Başkan Erdoğan'dan yatırımcılara destek mesajı: ''Türkiye'ye güvenen kimse pişman olmaz''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AlBaraka İslami Zirvesi'nde 75 ülkeden 1500 katılımcıya seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye'ye güvenen hiç kimse pişman olmadı. Yatırım yapan, istihdam yaratan her türlü girişime destek vereceğiz.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan küresel ölçekte İslam ekonomisinin geleceğinin ve son yeniliklerinin konuşulduğu 1. AlBaraka İslami Zirvesi'ne konuk oldu. 75 ülkeden yaklaşık 1500'den fazla katılımcıya seslenen Erdoğan "Türkiye'ye güvenen hiç kimse pişman olmadı. Kazandırarak, kazanmayı amaçlayan hiçbir müteşebbis sonradan nedamet duymadı" dedi. Erdoğan "Yatırım yapan, istihdam yaratan her türlü girişime destek vereceğiz. Bundan sonra da kazan-kazan temelinde işbirliğimizi ilerleteceğiz" diye konuştu.

POTANSİYEL BÜYÜK

Zirvenin Türkiye'de düzenlenmesinin önemli olduğunu belirten Erdoğan "İstanbul'u küresel finans ve katılım finans merkezlerinden biri haline getireceğiz. İstanbul'un büyük bir potansiyele sahip olduğunu uluslararası yatırımcılar da biliyor. Doğu-batı arasında köprü vazifesi üstlenen Türkiye finansal piyasalar arasında da aynı rolü oynamaya başladı. İstanbul Finans Merkezi bu vizyonumuzun adeta bir sembolü oldu" dedi.

EŞİTSİZLİK VAR

Konuşmasında Necip Fazıl'ın "Bu taksimi kurt yapmaz" şiirini de okuyan Erdoğan "Küresel düzeyde fakirden zengine doğru artan bir servet transferi yaşanıyor. Öyle ki günümüzde servet eşitsizliği dünyada tarihi bakımdan en yüksek seviyesine çıktı. Dünyadaki en zengin yüzde 1'lik kesim, toplam küresel servetin neredeyse yarısına sahip. Kapitalist sistemin serbest piyasayı teşvik ediyor gibi görünse de tekelleşmeyi, paradan para kazanmayı ödüllendirdiğini görüyoruz. Zayıfı daha zayıflatan, fakiri daha da fakirleştiren, zalimi güçlendiren bu kapitalist sistemin dertlerimize derman olmayacağını kabul etmek zorundayız" dedi. Erdoğan bu noktada zekat, sadaka, komşu açken tok yatmama, kul hakkı yememe, aldatmama, tamahkarlık yapmama gibi İslami umdelerin aynı zamanda ekonomik hayatın da temel yapı taşları olduğunu vurguladı. Toplantının sonunda Albaraka Forumu Başkanı Şeyh Abdullah Saleh Kamel, Erdoğan'a günün anısına minyatür Kabe kapısı takdim etti.

Zirvede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahitliğinde Albaraka Forumu ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, İstanbul Finans Merkezi, Türkiye Varlık Fonu, İbn Haldun Üniversitesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu arasında ayrı ayrı ikili mutabakat zaptları imzalandı.

KARAHAN: TL DEĞER KAZANACAK

İstanbul'da düzenlenen Albaraka İslami Finans Zirvesi ile Arap Bankacılık Zirvesi'ne katılan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan "TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz" dedi. Başkan Karahan, yapılan düzenlemelerin TL likiditesinin sterilize edilmesine, TL mevduata geçişin desteklenmesine ve aşırı kredi büyümesinin önlenmesine imkân sağlayacağını ifade etti.

TÜFE'DE ZİRVE % 75

Fatih Karahan enflasyonun seyri konusunda ise "En son açıklanan nisan ayı verisine göre enflasyon, yüzde 69.8 seviyesindeydi. Enflasyonun baz etkisiyle mayısta yüzde 75 ile zirveye ulaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

ŞİMŞEK: KUR HEDEFİ YOK

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Programımızın ana hedefi dezenflasyon. Açık veya örtülü bir kur hedefimiz yok" dedi. Şimşek "Tercihler TL'ye yöneliyor" dedi.

YASTIKALTININ EKONOMİYE HİÇBİR FAYDASI YOK

Yastıkaltı denilen, sistem dışı tasarruf kültürüne sahip olunduğunu dile getiren Erdoğan, "Bizim insanımız Allah göstermesin, zor günlerinde muhannete muhtaç olmamak amacıyla gelirinin bir kısmını biriktirir, tasarruf eder. Bunu da çoğunlukla altın ve maalesef dövizle yapar. Yastıkaltında döviz ve altının sahibine güven verme dışında ekonomiye aktif bir katkısının olmadığını hepimiz biliyoruz. Yastıkaltı tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını hep arzu ettik" dedi. Erdoğan, finans kurumlarını bu konuda politika geliştirmeleri için teşvik ettiklerini, desteklediklerini, farklı zamanlarda çağrıda bulunduklarını ama bunda tam anlamıyla muvaffak olamadıklarını belirterek, "Yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılmasında kurumlarımız toplumu ikna edici finansal ürünler geliştiremedi. Katılım finansa yönelik toplumdaki ön yargılar halen kırılmadı.

YENİ KATILIM FİNANS YASASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bunların üzerine inşa edilen iktisat modelinin adının İslam iktisadı olduğunu söyleyen Erdoğan, katılım finansı hak ettiği yere getirmek gerektiğini söyledi. Türkiye'de 40 yılda katılım finansın yüzde 9'luk paya ulaştığnı anlatan Erdoğan şunları söyledi: "Ciddi mesafe aldık. Ancak halen arzu ettiğimiz seviyenin gerisindeyiz. Katılım finans ülkemizin kalkınması, ekonomisinin güçlenmesi ve finansal bağımsızlığı noktasında büyük imkanlar sunuyor. Bundan azami derecede istifade etmemiz önemlidir. Kısa vadede katılım finansın bankacılık varlıkları içindeki payını yüzde 15'e taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm bu birikimi müstakil bir katılım finans kanununu ülkemize kazandırarak taçlandırmak arzusundayız. Hazırlık çalışmalarımız devam ediyor."

POTANSİYELİNİZ ÇOK FAZLA YATIRIMIN TAM ZAMANI

Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nde soruları yanıtlayan Arap Bankalar Birliği Başkanı Muhammed el-Etrebi, Türkiye'de bankacılık sektöründeki fırsatların önceki yıllara göre fazla olduğunu belirterek "Türkiye gelişen bir ülke ve burada çok fazla potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum" dedi. Etrebi, Türkiye ekonomisinde olumlu gelişmeler yaşandığını dile getirerek, yeni ekonomi yönetimiyle birlikte hayata geçirilen politikalara dikkati çekti. Etrebi, bu yıl Arap ülkelerinden Türkiye'ye yaklaşık 10 milyon turist gelmesinin beklendiğini belirterek, "Önümüzdeki yıllarda Türkiye ile Arap ülkeleri arasında pek çok fırsatın doğmasını, iş ve yatırımların artmasını bekliyoruz" diye konuştu. Son dönemde Türkiye ile Mısır arasında yaşanan dostane gelişmelere işaret eden Etrebi, pek çok Mısırlının Türkiye'yi ziyaret etmeyi sevdiğini dile getirdi. Etrebi, "Ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda artacağını görüyorum. Her yıl ortalama yüzde 10 artıyor" diye konuştu.