Beş Avrupa devini Barça'layan Türk

Avrupa'nın en büyük 5 müteahhitlik şirketini eleyip Barça'nın tarihi stadı Camp Nou'nun 900 milyon euro'luk yenileme ihalesini kazanan Limak, AB'deki diğer eski yapıların dönüşümüne de talip olacak. Limak, bunun için İspanya'da bir şirket kurdu.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Aldıkları taahhüt işleriyle küresel inşaat pazarında ilk sıralarda yer alan Türk müteahhitleri, global dönüşüm pazarında da önemli rol oynayacak. İspanya'nın ünlü spor kulübü FC Barcelona'nın (Barça) stadı Spotify Camp Nou'nun yenileme ihalesini geçen yıl kazanan Limak Holding, haziranda inşaata başlıyor. Fransa, İspanya ve Belçika'nın en büyük 5 müteahhitlik şirketinin katıldığı yaklaşık 1 milyar euro'luk ihaleyi, sahip olduğu 6 devasa vinç ve teslim süresi avantajıyla kazanan Limak, Avrupa dışından bir firmanın Avrupa'da aldığı en büyük taahhüt işine imza atacak. Kasım 2024'te yeniden maçların oynanabileceği stadın tüm inşaat işleri 2026'da tamamlanacak. Yılda 2 milyon kişinin ziyaret ettiği stadın koltuk kapasitesi yenileme sonrasında 99 binden 105 bine, 84 olan VIP odası, 121'e çıkacak.

1000 İŞÇİ GÖTÜRECEK

Camp Nou Stadı'nın temel atma töreni FC Barcelona Başkanı Joan Laporta, Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir'in katılımıyla Barselona'da yapıldı. Tören sonrası sohbet toplantısı düzenleyen Nihat Özdemir bugüne kadar yurtdışında 6-7 milyar dolarlık taahhüt işi aldıklarını ve bir bu kadarının da devam ettiğini ifade ederek "Ancak Camp Nou bizim açımızdan bugüne kadar içinde yer aldığımız en simgesel, en anlamlı projelerden biri. Bu proje için Kuveyt'ten 6 tane devasa vinç getiriyoruz. Proje için Türkiye'den 100 beyaz yakalı çalışanın yanı sıra 1000 inşaat işçisi de buraya gelecek" dedi. Özdemir "Statta kullanılacak çelik, dış cephe kaplama, alüminyum, cam, seramik gibi malzemelerin yüzde 30-40'ını da Türkiye'den tedarik edeceğiz. Bu projeyle Türkiye'den yaklaşık 100 milyon euro'luk ürün siparişi vermeyi planlıyoruz. Bu projeyle sadece Limak değil, Türkiye kazanacak" diye konuştu.

2026'DA TESLİM EDECEK

FC Barcelona Başkanı Joan Laporta ise: "Dünya çapında referans sahibi olan Türk şirketi Limak, stadımızın yenilenmesinde en iyi fiyatı ve en kısa sürede teslimatı bize garanti etti. Limak teklif veren şirketler arasında kulübün talep ettiği zamanlamayla ilgili şartları karşılayan tek şirket oldu. Bunlar arasında 2024 yılında stada dönmek de yer alıyor. Çünkü stadın, 125. kuruluş yıldönümümüze yetişmesi bizim için önemli" dedi.

İSTANBUL'UN DÖNÜŞÜMÜNDE LİMAK DA YERİNİ ALACAK

Limak Türkiye'de de mega projeleri inceliyor. İstanbul'da riskli yapıların yenilenmesi için iki yakada 1 milyon konutluk yeni rezerv yapı alanları kurulacağını hatırlatan Nihat Özdemir, "Ülkemiz için kentsel dönüşüm büyük öneme sahip. İstanbul'da kurulacak yeni şehirlerde biz de Limak olarak yerimizi alacağız. Deprem bölgesindeki projelere de malzeme tedarikiyle destek vereceğiz" diye konuştu. Deprem felaketi sonrasında meydana gelen yangın nedeniyle büyük hasar gören İskenderun Limanı'yla ilgili de açıklamalarda bulunan Ebru Özdemir ise limanı eylül ayı gibi eski haline getireceklerini söyledi.

İSPANYA'DA ŞİRKET KURDU

Limak Holding, Cam Nou Stadı'nın ardından Avrupa'daki başka yenileme işlerine de talip olacak. Bunun için İspanya'da bir firma kurduklarını ifade eden Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir şunları kaydetti: "Avrupa ve Amerika'da yapılar çok eski. Ayrıca bu yapıların daha az su kullanan, enerji tasarruflu, çevreci hale getirilmesi için düzenlemeler yapılıyor. Bu nedenle Avrupa'daki yenileme pazarı bizim için büyük bir potansiyel taşıyor. Camp Nou'yu görünce Avrupalı diğer takımların ve firmaların da yenileme için bizi çağıracağına inanıyoruz."