Binalarda ısı yalıtımı faturaları düşürür

Anadolu Buluşmaları gerçekleştiren VERİMDER, 19. toplantısını İstanbul'da düzenledi. Toplantıda enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda yapılması gerekenler konuşuldu.

Anadolu Buluşmaları kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) 19. toplantısını İstanbul'da gerçekleştirdi. Ana teması 'enerji verimliliği ve gelecek' olan toplantı, Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenirken, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve çözüm odaklı neler yapılabileceği konuşuldu.

KONUT, SANAYİYİ GEÇTİ

Türkiye'de binalarda tüketilen enerjinin toplam enerji tüketimindeki payına dikkat çeken VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, şunları söyledi: "Türkiye'nin üretimde iyi hissettiği zamanlarda yıllık 50-55 milyar dolarlık bir enerji ithalatı mevcut. Türkiye'de konutlarda tüketilen enerji sanayide tüketilenden fazla. Maalesef binalarımızın yüzde 80 civarı enerji verimliliğine uygun değil. Binalarda ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiyi ısı yalıtımı yaptırılarak yarı yarıya azaltabiliriz. Özellikle artan enerji fiyatlarına karşı binalarına ısı yalıtımı yaptıran vatandaşlar faturalarında da tasarruf sağlamış olacak." Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ da, "Kurumsal ve bireysel ölçekte enerji verimliliğinin iletişimi ve bu konuya ilişkin farkındalık oluşturmak büyük önem taşıyor" dedi.

YEŞİL VE ADİL ŞEHİR

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler de, şunları söyledi: "İstanbul'un akıllı, yaratıcı, yeşil ve adil bir şehir olması için çalışıyoruz. Bu bizim vizyonumuz. Bu kapsamda tüm diğer şehirler gibi iklim değişikliğiyle ilgili ciddi bir mücadele halindeyiz. İklim Değişikliği Eylem Planı'nı C40 ile birlikte hazırladık. İstanbul'da enerji tüketiminin yüzde 63'ü binalardan, yüzde 28'i ulaşımdan, yüzde 10'u su ve atık sudan kaynaklanıyor. Önümüzdeki dönemde sıfır enerjili binalar, yenilenebilir enerji kaynaklarının çok daha etkili bir biçimde kullanıyor olması gerekiyor."

DOĞRU YATIRIM VERİMLİLİĞİ %50 ARTIRIR

2050 yılına kadar konut stokunun iki katına çıkmasının öngörüldüğünü belirten Nippon Paint Betek Boya Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ Elazığ da, enerji tüketiminde binaların büyük payı olduğunu söyledi. Uludağ Elazığ, "Doğru yatırım yapılırsa, enerji verimliliğinde yüzde 50 artış sağlanabilir" dedi.

10 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF MÜMKÜN

VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ise, binaların iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekti. 2018'den bu yana enerji tüketiminde en büyük payın binalara ait olduğunu ifade eden Korkmaz, "Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında 6.5 milyon binanın dönüşümü hedefleniyor" dedi. En yüksek potansiyelin ısı yalıtımından sağlanacağını belirten Korkmaz, "Bir derece soğutmanın maliyeti, bir derece ısıtmanın iki katı. Doğru ısı yalıtımıyla yüzde 50 verimliliğe ulaşmak mümkün. Mevcut binalarda enerji verimliliği sağlanırsa, 9-10 milyar dolar tasarruf sağlamamız mümkün" diye konuştu.