BES'te cayma süresi uzatılıyor

Otomatik BES sistemindeki yüksek cayma oranları üzerine harekete geçen Hazine, cayma sürelerini 2’den 6-8 aya uzatmak için çalışma başlattı. Uzun vadede işveren katkısı ve tek seferlik teşvik tutarının yükseltilmesi de var.

1

2017 yılı başı itibarıyla hem kamu hem de özel şirketlerin dahil olduğu Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım beklentileri karşılamayınca Hazine düğmeye bastı.

Edinilen bilgilere göre uzun vadede işveren katkısının dahil edileceği sistemde, kısa vadede ise cayma süresinin 2 aydan 6-8 aya çıkarılması ve 1000 lira olan teşvik tutarının yükseltilip paranın daha kısa sürede alınabilmesinin yolu açılacak. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı (TSB) Can Akın Çağlar, yüzde 57'ye varan cayma oranlarının nedenlerinin başında işveren katkısının olmaması, teşviklerin hak ediş sürelerinin uzun olmasını ve cayma süresi sonrası çıkış yapılamayacağına dair yanlış bir algının geldiğini söyledi. Sistem kurgusunun yeninden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlar, tanıtım için de yeni bir hamleye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

AMAÇ SİSTEMDE TUTMAK

TSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Uğur Erkan ise, BES'te caymaların önüne geçilmesi için devlet katkısının artması ya da işveren payının sisteme eklenmesi gibi önerilerin konuşulduğunu ancak kısa vadede cayma sürelerinin uzatılması konusunun hayata geçirilmesinin en yakın seçenek olduğunu söyledi. Özellikle otomatik BES'te çalışanların sisteme girdiğinin ertesi günü caydığını dile getiren Erkan, "Otomatik katılım konusunda ciddi bir negatif algı var. En azından cayma süresinin uzatılıp vatandaşın biraz daha sistemde kalması ve faydasını görmesi sağlanacak" dedi. Erkan, sisteme otomatik girip ardından cayanların 2 yıl beklemeksizin sisteme yeniden girmesinin de önünün açılacağını dile getirdi.

KÖTÜ SÜRÜCÜNÜN HATASINI AYŞE TEYZEYE YÜKLÜYORUZ

Trafik sigortasındaki 11 yıllık zararın 7.3 milyar TL'ye ulaştığını hatırlatan Can Akın Çağlar, tavan prim uygulanmasıyla trafikte 2017'nin ilk 6 ayında prim üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 azaldığını söyledi. Son 3 yılda yaşanan kazaların yüzde 11'inin, 3'ün üzerinde kaza sayısına sahip sürücülerden kaynaklandığına dikkat çeken Çağlar, kötü sürücüler için yüksek prim uygulanması gerektiğini vurguladı. Çağlar, "Havuz modeli bir nebze sorunu çözdü ama iyi ve kötü sürücünün mutlaka ayrılması ve serbest fiyata geçilmesi gerekiyor. Kötü sürücünün yükünü Ayşe teyzenin evinin poliçesinden karşılamak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

SEL VE DOLUNUN MALİYETİ 300 MİLYON LİRAYA ULAŞTI

Sektörün haziran sonu itibarıyla prim üretiminin 23.1 milyar TL olarak gerçekleştiğini söyleyen Çağlar, geçen yıl 23.4 milyar TL tazminat ödediklerini, 2017'de ise sektörün günde 108.8 milyon TL ödeme yaptığını belirtti. Son yaşanan sel ve dolu felaketlerinin yarattığı maliyetinin 300 milyon lira olduğunu dile getiren Çağlar, "500 milyon liraya da çıksa sektörü etkilemez. Günde 108.8 milyon lira hasar ödemesi yapan bir sektör için düşük bir rakam" dedi.

ŞİMŞEK: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE SİSTEME İLGİ ARTACAK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise BES'te yüzde 10 civarında bir cayma beklediklerini ancak oranların yüzde 57'ye çıktığını belirterek, "Otomatik katılımda cayma süresi uzatımı değerlendiriliyor" dedi. Emeklilik şirketlerinin de yeterince çaba göstermediğini söyleyen Şimşek, şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönemde ilginin artacağını düşünüyorum. Halen 6.8 milyon katılımcı, 70 milyar liralık bir birikim var. Hakkını verin sistem başarılı olmuş. Otomatik katılımda da 2.6 milyon katılımcı var, 775 milyon lira da birikim var. Firmalardan bir miktar daha çaba istiyoruz. Biraz reklam yapsınlar, sistemi anlatsınlar" dedi.

Kaynak: Sabah

.