinde temelini attığı ‘Bingöl Entegre Tesisleri’nde üretim bu yıl içinde başlayacak. 2022 sonunda tam kapasiteye ulaşması planlanan tesisler 1.012 kişiye doğrudan istihdam sağlarken, şehrin ve bölgenin ekonomik çehresini de değiştirecek. Yatırımın Bingöl ve çevresine yönelik etkileri ‘Sütaş Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi - Bingöl Entegre Tesisleri Yatırımının Sosyo-Ekonomik Etkileri: Bölgesel Dinamik Girdi-Çıktı Analizi (2018-2033)’ adlı çalışmayla raporlaştırıldı.

1.3 MİLYAR DOLARLIK ETKİ

Konuyla ilgili basın toplantısı Bingöl’de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleşti. Rapora göre, yatırım olmazsa 2033 itibarıyla 2.2 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşacak Bingöl, Sütaş yatırımı tamamlandığında ve yıllık süt alımları dahil edildiğinde 15 yıllık süreç sonunda 3.6 milyar dolarlık GSYH’ya erişecek. Yatırımın Bingöl ekonomisine kümülatif etkisi geçen yıl 123.7 milyon dolar oldu. Ekonomik etki bu yıl 197.3 milyon dolar, 2022’de 244.1 milyon dolar, 2033’de ise 1 milyar 386 milyon dolara ulaşacak. Sütaş yatırımı olmaksızın Bingöl’ün 2033 yılındaki fert başı GSYH’sının 7.322 dolar olacağı tahmin edilirken, yatırımdan sonra yüzde 40 artışla 10 bin 221 dolara erişeceği hesaplanıyor. Kişi başı GSYH’nın 2.900 dolar artmasıyla dışarıdan göç alması beklenen Bingöl, fert başı GSYH’de 35 sıra birden yükselerek 38’inci sıraya gelecek. Bingöl tesislerindeki süt ürünleri fabrikasının günde 1.000 ton kapasitesi olacağını belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, yatırımın bölgede oluşturacağı doğrudan ekonomik faaliyetin yıllık 2 milyar 945 milyon TL olmasının beklendiğini vurguladı.

İLK ‘SÜPER TEŞVİK’LERDEN

Sanayi Bakanı Varank da, yatırımın hikayesini anlattı: “Muharrem Bey bu yatırım için Sayın Cumhurbaşkanımızdan görüşme talep edince Cumhurbaşkanımız kendisini uçağa davet etti. Muharrem Bey yatırımın ayrıntılarını anlattığında Sayın Cumhurbaşkanımız da ilk ‘süper teşvik’lerden birini bu yatırıma verdi. Muhalefetten teşviklerin eleştirilerini alıyoruz. Gelsinler baksınlar, bizim sağladığımız desteklerle neler yapılıyor. Bu yatırım, sadece Bingöl’ün değil, tüm bölgenin ekonomisini canlandıracak.”

Basın toplantısına Sanayi Bakanı Varank ve Tarım Bakanı Pakdemirli de katıldı.

SON ÜÇ YILDA 1.6 MİLYAR DESTEK

Bu yatırımın tarımsal sanayinin gelişmesine, göçün önlenmesine ve bölge kalkınmasına büyük faydası olacağına inandıklarını söyleyen Tarım Bakanı Pakdemirli ise, son 3 yılda hayvancılığa desteği iki kattan fazla artırdıklarını söyledi. Pakdemirli, “Çiğ süt üretimine çok ciddi destek sağlıyoruz. Son 3 yılda verilen destek 1.6 milyar TL’ye çıktı. Çiğ süte ilave prim verilmesine başladık” dedi. Pakdemirli, Türkiye’nin küçükbaş hayvan sayısında dünyada birinci büyükbaşta ise ikinci olduğunu vurguladı.