Bedelli askerlik kaç gün, ne kadar? Bedelli askerlik son dakika gelişmesi var mı?

'Bedelli askerlik son dakika gelişmesi var mı? Bedelli askerlik kaç gün, ne kadar?' sorularının yanıtları herkes tarafından merak ediliyor. Son zamanların gündemden düşmeyen konusu yeni askerlik sistemi yoğun olarak araştırılıyor. TBMM Başkanlığına sunulan yeni askerlik sistemine ilişkin düzenlemelerde, bedelli askerlik uygulamasının detayları da netlik kazandı. Yeni askerlik sistemi teklifi komisyonda kabul edildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarını anlatırken 'Askerlik 6 aya iniyor. Şu an asker olanlardan 6 ayını dolduranların da terhis olacak. 30 bin liralık askerlik bedeli peşin alınacak.' dedi. Bedelli askerlik ve yeni askerlik sistemi hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.

Yeni askerlik sistemi teklifi komisyonda kabul gördü. TBMM Başkanlığına sunulan yeni askerlik sistemine ilişkin düzenlemelerde, bedelli askerlik uygulamasının detayları da netleşti. Gündemden düşmeyen yeni askerlik sistemi hakkında araştırmalar yapılıyor. Bedelli askerlik son dakika gelişmesi var mı? Bedelli askerlik kaç gün, ne kadar? sorularının yanıtları araştırılıyor. Uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alan askerlik son dakika gelişmeleri anbean takip ediliyor. Askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Bedelli askerlik ve yeni askerlik sisteminin detaylarına haberimizin içerisinden ulaşabilirisniz. İşte tüm merak edilenler... 

BEDELLİ ASKERLİK SON DAKİKA GELİŞMESİ VAR MI? 

Bedelli askerlik son dakika gelişmesi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından verildi. Yeni askerlik sistemini tüm detaylarıyla açıklayan Bakan Akar, yeni askerlik sisteminin TSK'nın ihtiyacının karşılanması başta olmak üzere öngörülebilir, süreklilik, eğitim, mesleki ve sosyal gelişim ihtiyaçlarıyla eğitimli insan kaynağının etkin ve verimli kullanılmasını gibi özelliklere sahip olduğunu vurguladı. Bakan Akar, "Bu çerçevede hazırlanan kanun teklifinin yasalaşmasıyla 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ile 1076 Sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kaldırılacak" dedi..

BEDELLİ ASKERLİK KAÇ GÜN?

Askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Bedelli askerlik süresi ise bir ay olacak.

BEDELLİ ASKERLİK NE KADAR?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "Bedelli askerlik konusunda, 40 bin gösterge asteğmen maaşına tekabül ediyor, asteğmen maaşı da bugün itibarıyla aşağı yukarı 5 bin küsur lira. Dolayısıyla 6 aylık asteğmen maaşından bahsediyoruz. Bedelli 30 bin lira, dövizle askerlik ise bunun avro karşılığı olacak." dedi.


Bedelli askerlik bedelinin 30 bin lira olarak sabit kalıp kalmayacağı sorulan Akar, "Aynı kalmayacak. 40 bin gösterge diyoruz, asteğmenin maaşı her yıla göre değişiyor." yanıtını verdi.

ERTELEME YAŞ SINIRI
Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarına dikkati çeken Bakan Akar, "Lisede 29 olan erteleme yaş sınırını 22'ye indiriyoruz, Meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz 25 yaşına kadar devam etme şansı veriyoruz. Meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor. Bunları aşağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu işi bitirerek işlerini güçlerini yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz " dedi. Yeni askerlik sistemindeki özel düzenlemelere ilişkin de bilgi veren Akar, şöyle devam etti:


"Özellikle doğuda, güneydoğuda, Suriye'nin kuzeyinde, Irak'ın kuzeyindeki görev yapan birliklerimizde bizim doktor ihtiyacımız var. Bu konuda Sağlık Bakanlığımızla çalışarak askerlik hizmetini yedek subay olarak yapan doktorlar, devlet hizmet yükümlülüğünü tamamlamış olacak. Dolayısıyla bu bize büyük bir avantaj sağlayacak. Doğudaki, güneydoğudaki ve sınır ötesindeki birliklerimizin de doktor ihtiyacını bu şekilde azami düzeyde karşılayacağımızı değerlendiriyoruz. Bunun TSK açısından hakikaten günümüzün gelişen ve değişen muharebe, operasyon şartlarına, ihtiyaçlarına cevap verdiğine inanıyoruz. Profesyonelleşme dediğimiz dengeyi sağladığını değerlendiriyoruz. Bir aylık eğitimin gerçekten önemi var. Askerlik iyi yapılır, planlanır bölük, tabur, tugay komutanı işine sahip çıkarsa gerçekten bir şeyler veriyor. Buna ilaveten üniversitelerle konuşarak oradaki programı daha etkin hale getirmeye çalışıyoruz. Sonuç olarak askerlik kısalıyor ve eşitleniyor. Yedek subay ve yedek astsubaylığı saymayın o ayrı bir konu. Normal olarak herkesin yükümlü olarak gördüğü şey 12 aydan 6 ay iniyor. Bu konuda da bizim TSK mensuplarının çok büyük fedakarlığı var. Yeni sistemle vatandaşa çeşitli seçenekler sunuluyor. İster yedek subay, ister yedek astsubay isterse sözleşmeli erbaş, er veya uzman erbaş olarak görev yapanlara maddi olarak kendisinin, ailesinin ihtiyacını bir nebze de olsa karşılama imkanı veriyor."