Yabancı kuruluşlar, Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerini peş peşe yükseltirken, kervana uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de katıldı. Bu pozitif rüzgara karşı bir sürpriz yapması beklenen Fitch Ratings, gelişmelere kayıtsız kalamadı. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü ise revize ederek, 'negatif'ten 'durağan'a çevirdiğini açıkladı. Fitch, yaptığı değerlendirmede, kasım ayı başında göreve gelen yeni ekonomi ekibine dikkat çekerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) attığı adımların olumlu etkilerini de sıraladı.
TL %18 DEĞER KAZANDI
Değerlendirmede, Türkiye'nin yeni ekonomi ekibi altında daha tutarlı ve ortodoks bir politika karışımına dönüşünün; geçen yıl düşen uluslararası rezervlerden, yüksek cari açıktan ve kötüleşen yatırımcı güveninden kaynaklanan kısa vadeli dış finansman risklerini hafifletmeye yardımcı olduğu kaydedildi. Son dönemde para politikasının önemli ölçüde sıkılaştırıldığına ve TL'nin kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandığına dikkat çekildi. Merkez Bankası'nın şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmak için tek bir politika faiz oranına dönerek para politikasını basitleştirdiği, iletişim stratejisini güçlendirdiği belirtildi.
REZERVLER TOPARLANDI
Değerlendirmede, uluslararası rezervlerin istikrar kazandığı ve hafif toparlandığı da vurgulanarak, ''Brüt döviz rezervleri (altın dahil) kasım ayındaki 86.7 milyar dolardan şubat başında 95.6 milyar dolara yükseldi. Bununla birlikte, uluslararası rezervlerin temeldeki konumu zayıf kalıyor'' ifadeleri kullanıldı. Uluslararası rezervlerin bu yıl kademeli olarak 104 milyar dolara yükseleceği tahmin edildi.
BU YIL İÇİN BÜYÜME TAHMİNİ %5.7
Türkiye ekonomisinin 2020 yılının üçüncü çeyreğindeki güçlü toparlanmanın ardından pozitif büyüme ivmesini sürdürdüğü ve 2020'de yüzde 1.4 büyüdüğünün tahmin edildiği bildirildi. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5.7, 2022'de de yüzde 4.7 büyüyeceği öngörüldü. Fitch Ratings ayrıca, Türkiye'de enflasyonun yıl sonunda yüzde 11'e, 2022 yılı sonunda yüzde 9.2'ye düşeceğini tahmin etti.
PİYASALARA MORAL OLDU
Diğer taraftan jeopolitik risklerin yatırımcı hissiyatını ve dış finansmanı zayıflatma potansiyeli ile Türkiye'nin notunu etkilemeye devam ettiği kaydedildi. Piyasalar kapandıktan sonra açıklanan Türkiye değerlendirmesi, yeni haftanın açılışında yatırımcıların moralini yükseltti. Yurtiçi piyasaların şubatın son haftasına Fitch moraliyle başlaması bekleniyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.570 ve tarihi zirve konumundaki 1.582 puanın direnç, 1.525 seviyesinin destek olarak öne çıktığını belirterek, dolar/TL'de ise 6.95-7.05 bandının izleneceği görüşünde.