BES bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır?

Bireysel emeklilik sistemi, kısaca BES; kişilerin aktif çalışma süreleri içerisinde, emekli olduktan sonra daha iyi bir hayat yaşayabilmeleri adına gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir. BES uygulamasında, çalışanların prime kazançlarının %3’lük kısmı aktarılacaktır. Ancak kişiler istediği takdirde bu oran artırılabilir. Sisteme yatırılan primlere karşı devlet; %25 oranında katkı sağlamaktadır. Ancak alınacak olan bu tutar için belirli bir sınır vardır. Kişilerin alabileceği en yüksek katkı payı ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının %25’i kadardır. 2019 yılı için bu tutar 7.675,20 TL’dir. Devlet katkısı limit hesabı katılımcı bazında yapılır. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında daha detyalı bilgiye ulaşmak için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

Ülkemizde bireysel emeklilik zorunlu olduğu için işverenler tarafından çalışanlarına Zorunlu Bireysel Emeklilik uygulanmıştır. Ancak insanlar bireysel emeklilikten çıkılabilir mi diye araştırmaya başlamışlardır. Bireysel emeklilikten çıkmak için ne yapmak gerekir? Cayma hakkı var mıdır? Süresi nedir? Tüm detaylar.. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine kaydolan kişiler istedikleri durumda sistemden çıkabilirler. Fakat BES’ten 3 yıl dolmadan ayrılmak isteyen kişiler devlet katkısı alamaz.

Bireysel Emeklilik Sorgulama

E-devlet ’ten giriş yaparak arama çubuğuna “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada; temel sözleşme bilgileri, hesaplanan devlet katkısı miktarı ve ilgili sene için devlet katkısı sınırını görüntüleyebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Emekli Olmak

Bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl boyunca kalmanız ve 56 yaşında olmanız durumunda emekli olabilirsiniz. Emekli olduktan sonra paranızı ister aylık olarak alabilir ister emeklilik şirketinizin size önerdiği fonlarda kullanabilir isterseniz de hakkedişinizin tamamını çekebilirsiniz. Hakkedişinizin tamamını istediğiniz takdirde emeklilik şirketiniz size tüm miktarınızı talebin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde yatırmalıdır.

BES’ten Hak Kazanma Süresi Dolmadan Ayrılma (Cayma Hakkı)

Günümüzde zorunlu hale getirilen bireysel emeklilik sisteminden emeklilik süresini doldurmadan ayrılmak mümkün. Kişi, otomatik olarak yaptırılan BES’ten yönetmeliğin sistemden ayrılmaya ilişkin hükümlerini dikkate alarak ayrıldığı takdirde kendisine o ana kadar yapılan tüm kesintiler geri ödeme yapılır.

Bu durum için süreç şu şekilde işler:

Çalışanın maaşından yapılan kesintinin bireysel emeklilik şirketine geçişinden sonra kendisine posta, sms, faks, e-mail v.b. yolla bildirim yapılır. Bu bildirimden itibaren cayma hakkını kullanarak Otomatik BES ‘ten ayrılmak isteyen çalışan, bildirim tarihinden itibaren 2 ay içerisinde başvuru yapması gerekir. Cayma başvurusu BES’in yapıldığı sigorta şirketine online olarak iptal formu doldurarak ya da dilekçe yazarak gerçekleştirilebilir. Otomatik BES‘ten cayma hakkını kullanarak ayrılma talebi şirkete ulaştıktan sonra 10 iş günü içerisinde çalışandan yapılan tüm kesintiler ve varsa bunların getirileri başvuruda belirtilen hesaba yatırılır. Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı hakkediş oranları yıllara göre değişir. Buna göre sistemde kayıtlı tutarların,

Bireysel emeklilik sisteminde en az 3 yıl kalınırsa %15’ine

Bireysel emeklilik sisteminde en az 6 yıl kalınırsa %35’ine
Bireysel emeklilik sisteminde en az 10 yıl kalınırsa %60’ına
Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmanız, vefat etmeniz ya da maluliyetiniz halinde %100’ün hepsine hak kazanırsınız.

Zorunlu bireysel emeklilik sistemine kaydolan kişiler istedikleri durumda sistemden çıkabilirler. Fakat BES’ten 3 yıl dolmadan ayrılmak isteyen kişiler devlet katkısı alamaz.

Zorunlu BES İptal İşlemleri

Cayma Hakkını kullanmak için tanınan 2 aylık süreyi aştıysanız Otomatik BES İptali için yapmanız gerekenler:

Bireysel emeklilik şirketine ayrılmak isteği telefon, faks, e-mail, posta vs. yoluyla iletilir. İptal talebini alan şirket 5 iş günü içerisinde çalışana ayrılma bilgi formu, ayrılma talep formunu ve hesap özetini gönderir. Çalışan ayrılma talep formunu doldurup imzaladıktan sonra emeklilik şirketine faks veya posta yoluyla gönderir. Ayrılma talep formu şirkete ulaştıktan sonra çalışanın otomatik BES hesabında biriken para ve devlet katkısı hesabında varsa hak ettiği tutarlar 20 iş günü içerisinde çalışanın hesabına

yatırılır.