BES 1 trilyon barajını aştı

Türkiye'de 20 yıl önce başlayan BES'in fon büyüklüğü 1 trilyon lirayı aştı. Fonun yıl sonuna kadar 1.3 trilyon liraya ulaşması bekleniyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve otomatik katılım sisteminde (OKS) devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü kurulduğu günden bu yana ilk defa 1 trilyon lirayı aşarken, katılımcı sayısı 16.4 milyona yaklaştı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, "Yıl sonunda 1.3 trilyon liraya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Devlet katkısının 2022'de yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılmasının sisteme katılımı hızlandırdığını belirten Gülen, "BES'in son yıllardaki performansı göz dolduruyor. 2024'e OKS ve devlet katkısı dahil toplamda 750 milyar lira seviyesinden başlayan sistemde toplam fon büyüklüğü 5 ay gibi bir sürede 1 trilyon liranın üstüne gelerek yeni rekorunu gördü. Aynı dönemde katılımcı sayısı da 350 bin kişi arttı" dedi. Gülen, OVP'ye göre gelecek dönemde uygulanması planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için BES'in kuvvetli bir altyapı olacağını vurguladı.

18 YAŞ ALTINDA YOĞUN İLGİ

Uğur Gülen, 18 yaş altında, çok hızlı bir ivmeyle her yaş grubundan çocuk ve gençlerde 1.3 milyonu aşkın sözleşme sayısına ulaşıldığını söyledi.

BES'te 18 yaş altı katılımcı sayısı 1 milyon 185 bin oldu ve en çok katılım 102 bin ile sıfır yaşta görüldü.