Besici 'tavan'dan memnun: Şimdi fırsatçılar düşünsün!

Besiciler, et fiyatlarındaki 'tavan'ın 'fırsatçılığı' önlemede gerekli olduğuna dikkat çekerek, belirsizliği ortadan kaldıracağını belirttiler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in etin tavan fiyatını 23,3 lira olarak açıklaması, hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'daki besicileri memnun etti. Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu ilde besiciler, söz konusu uygulamanın 'fırsatçılığı' önleme noktasında gerekli olduğunu belirterek, haksız kazancın da bu sayede önlenebileceğini düşünüyor. 

TÜKETİCİ ZARAR EDİYORDU

Boğatimur, "Onca zorluklarla üretip, hayvanın kilosunu 10-12 liradan satıyoruz, kasaplarda bu fiyat 50 liraya kadar çıkıyor. Şimdiye kadar hem üretici hem de tüketici zarar etti. Kazanan ise aradaki fırsatçılar oldu" ifadelerini kullandı. Besicilerden Hamza Kaya da, en büyük sıkıntılardan birinin fiyat belirsizliği olduğunu ifade ederek, bu sorunun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

İthalatta süre uzadı

BU arada et fiyatlarına yönelik bir düzenleme daha geldi. Et ve Süt Kurumu'na sığır eti ithalatı için açılan tarife kontenjanının süresi 2016 sonuna kadar uzatıldı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, belirlenen bu tarih, bu kapsamda düzenlenen ithal lisansları için de geçerli olacak.