Belirsizlik ortadan kalktı piyasa rahat bir nefes aldı 

Seçimler sonucunda sandıktan ‘istikrar’ çıkmasıyla piyasalarda büyük bir rahatlama yaşandı. Dolar/TL 4.68’den 4.54’e seviyesine geriledi. Uzmanlar seçimlerde piyasalar açısından en olumlu senaryonun yaşandığını belirtti. 

Seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda kazandığı zafer ve Cumhur İttifakı’nın Meclis’te çoğunluğu sağlamasıyla piyasalarda büyük bir coşku yaşandı. Önceki gece 4.68 seviyesinde bulunan dolar/TL sandıktan ‘istikrar’ çıkmasıyla dün sabah saatlerinde 3.54’e kadar geriledi. Borsa İstanbul’da da BIST 100 endeksi hemen açılışta yüzde 3.55 yükseldi. Daha sonra ise gelen kâr satışlarıyla düşüşe geçti. Piyasalarda esen bu olumlu rüzgarlar bazı yabancı kuruluşların beklentilerini aştı. 

BU KADARINI BEKLEMİYORDUK 

Rabobank’ın yatırımcılara yolladığı bilgi notunda “Piyasaların bu kadar coşkulu bir reaksiyon göstermesini beklemiyorduk. Bu pozitif reaksiyonun politik belirsizliğin kaybolmasıyla ortaya çıktığı söylenebilir” ifadeleri yer aldı. ABD’li finans devi JP Morgan ise önümüzdeki dönemde artık ‘politik gürültünün’ azalması beklediğini belirtti. Bankanın yayımladığı değerlendirmede “ Erdoğan’ın zafer konuşmasında kullandığı birleştirici ton bu görüşü destekliyor. Piyasalar yakın dönemde yeni kabinede yer alacak isimlere odaklanacak. Politik belirsizliğin kesin olarak bitmesi piyasalar açısından olumlu bir gelişme” denildi. 

KARARLAR ÖNEMLİ

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, seçim belirsizliğinin geride kalmasıyla, son dönemde uluslararası piyasada güç kaybeden doların gelişen ülke piyasaları üzerindeki rahatlatıcı etkisinin, Türk Lirası varlıkların değerlenmesini de sağlayabileceğini ifade etti. Ekonomik dengelerdeki hassasiyetler nedeniyle söz konusu iyileşmenin kalıcılığı konusunda belirsizliklerin devam edebileceğini söyleyen Tokalı, kazanımların korunması ve devam etmesi anlamında ekonomi politikalarına ilişkin karar ve açıklamaların belirleyici olacağını kaydetti. 

Sonuçlar hayırlı oldu

24 Haziran seçim sonuçlarını değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci turda seçilmesinin yatırımcıyı rahatlattığına dikkat çekti.  Seçim sonuçlarının Türkiye için hayırlı olduğunu sözlerine ekledi.  

EN pozitif senaryo

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise Türkiye’de sonucu merakla seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’nin başarısıyla sonuçlanmasının piyasalar açısından bekledikleri en pozitif senaryo olduğunu kaydetti. Erkan piyasalarda bundan sonraki sürecin ekonomi ile birebir ilintili bir şekilde ilerleyeceğini ifade etti.

Dolar, euro dengelenecek faiz gerileyecek!

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek ise yptığı değerlendirmede seçim riskinin masadan kalkması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmamış olmasının, piyasalardaki seçim belirsizliği fiyatlamasını ortadan kaldıracağını bildirdi. 

Politikalara bakılacak

Seçim sonuçlarıyla beraber kısa vadeli işlemlerde Türk Lirası varlıkların pozitif yönde etkilenebileceğini değerlendiren Gödek, dolar/TL’nin 4,50 bölgesinde, 10 yıllık gösterge tahvil faizinin ise yüzde 14-15 bandında dengelenebileceğini ifade etti. Orkun Gödek, bunun yanında orta vadede piyasaların yönünü Cumhur İttifakı’nın uyumu ve makro ihtiyati politikaların hayata geçirilmesinin belirleyeceğine değindi. 

Kutlamaya başlamış gibi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, seçim sonuçlarının belli olmasıyla Türk Lirası’nın dolar karşısındaki tepkisine ilişkin “Piyasalar da seçim sonuçlarını kutlamaya başlamış gibi” dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, seçim sonuçlarının ardından resmi twitter hesabından değerlendirmede bulundu. Şimşek, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki tepkisini paylaştığı grafik ile “Piyasalar da seçim sonuçlarını kutlamaya başlamış gibi” notuyla değerlendirdi.