Başkanlık sistemi kargaşayı bitirir!

MÜSİAD, yeni hükümetten, ‘Ekonomik, Çalışma, Sosyal ve Siyasal’ olmak üzere dört ana başlıkta ‘barış’ talebinde bulundu.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Yeni Hükümetten Beklentiler raporunun ‘Siyasal Barış’ başlığı altında “Kargaşayı bitirelim ve başkanlık sistemini tartışalım” deniliyor. 

Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) 64’üncü hükümetten dört ana başlıkta ‘barış’ talebinde bulundu. Beklentiler, ‘Ekonomik Barış, Çalışma Barışı, Sosyal Barış ve Siyasal Barış’ başlıkları altında sıralandı.

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Hazırladığımız; ekonomi, dış politika ve bürokrasi raporları milletimizin en çok ihtiyacı olanın ‘uzlaşı ve barış’ olduğunu ortaya koydu. Biz de hükümetten beklentilerimizi ‘barış’ temasıyla dört ana başlıkta topladık” dedi. 

YENİ HİKÂYE LAZIM 

Seçimlerinin ardından iş dünyasının önünün açıldığını, reformların devamlılığının sağlandığını belirten Olpak, kuvvetler ayrılığı adı altında kuvvetler kargaşası olarak tasarlanmış mevcut yapıya son veren bir sistem ve yönetim anlayışıyla birlikte tekrar sinerji yaratılacağına inançlarının tam olduğunu söyledi. 

Olpak, ‘Siyasal Barış’ beklentilerini şöyle sıraladı:

Daha hızlı ve adil işleyen hukuk devleti, ortak ve acil ihtiyaç. Bunu sağlamanın yolu köklü zihniyet değişimi ve reformdan geçer.

Kuvvetler kargaşası şeklinde tasarlanıp, kuvvetler ayrılığı şeklinde ifade edilen mevcut yapıyı da ortadan kaldıran, anayasa yapılmalı.

Merhum Cumhurbaşkanlarımız Turgut Özal ve Süleyman Demirel döneminden beri gündemde olan başkanlık, tüm yönleriyle tartışılmalı. 

BEŞ YILDA BİR SEÇİM   Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve barajın değiştirilmesiyle ile seçimlerinin tekrar 5 yıla çıkarılması öncelikle gündeme alınmalı.    Devletin hukukunu vatandaştan korumak üzerine kurulu anlayıştan, bireyin hukukunu devlete ve diğer bireylere karşı koruyan anlayışa geçilmelidir. Bunun kamuoyundaki ifadesi, "Bürokrasi'den kurtulmaktır.

Yatırımın önündeki engel: Yüksek faiz

NAİL Olpak, ‘Ekonomik Barış’ konusundaki beklentilere ilişkin şunları söyledi:

Ekonomi alanında bugüne kadar elde edilen kazanımları korurken, yeni hikâyelere ihtiyaç var.

Yatırımların ve büyümenin önündeki en büyük engel, mevcut finansal sistem ve yüksek faiz.

Tapu-teminat bankacılığından çıkılarak, proje finansmanına geçilmeli, kaliteli ve ucuz finansmana hızlı erişim sağlanmalı. Finansman çözülmeden, yatırım, istihdam ve büyüme mümkün değil.

Varlığa dayalı finansman ve benzeri faizsiz modeller, etkin şekilde teşvik edilmeli. Bu modelin piyasada belirli bir büyüklüğe gelmesi sağlanmalı. 

ÇOCUK GÜVENCE FONU 

Tasarruf açığı önemli bir sorun. Tasarrufların artmasını teşvik etmek için, BES’in, çocuk güvencesi fonu gibi yapılarla desteklenmeli. 

Sanayi üretiminin GSMH içindeki azalan payı göz önüne alındığında, mali ve finansal sağlamlığın ötesine geçerek, üretim-yüksek katma değer-yüksek teknoloji odaklı, yeni bir kalkınma stratejisi oluşturulması gerekiyor. 

CARİ AÇIĞA KARŞI KOBİ 

Cari açık sorununun çözümünde, yüksek katma değerli ürünler yanında, KOBİ'ler ve gıda-tarım-hayvancılık alanları, daha fazla önceliğe alınmalı. 

Vergi ve zihniyet reformu

Maliye, mükellefe bakışını değiştirmeli ve köklü bir vergi ve zihniyet reformu yapılmalı. ? TTIP, serbest dolaşım, güncellenmiş gümrük birliğini de kapsayacak şekilde, AB yol haritasındaki çalışmalar hızlandırılmadı. TPP ve benzeri oluşumlar da göz ardı edilmemeli. 

Asgari ücret yükü paylaşılmalı

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, 'Çalışma Barışı' başlığı altındaki beklentileri de şöyle anlattı: 

Seçim vaatlerinin, uygulamaya geçirilmesi, iç ve iş barışımız açısından çok önemli. Bölgesel asgari ücret ve esnek çalışma modelleri gündeme alınmalı, kıdem tazminatı sistemi yürürlüğe girmeli.

Mevcut yapıdaki, istihdamı önleyici uygulamalar, ‘istihdam dostu’ hale getirilmeli. Çalışan ve işvereni, her 

adımda mahkemeye taşıyan bir sistemden dostluk çıkmaz.  

 İş hukuku ve yargılaması, iş sağlığı-güvenliği ve çalışma hayatı ile ilgili uygulama ve düzenlemeler, bir bütün olarak değerlendirilmeli.

Daha verimli çalışanın daha fazla ödüllendirilmesini sağlayan bir sistem, geleceğimiz açısından önemli bir dönüm noktası. İş hayatında, ayırımları ortadan kaldırıp, ‘Kamuda da Performans Sistemi’ne geçilmeli.

Halka karşı şefkat, terörle sıkı ve etkin mücadele! 

MÜSİAD'ın ‘Sosyal Barış’ başlığındaki beklentileri ise şunlar: 

İyi niyet, uzlaşma, huzur, güven ve istikrar, milletimiz nezdinde kabul gördü. Bu uzlaşı, hem devlet içinde hem de tüm toplum kesimleri arasında kesintisiz sürdürülmeli.

Çözüm süreci, vatandaşa karşı şefkatli, terörle mücadelede etkin şekilde sürdürülmeli. 

Demokratikleşme alanındaki düzenlemelere devam edilmeli. 

Sosyal yardımların bir bölümü, meslek edindirme ve istihdama da katkı sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmalı.

Eğitim, en fazla politika değişimine uğrayan alan. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim merkezli ve kalıcı politikalara odaklanmalı.

Kültür politikamız, turizm veya sanatın belli alanlarına yoğunlaşan kalıplardan ziyade bir medeniyet tasavvuruna dönüşmeli.

Gençlik politikalarımız, gelecek ve istihdamı da kapsayacak şekilde yenilenmeli.