Binalara yağmur suyu hasat'ı zorunluluğu

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde köklü değişikliğe gidiliyor. 2 bin metrekareden büyük binalara yağmur ve gri su sistemleri kurulması zorunlu olacak. Parklar da engelli çocuklar için düzenlenecek.

AKŞAM GAZETESİ

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği güncelleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un imzaladığı yönetmelik değişikliği Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek yönetmelikle, binalarda yağmur suyu ve gri su kullanımından 'Yeşil Sertifika'ya, elektrikli araçlar için kurulacak şarj ünitelerinden engelsiz çocuk oyun alanlarına kadar pek çok başlıkta değişiklik yapılacak. Yönetmelikte belirlenecek tarihten sonra yapılacak belli büyüklük ve tipteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak. Yağmur suyu, bahçe sulaması ve tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Yağmur suyu sistemi, depo hacmi 7 metreküpün üzerinde olan parsel alanı 2 bin metrekareden büyük alanlardaki yapılar, çatı iz düşüm alanı 1000 metrekareden büyük yapılar ve kamu binalarında zorunlu olacak.

AVM VE OTELLER DE YAPACAK

Gri su yani; duş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen sular ise arıtılarak sadece tuvalet rezervuarlarında kullanılacak. Gri su sistemleri, yatak sayısı 200'den fazla olan konaklama tesisleri, yapı inşaat alanı 10 bin metrekareden büyük olan AVM'ler ve yapı inşaat alanı 30 bin metrekareden büyük kamu binalarında zorunlu olacak. Bu şekilde binalarda yıllık 4 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacak. Yağmur suyu ve gri su sistemleriyle 1.5 yılda Mogan Gölü kadar tasarruf edilecek. Düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten önce mevcut olan binalardaki tadilat vb. inşaat ruhsatı işlemlerinde bu sistemlerin tesis edilmesi zorunlu tutulmayacak.

PARKLARA ENGELLİ AYARI

Yönetmelikteki güncellemeyle 2 bin 500 metrekare ve üzeri park alanlarının en az yüzde 4'ünün engelli çocukların kullanımına sunulması zorunlu tutulacak. Bu alanlar, sadece engelli çocuklar için değil tüm çocukların aynı alanda beraber oynayabilecekleri şekilde tasarlanacak.

SİTELERE ŞARJ KURULUMU KOLAYLAŞIYOR

Değişiklik ile yerleşim alanlarında elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin kurulumu kolaylaştırılacak. Yeni düzenleme ile site ve apartman otoparklarında şarj ünitelerinin kurulumu için zorunlu olan elektrik tesisatı ruhsata tabi olmayacak. Ancak elektrikli araç şarj ünitesine hat çekilmesi için uygulama yangın yönetmeliğine de uygun projelerinin hazırlanması ve fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütname ile birlikte ilgili idareye sunulması zorunlu olacak. Düzenleme ile elektrikli araç şarj üniteleri kurulumu için proje imza gibi süreçler sadeleştirilmiş olacak. Düzenlemeyle ayrıca Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi Formları'nda artık elektrikli araç şarj ünitesi, güneş enerji sistemi, rüzgar enerji sistemi, kojenerasyon gibi tesisatların bulunup bulunmadığı bilgisi yer alacak.

BİNA BOŞLUĞUNA GÜVENLİK

İbadet yeri, sinema, tiyatro, opera, konferans salonu haricinde kalan bütün umumi binalarda yer alan katlar arası boşluklarda ve ayrıca site ve apartmanlarda düşme riski bulunan katlar arası boşluklarda, can güvenliğini teminen; TSE standartlarına uygun olarak güvenlik ağı oluşturulması zorunlu olacak. Bu yapılara güvenlik ağları konulmadan yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek. Ağların bakımı bina yönetiminin sorumluluğunda olacak.

MESCİT İHTİYACINA ÇÖZÜM GETİRİLİYOR

Yönetmelik vatandaşların yoğunlukla kullandığı binalarda mescit düzenlemesi de getiriyor. Personel sayısı 100'e veya toplam emsale esas alanı 1000 metrekareye kadar olan yerlerde, kadınlar ve erkekler için 15'er metrekare ibadet mekanı yapılacak. 250 metre yakınında cami olan yerlerde mescit isteğe bağlı.