Bingöl'de maden tesisi temeli atıldı! Tarihi keşif için 16 milyar yatırım

Bingöl-Avnik'te keşfedilen 300 milyon tonluk demir cevheri rezervini işleyecek tesisin temeli atıldı. OYAK'ın iştiraki Ermaden'in kuracağı tesis yaklaşık 16 milyar liraya mal olacak. İnşaatında iki bin kişi çalışacak.

Bingöl-Avnik'te 250 milyon ton demir cevheri üretimi için geri sayım başladı. Türkiye'nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir'i de bünyesinde bulunduran OYAK'ın grup şirketi Ermaden'in Bingöl-Avnik mevkiinde bulunan demir madeni için kuracağı tesisin temeli atıldı. Bölgeye 550 milyon dolarlık (16 milyar lira) yatırımla peletleme tesisi kurulacak.

SONDAJ BİTMEK ÜZERE

Cumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalışmasının yapıldığı bölgede yüzde 80'i tamamlanan sondajlı aramalarda 250-300 milyon ton civarında manyetit demir cevheri potansiyeli tespit edildi. Bu kaynağın işlenerek Türkiye ekonomisine kazandırılması için sahada mobilizasyon aşamasına geçilerek inşaat faaliyetine başladı. Türkiye'nin en büyük demir cevheri üreticisi Ermaden'in madencilik alanındaki uzmanlığıyla kurulacak tesis, OYAK Grubu şirketlerinden Erdemir'in ihtiyacının büyük bir kısmının milli ve yerli kaynaklardan karşılanmasını sağlayacak.

BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem, bu yatırımla hem Erdemir'in en önemli ham madde kalemlerinden pelette dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağını hem de bölgedeki faaliyetle istihdama güçlü katkı sağlanacağını söyledi. Erdem "İnşaat sürecinde 2 bine yakın kişiye, faaliyete geçtiğinde de yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak tesis, önemli bir ekonomik değer yaratacak. Bingöl Avnik Peletleme Tesisi'nin tamamlanmasının ardından pelette kendine yetebilirlik oranımızı yüzde 25-30 bandından yüzde 80-85'e, toplam demirli hammaddede ise yüzde 15-20'den yüzde 40- 45 bandına çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

30-35 YIL YETECEK CEVHER BULDUK

Erdem, şu bilgileri verdi: "Bingöl'de 15-20 milyon tonluk bir rezerv bulunduğu tahmin ediliyordu. Bölgede Cumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalışmasını yaptık. Gece-gündüz süren sondajlı arama çalışmalarında sahada 30-35 yıl yetecek miktarda yaklaşık 250-300 milyon tonluk manyetit demir cevheri rezervi olduğunu belirledik. Pelet üretiminde kendine yetebilir rezerv yapısına sahip olmak hayati önem taşıyor. Erdemir, bölgede yapılacak bu stratejik yatırımla geriye entegrasyonda büyük bir adım atarak en önemli ham madde kaleminde dışa bağımlılığı ciddi anlamda azaltacak." Erdem'in verdiği bilgiye göre tesisin devreye girmesiyle birlikte Ermaden'in çelik üretiminde hammadde arz güvenliği ve kendine yetebilirlik oranı artacak. Tesisin, ithal pelet kullanımının azaltılması ile yerli ekonomiye katkı sağlaması da hedefleniyor.