BDDK'dan dolara kredi ayarı

BDDK'dan dolar hamlesi. Dövizi çok olana TL kredisi yok. BDDK'dan finansal istikrara dönük sürpriz bir adım geldi. Döviz varlığı 15 milyon TL'yi aşan şirketler, TL kredisi kullanamayacak. Karar sonrası dolar 17 liranın altına çekildi, altın yüzde 2 düştü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) dövizdeki yükselişe karşı yeni bir hamle geldi. BDDK'nın kararına göre şirketler TL kredi kullanmak istiyorlarsa BDDK'nın getirdiği sınır kadar döviz varlığı olmak zorunda olacak. Sınır ise 15 milyon TL olarak belirlendi. Eğer 15 milyon TL'yi aşıyor veya şirketin cirosu ile aktif büyüklüğünün yüzde 10'undan fazla dövizi varsa TL kredi kullanamayacak.

DOLAR 17 TL'NİN ALTINDA

15 milyon TL'yi aşmayan şirketler ise sınırı aşmama sözü vererek TL kredi kullanabilecek. Piyasaların kapanmasının ardından alınan karar sonrası dolar 17.36 lira seviyelerinden hızla 16.40 lira seviyelerine kadar geriledi. Daha sonra 16.7 lira seviyesinde dengelenen dolardaki düşüş bir ara yüzde 6'yı aştı.

Gün içerisinde 18,35 seviyelerini gören euro da 17.6 lira seviyesine kadar geriledi. Gram altının fiyatı ise 1022 liradan 985 liraya kadar düştü. Çeyrek altındaki düşüş ise yüzde 2'yi geçti. Türkiye'nin risk priminde de aşağı yönlü bir hareket izlendi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 784 baz puana geriledi.

NEDEN ADIM ATILDI?

Kararı değerlendiren uzmanlar, TL'deki değer kaybının önüne geçilebilmesi için makro ihtiyati tedbirler getirildiğini belirterek, tüzel kişilerin döviz alımlarının sürmesinin de bu nedenlerden biri olduğunu kaydetti. Kaynaklar, şirketlerin döviz varlıklarına rağmen düşük TL kredi faizleriyle kredi alıp ithalat için döviz ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek BDDK'nın döviz alımı için TL kredi kullanılmasını önlemeyi amaçladığını da belirtti. Firmaların spot piyasada döviz satmak zorunda kalacaklarını söyleyen kaynaklar şirketlerin ise döviz varlıklarını şirket sahibinin hesaplarına aktarabileceklerini dile getirdi.