Belgeli işçi 1.5 milyonu aştı, iş kazaları yüzde 20 düştü

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), faaliyetine başladığı 2006 yılından bu yana 1 milyon 442 bini ‘tehlikeli' ve ‘çok tehlikeli' statüdeki işlerde olmak üzere 1 milyon 647 bin çalışanı eğitimden geçirerek ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi' verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önümüzdeki dönemde farklı meslekleri de kapsama dahil edeceklerini açıkladı.

BELGE SINAVLA VERİLİYOR

İstikrarlı büyüme ve ekonomik kalkınmanın merkezinde de nitelikli insan gücünün bulunduğunu belirten Bilgin "MYK, bu doğrultuda, uluslararası akredite sınav ve belgelendirme sistemiyle çalışma hayatımızın nitelikli iş gücünü belgeleyip iş dünyamıza ivme kazandırmaya devam ediyor. Belgeye sahip çalışan sayımızın 1.5 milyonu geçmesi oldukça önemli. Çünkü nitelikli iş gücü uluslararası rekabette bizim en önemli gücümüz. Hedefimiz nitelikli iş gücünü artırmak" dedi.

İnşaatta 600 bin çalışan belgelendi

İş kazaları ve meslek hastalığı riski yüksek olan 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' statüdeki mesleklere özel önem veren MYK'nin, 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' statüdeki 183 meslek için belge zorunluluğu bulunuyor. Kurum, paydaşlarının da katkısıyla iş kazaları açısından en riskli grupta olan inşaat sektöründe, bugüne kadar 60 ulusal meslek standardı, 39 ulusal yeterlilik belirledi. Bu çalışmalar neticesinde, inşaat sektöründe bugüne kadar 600 bin çalışan Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandı. Belge zorunluluğu bu mesleklerde iş kazalarını yüzde 25 oranında azalttı.