BES'te hediye dönemi

BES'te hediye ek katkı payına imkan tanıyan düzenlemenin hayata geçirilmesinin ardından sigorta şirketleri harekete geçti. Bazı şirketler 5 bin liraya kadar ek katkı payı hediye ediyor.

Akşam

Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES) cazip hale getirmek için devlet katkısı bu yıl yüzde 30'a çıkartılırken, özel sektör de BES'e katılımı artırmak için kampanya yarışına girdi. Bu sigorta şirketlerinden birisi olan BNP Paribas Cardif, BES müşterilerine özel başlattığı 'Emekliliğine 1 Katkı da Bizden' kampanyası kapsamında tek seferde yatırılan 40 bin lira ve üzeri ek katkı payı ödemesine, maksimum 1.200 liraya kadar ek fayda hediye ediyor. 31 Temmuz'a kadar sürecek kampanyayla müşteriler hem BNP Paribas Cardif tarafından sağlanan ek fayda tutarından yararlanıyor hem de devlet katkısından daha yüksek miktarda kazanç elde ediyor. Kampanyaya katılacak müşteriler BNP Paribas Cardif BES hesaplarına; internet şubesinden, Cepte Cardif uygulamasından, özel müşteri temsilcileri, özel müşteri hattı ya da acenteler aracılığıyla, havale veya kredi kartı ile ek katkı payı ödemesi gerçekleştirebilecek.

EK KATKI PAYI ÖDEMESİ

Anadolu Hayat Emeklilik de emeklilik ikramiyesini ya da toplu parasını BES'te değerlendirmek isteyenler için ek katkı payı ödüllü bir kampanya yürüttü. Geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen kampanya kapsamında; bireysel emeklilik hesabına 200 bin lira ve üzerinde ek katkı payı ödemesi yapanlar, yüzde 30 devlet katkısına ilave olarak 5 bin liraya varan ek katkı payı hediyesi kazandı.

TABANA YAYILACAK

Türkiye Hayat Emeklilik yurt içi tasarrufların artırılmasına katkı sunmak, BES'i kolaylaştırmak ve daha geniş kitleler tarafından kullanılmasını sağlamak amacıyla hayata geçirdiği BES Birikim Hediyesi hizmeti ile çok daha kalıcı ve anlamlı bir hediye alternatifini tüm Türkiye'ye sunuyor.

Dünyada benzerine az rastlanır cömertlikte bir BES'e sahip olunduğunu belirten Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, "Ekonomimizin güven ve istikrar içerisinde büyümesini temin etmek üzere yurt içi tasarruflarının yükseltilmesi amacıyla devletimiz, BES sistemi içerisinde yapılan tasarruflara yüzde 30'u kadar destek veriyor. Sistemin tabana yayılması ve tasarruf bazının yükseltilmesi amacıyla daha önce 18 yaş altı çocuk ve gençlerin de sisteme girebilmesinin önü açılmıştı. Hediye ek katkı payı gönderilmesine imkan tanıyan düzenlemenin de hayata geçirilmesiyle sistemin tabana yayılmasında önemli bir fırsat daha elde edilmiş oldu" dedi.

DEVLET KATKISI YÜZDE 30'A ÇIKARILDI

Emeklilik döneminde gelir kaybını engellemeyi amaçlayan BES'te 2023 yılı itibarıyla devlet katkısı tutarı da arttı. Geçen yıl yüzde 25 olan devlet katkısı, bu yıl yüzde 30 oldu. Örneğin, aylık ödeyeceğiniz 500 lira BES katkı payı için 150 lira devlet katkısı alınabilir. Devlet katkısı, kişinin ödediği BES katkı payı tutarı doğrultusunda artıyor. Bu yıl için devlet katkısının üst limiti ise 36 bin lira. Yani 120.096 lira katkı payı ödemesi yaparak, devlet katkısında üst limit olan 36.028,8 liradan faydalanılabilir.

500 MİLYAR LİRALIK FON BÜYÜKLÜĞÜ HEDEFLENİYOR

Uzun vadeli yatırım enstrümanları arasında öne çıkan BES, birikimleri ciddi anlamda büyütüyor. Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM) 1 Haziran 2023 verilerine göre BES'te toplam fon büyüklüğü 441 milyar lira oldu. Toplam fon büyüklüğünün 389 milyar 16 milyon lirası katılımcılardan gelirken sistemdeki devlet katkısı ise 52 milyar 90 milyon lirayı buldu. Sistemdeki toplam katılımcı sayısı ise 8 milyon 146 bin kişi oldu. BES'teki fon büyüklüğünün yıl sonu itibarıyla 500 milyar liraya, katılımcı sayısının da 9 milyona ulaşacağı öngörülüyor.