BDDK bankaları uyardı! 'Milleti yormayın'

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, bankaların müşterilerine sağlayacakları kolaylıkları 11 madde halinde sıraladı:

Bir süre önce bankalara ‘Müşteri odaklı davranın, kredi kanallarını açık tutut’ çağrısı yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), koronavirüs salgını sonrası normalleşme döneminde bankaları ve finansal kurumları uyardı. Bireysel ve ticari müşterilere kolaylık sağlanmasını isteyen BDDK, bu konuda 11 maddelik de talimat hazırlayarak bankalara ve finans kuruluşlarına yolladı.

‘TALİMATLARA UYUN’

BDDK, ilgili banka ve finans kuruluşlarından, bireysel ve ticari müşterilerin vade tarihi 2020 yıl sonuna kadar olan ödemelerine ilişkin öteleme taleplerinin karşılanmasını isterken kredi kartı aidatları için de kolaylık sağlanmasını talep etti. BDDK, bankalar ve banka dışı mali kuruluşlarla ilgili müşterilerden gelen taleplerin düzenli olarak takip edildiğini ve verilen talimata uygun hareket edilmesi gerektiğini bildirdi.

İLK UYARI DEĞİL

BDDK, 20 Mart’ta bankalara gönderdiği talimatla Kovid-19 salgını döneminde bankaların müşterilere kolaylık sağlamasını istemiş, iş dünyası ve vatandaşların salgın dönemini en az hasarla atlatabilmesi için 50’ye yakın tedbiri hayata geçirmişti. BDDK’nın yeni talimatından satır başları şöyle:

ÖTELEME TALEPLERİNİ KARŞILAYIN

1 Bireysel ve ticari müşterilerin vade tarihi 2020 yıl sonuna kadar olan ödemelerine ilişkin öteleme talepleri karşılayın.

2 Ötelenen nakit akışları için güncel piyasa koşullarına uygun fiyatlama yapın.

3 Mevcut kredi limitlerine haklı ve somut gerekçeler olmaksızın bloke koymayın. Kredi limitlerinin kullanıma hazır halde tutulmasına özen gösterin. 

60 YAŞ ÜSTÜ VE EMEKLİLERE DESTEK

4 Emekli aylığı alan ve/veya 60 yaşın üzerindeki müşterilerin sık dışarı çıkamamalarından mütevellit ATM’den tek seferde aylıklarını çekebilmelerini, şubelerden ve çağrı merkezlerinden hızlı ve yeterli hizmet almalarını sağlayın.

5 Emekli aylıklarını alan müşterilerin aylıklarını almak istedikleri bankalarının değiştirilmesinde fiili engelleri kaldırıın ve talepleri şikayete mahal verilmeksizin zamanında yerine getirin.

6 60 yaş üstü emekliyi şubelere gitmeye mecbur etmeyin. (kart teslimi dahil)

KART LİMİTİNİ KISMAYIN

7 Kredi kartı aidatları için kolaylık sağlayın. Bu kapsamda kredi kartı aidat tahsilatına itiraz eden müşterilerin talebi doğrultusunda tahsilatı geçici bir süreyle erteleyin.

8 Makul ve somut gerekçeler olmaksızın kredi kartı limitlerini kısıtlamayın.

9 Kredi kartlarının nakit çekime kapatılması gibi uygulamalar hakkında mevzuatta belirtilen kurallardan daha ihtiyati ve sıkı uygulamalara gitmeyin. Kredi sigortalarında etkin sorgulama ve tazmin

10 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili alt düzenlemelerine uygun hareket edin. Krediye bağlı sigorta poliçelerinde temerrüt hali gerçekleşince tazmin koşulları oluşup oluşmadığını kendiliğinden sorgulayın.

11 Varsa kredi geri ödemesinin sigorta poliçesinden kolayca karşılanmasını sağlayacak bir sistemi işletin.

EMEKLİYE 60 AY VADELİ KREDİ

PTTBank, emekli maaş müşterileri için 60 aya kadar vade seçenekleriyle bireysel kredi imkanı sunacak. Kredi 1250 lira ile 80 bin lira aralığında olacak. Emekli müşterilerin PTT iş yerlerine kimlik belgeleriyle başvurarak kredi başvuru formunu doldurması yeterli olacak. Onay sonrası ödeme de aynı gün yapılacak.

BİRLİK-BERABERLİĞİ SÜRDÜRME VAKTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, BDDK’nın kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Dünyadaki örneklere kıyasla çok güzel bir sınav vermeye devam ediyoruz. İyi günde sürdürdüğümüz birlik ve beraberliği zor zamanlarda sürdürme vakti! Türkiye kalkınma hedeflerine emin adımlarla ilerlerken bankalarımızın vatandaşlarımıza olan desteği büyümemize ivme katacaktır.”