BES'te kalana birikimin yarısı kadar avans! Belli şartlarda verilecek

BES'te ‘kısmi ödeme' koşulları belli oldu. Vatandaş BES sözleşmesini sonlandırmadan konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'si kadarını kullanabilecek.

Akşam

OCAK 2022'de çıkarılan yasa doğrultusunda hayata hayata geçirilen bireysel emeklilik sistemine (BES) ilişkin düzenlemeler arasında yer alan 'kısmi ödeme' koşulları belli oldu. Buna göre vatandaş BES sözleşmesini sonlandırmadan konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'si kadarını kullanabilecek. Kısmi ödeme tutarı başvuru sonrasında gerçekleşecek. Yapılan kısmi ödemeye rağmen devlet katkısı devam edecek. Ancak devlet katkısının oranı vatandaşın istediği avansı ne için kullanacağına bağlı olacak.

BEŞ YIL ŞARTI

Yani devlet katkısının oranı talep durumuna göre değişecek. Doğal afet ve eğitim durumunda kısmen ödenen tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı verilecek. Devlet katkısı oranı bir süre önce yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılmıştı. Kısmi ödemeden sözleşmeleri en az 5 yıl yürürlükte olan ve katkı payını ödemiş BES katılımcıları faydalanabilecek. Vatandaş her 5 yılda bir kısmi ödeme imkanından yararlanılabilecek.

3 YIL ÇIKMAK YOK

BES'ten kısmi avans kullanan katılımcılar sözleşmelerini 3 yıl boyunca sonlandıramayacak. Eğitim halinde yapılan kısmen ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olacak. Doğal afet durumunda ise kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak. Ayrıca öğrenciler 4 yıl boyunca kendi hesabından kısmen ödeme alarak eğitim masraflarında kullanabilme imkanına sahip olacak. Kısmi ödemeden aylık veya yıllık ödemeli gelir sigortası ürünü olarak faydalanılacak.

KREDİ İMKANI MARTTAN BERİ DEVREDE

Mart 2023'te yapılan değişiklikle BES'te bulunan katılımcılara avantajlı kredi imkânı uygulaması hayatımıza girmişti. Bu uygulamayla nakit ihtiyacı olan katılımcılara alacağın devri sözleşmesiyle bireysel emeklilik hesaplarındaki birikimlerini bankalara teminat göstererek avantajlı kredi imkanı getirilmişti. BES'ten ayrılmadan avans çekme hakkı konut alımı, evlilik, eğitim, iş kurma, bedelli askerlik gibi özellik arz eden ihtiyaçlar için tanınıyor.

KISMİ AVANS OTOMATİK KATILIMI TEŞVİK EDECEK

Kısmi avans sisteminin BES'te özellikle otomatik katılım sistemine gönüllü girişleri artırması bekleniyor. Otomatik BES'e yönelik eleştirilerin başında, 18–20 yaşında çalışma hayatına başlayan kişilerin devlet katkısından yararlanabilmek için 36–38 yıl beklemek zorunda kalması ve olası bir ihtiyaç durumunda para çektiklerinde devlet katkısı haklarının kaybolması gösteriliyordu. Düzenleme hayata geçtiğinde BES katılımcıları, yatırdıkları anapara ve nemasının yarısına kadar kısmını avans olarak çekerek sistemden çıkmalarına gerek kalmadan ihtiyaçlarını karşılayabilecek.