Baymak ‘yerli’ kombiyle  dünya ülkelerini ısıtacak 

İklimlendirme sektörünün önemli oyuncularından Baymak, Ar-Ge’si Türk ve Hollandalı uzmanlar tarafından geliştirilen yeni yoğuşmalı kombisini Türkiye’de üretecek. Kombi Türkiye’nin ardından dünya pazarlarında da satılacak. 

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Hollandalı BDR Thermea tarafından 2013 yılında satın alınan Baymak, Türkiye’ye yatırım yapmayı sürdürüyor. Türkiye ve Hollandalı Ar-Ge çalışanlarının ortak çabalarıyla geliştirilen yeni yoğuşmalı kombisinin üretimini Türkiye’de yapacak olan Baymak, bu ürünü önce Türkiye daha sonra dünya ülkelerine satacak. Türkiye pazarı için üretilecek grup kombisi üzerinden Baymak ve BDR bir arada çalışıyor. Yeni ürün için Baymak’ın Türkiye fabrikasında yeni bir hat yatırımı yapılacak.   

TEKNOLOJİ  TRANSFER ETTİ 

BDR Thermea’nın Hollanda fabrikasında düzenlenen basın buluşmasında konuşan BDR Grup CEO’su Bertrand Schmitt ve Baymak CEO’su Ender Çolak, yeni kombi üretim hattı için yaklaşık 2 milyon euro yatırım yapılacağını açıkladı. Yıl sonunda hayata geçirilecek yeni hat, kombi üretim kapasitesini artıracak. Grup kombisinin Türkiye’de üretilmesinin önemine dikkat çeken Ender Çolak, “Bu aslında grup satın almasından sonra Baymak’a yapılan ikinci önemli katkı. Birinci önemli katkı kombi teknolojisinin transferiydi. Şimdiki adım yeni teknolojinin Türkiye’de üretilmesi. İlk çeyrek sonunda yeni ürünü pazara sunacağız ama yatırımı yılsonunda tamamlanmış olacak” diye konuştu. Yeni ürünün grubun tüm ülkelerinde kullanılabilir bir kombi olacağını anlatan Çolak, “Daha küçük, kompakt bir kombi olacak. Burada üretilip, tek noktadan bütün pazarlara gönderilecek” dedi. İklimlendirme sektöründe gelecek teknolojilerinin, kentleşmenin ve nüfusun önemine dikkat çeken Schmitt, bu nedenle artık gelişim ekseninin Çin, Hindistan, Türkiye gibi yükselen ülkelere kaydığını söyledi. Schmitt şunları kaydetti: 

TÜRKİYE YÜKSELEN ÜLKE 

“2020’de konumumuzu güçlendirmek ve daha da yukarılara çıkabilmek için Batı Avrupa’dan, güçlü olduğumuz pazarlardan diğer pazarlara doğru da hareket etmek istiyoruz. Bu hedef için Çin, Rusya ve Türkiye bizim için çok önemli konumda. Avrupa’da bugün 3 numaralı ısı çözümleri sağlayıcısıyız. 1.7 milyar euroluk yıllık satışa sahibiz.”  

1.5 milyar dolar cepte kalacak 

İklimlendirme sektörünün uzun süredir beklediği ve enerji tasarrufu açısından Türkiye ekonomisine yıllık 1.5 milyar dolara varan tasarruf sağlaması öngörülen Enerji Verimliliği Direktifi (ErP) 21 Nisan’da yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren artık konvansiyonel kombilerin Türkiye için üretilemeyeceğini belirten Çolak, “Elimizde olanları ise 1 yıl içinde satmamız gerekiyor” dedi. 

5 yılda 16 milyon euroluk yatırım

 ENDER Çolak ise, BDR Thermea’nın 5 yılda Baymak’a 16 milyon euro yenileme ve modernizasyon yatırımı yaptığını belirtirken, 2018-2020 yılları arasında da yine aynı oranda bir yatırım daha gerçekleştirileceğini dile getirdi. 2017’de ciroda 527 milyon liraya ulaştıklarını anlatan Çolak, “Pazar payımızı artırarak büyüyoruz. 2018 için toplam ciroda yüzde 30, ihracat cirosunda yüzde 13 büyüme hedefliyoruz. Adetsel bazda baktığımızda ise yoğuşmalı kazanda yüzde 15, klimada yüzde 10, ısı pompasında yüzde 29 büyüme hedefimiz var” dedi.